O companie din SUA a implantat cip-uri pentru 50 de angajați. Acestea le permit accesul în sediul firmei, dar și să cumpere lucruri Avertisment: guvernele ar putea abuza de tehnologie

O companie din SUA a implantat cip-uri pentru 50 de angajați. Acestea le permit accesul în sediul firmei, dar și să cumpere lucruri Avertisment: guvernele ar putea abuza de tehnologie

Sursa: Joris Van Den Heuvel / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 aug 2017

Firma americană Three Square Market a implantat cip-uri pentru 50 de angajați. Dispozitivul are dimensiunea unui bob de orez și costă 300 de dolari. Un analist din piață atrage atenția asupra aspectului etic al problemei și asupra faptului că guvernele, în viitor, ar putea dori să abuzeze de această tehnologie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În River Falls, statul american Wisconsin, se întâmplă ceva desprins parcă din film science-fiction sau chiar din Apocalispsa care menționează numărul Fiarei fără de care nu vei putea să cumperi nimic. Firma Three Market Square, specializată în livrarea de mâncare pentru clădirile de birouri, a ales să implanteze mici microcipuri angajaților săi pentru a le arăta clienților că există posibilitatea utilizării acestora ca modalități de plată.

În experiment sunt 50 de subiecți și, deși microciparea a fost opțională, foarte mulți salariați au ales această variantă. „Este următorul lucru care se va întâmpla inevitabil și vrem să fim parte”, a motivat demersul, pentru postul de televiziune ABC5, Todd Westby, șef executiv la Three Market Square.

VIDEO LG a lansat doi roboți care vor ajuta pasagerii și vor face curățenie pe aeroporturi CITEȘTE ȘI VIDEO LG a lansat doi roboți care vor ajuta pasagerii și vor face curățenie pe aeroporturi

Microcipul are dimensiunea unui bob de orez, este implantat în mână, între degetul mare și arătător, iar pentru firmă a costat 300 de dolari pe unitate. El poate fi utilizat pentru cumpărături după modelul card-ului cu microcip, dar este și echivalentul cartelei de intrare în clădire.

Curt Giles, fost jucător de hochei în liga profesionistă nord-americană NHL, cu aproape 900 de meciuri pentru echipele Minnesota North Stars, New York Rangers și Saint Louis Blues, lucrează acum pentru Three Market Square și are un astfel de cip implantat. Spune că nu s-ar fi gândit la așa ceva când „zbura” pe gheață, dar i se pare un demers interesant.

Ce facem dacă Guvernul vrea să ne implanteze tuturor cip-uri într-o economie fără cash?

Nu este un caz singular. La începutul acestui an, compania suedeză Eipcenter a introdus microcipuri pentru 100 de angajați, semnala publicația britanică The Independent.

Într-o postare pe blogul său, Economic Collapse, preluată de Zero Hedge, analistul financiar Michael Snyder spune că, deocamdată, fenomenul este la început și totul se va întâmpla la nivel voluntar. Dar, de vreme ce oamenii vor începe să se împace cu ideea, guvernelor le va fi ușor să facă acest lucru obligatoriu.

Snyder ne invită să ne imaginăm o lume fără cash, în care nu vei putea să cumperi ceva, să te angajezi sau să deschizi un cont fără a avea un microcip de identificare oferit de guvern și ridică problema de ordin etic: „Vei permite ca ție și familiei tale să ți se implateze astfel de dispozitive când va veni vremea? Dacă nu, cum vei mânca? Cum vei supraviețui? Ce vei face când copiii vor plânge de foame?”

viewscnt
Afla mai multe despre
microcip
sua