O propunere legislativă înaintată Parlamentului European include prevederi controversate privind conținutul postat online

O propunere legislativă înaintată Parlamentului European include prevederi controversate privind conținutul postat online
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 3 ian 2017

Günther Oettinger, comisarul european pentru Societatea și Economia Digitală, a transmis o propunere legislativă Parlamentului European care, dacă va fi adoptată, va schimba radical multe aspecte pe care le considerăm normale în mediul online actual.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acuzat că urmărește exclusiv interesul unui număr limitat de publisheri și deținători de drepturi de autor, propunerea lui Günther Oettinger va afecta direct atât utilizatorii, cât și companiile de tehnologie, rețelele sociale, motoarele de căutare și furnizorii de internet.

Exemple cu cele mai controversate prevederi ale noii propuneri legislative și efectele pe care aceasta le-ar putea avea:

Interzicerea postării online a fragmentelor de text din articole fără acordul publisher-ului

Nu este specificată nicio limită de caractere sub care utilizatorul poate face preluarea pentru a posta, de exemplu, un citat dintr-un articol pe Facebook. Nu contează dacă este inclus un link și nici dacă scopul preluării este unul non-comercial.

În pană de idei, CEO-ul Twitter cere ajutorul utilizatorilor CITEȘTE ȘI În pană de idei, CEO-ul Twitter cere ajutorul utilizatorilor

Singura limită în acest caz este de timp: 20 de ani din momentul publicării unui articol este interzisă preluarea oricărui fragment de text fără acordul autorului sau a publicației respective.

Nu este permisă preluarea titlurilor creative
Titlurile creative, precum metaforele care însoțesc adesea editorialele, nu vor mai putea fi folosite de utilizatori pe rețelele sociale.

Un titlu care conține doar fapte va putea fi reprodus în continuare de oricine. Unul de genul ”Iarna nu-i ca toamna” este considerat creativ și va fi interzisă folosirea sa de către altcineva în afară de publisher-ul original, singurul în măsura a permite acest lucru, eventual contra-cost.

Rețelele sociale nu vor mai avea voie să parseze link-urile
În mod normal, Facebook și restul rețelelor sociale parsează link-urile postate de utilizatori pentru a extrage titlul, introducerea și o poză.

Conform reglementărilor din articolul 11 al acestei propuneri legislative, rețelele sociale vor avea de ales între a plăti publisherii sau a renunța la parsare. În cel de-au doilea caz, wall-ul utilizatorilor ar putea arăta ca o înșiruire inestetică de link-uri simple, fără niciun fel de context.

Huawei își va regândi cultura și stilul de afaceri, anticipând accentuarea incertitudinilor globale în 2017 CITEȘTE ȘI Huawei își va regândi cultura și stilul de afaceri, anticipând accentuarea incertitudinilor globale în 2017

Obligativitatea monitorizării upload-ului
Pentru a pune în aplicare aceste prevederi este necesar un sistem polițienesc de urmărire a activității utilizatorilor, în special a conținutului pe care aceștia îl urcă pe internet (upload).

Această sarcină va fi responsabilitatea furnizorilor de internet care ar putea fi nevoiți să investească în sisteme pentru monitorizarea și stocarea informațiilor legate de upload-ul făcut de abonați, pentru ca acesta să fie la dispoziția deținătorilor drepturilor de autor și a autorităților.

Motoarele de căutare ar trebui să plătească pentru indexarea site-urilor
Motoarele de căutare indexează site-urile pentru a crea o bază de date în scopul returnării rezultatelor cerute de utilizatori. Această indexare presupune, printre altele, copierea unor fragmente de text de pe site-urile indexate.

Conform prevederilor acestei propuneri legislative, motoarele de căutare ar trebui să obțină (cel mai probabil contra-cost) dreptul de a stoca informațiile obținute în urma indexării, indiferent dacă acestea sunt citite de cineva sau doar folosite pentru baza de date.

Principalul vizat în acest caz este, evident, Google.

Oculus, compania de VR a Facebook, a cumpărat un start-up din domeniul tehnologiei pentru urmărirea privirii CITEȘTE ȘI Oculus, compania de VR a Facebook, a cumpărat un start-up din domeniul tehnologiei pentru urmărirea privirii

Site-urile de photo sharing și rețele sociale vor fi nevoite să monitorizeze fiecare imagine postată de utilizatori
Facebook, Instagram, Flickr și alte site-uri care permit utilizatorilor să posteze poze vor fi obligate să verifice fiecare imagine pentru a vedea dacă nu cumva sunt încălcate drepturile de autor.

În acest caz, orice site de acest gen ar trebui să folosească o tehnologie de recunoaștere automată a conținutului foto care va compara fiecare imagine cu cele dintr-o bază de date de conținut protejat.

Și alte tipuri de site-uri vor fi afectate
Cuvântul folosit pentru desemnarea conținutului protejat prin această propunere este “lucrări”, ceea ce nu limitează prevederile doar la imagini și articole.

Drept urmare a faptului că nu sunt prevăzute excepții, site-uri precum GitHub, care permit dezvoltatorilor să publice online propriile creații software, ar fi obligate la rândul lor să verifice dacă nu cumva aplicațiile primite nu includ vreo expresie sau imagine protejată de drepturile de autor.

10 tendințe în tehnologie în viziunea Gartner CITEȘTE ȘI 10 tendințe în tehnologie în viziunea Gartner

La fel, Wikipedia, cea mai mare enciclopedie online, care funcționează ca organizație non-profit și folosește donațiile utilizatorilor, va trebui să urmărească atent ce imagini și expresii folosesc editorii săi pentru a nu avea probleme cu deținătorii drepturilor de autor.

Günther Oettinger este unul dintre cei mai controversați politicieni europeni și face parte din Uniunea Creștin Democrată. Acesta a fost implicat în mai multe scandaluri precum ștergerea sumelor de bani folosite pentru subvenționarea combustibililor fosili dintr-un raport oficial al Uniunii Europene.

Tot Oettinger este cel care a propus coborârea în bernă a steagurilor țărilor europene care au datorii mari și i-a numit pe chinezi “câini vicleni”. Acesta urmează să se ocupe de supervizarea bugetul Uniunii Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
legislatie
drepturi de autor