O spune SRI: Statul nu se informatizează deoarece favorizează interesele unor companii

O spune SRI: Statul nu se informatizează deoarece favorizează interesele unor companii

Sursa: smbtrendwire

scris 5 oct 2015

Administrația publică nu aplică programe eficiente de informatizare deoarece, conform unui raport al SRI consultat de Profit.ro, sunt favorizate interesele financiare ale unor companii private, care livrează soluții IT nefuncționale și formează carteluri cu alte firme, eludând și normele achizițiilor publice.

Toți acești factori blochează aplicarea proiectelor majore de informatizare destinate creării ”Societății Informaționale”, concept pentru care Guvernul a cerut fonduri europene substanțiale și care ar trebui să impună schimbări importante în toate domeniile, la baza cărora se află utilizarea Internet-ului: în adminstrație (prin programul e-government), în afaceri (comerțul electronic), în educație (educație la distanță), în cultură (centre multimedia și biblioteci virtuale).

Pentru informatizarea administrației, Guvernul a cerut Comisiei Europene fonduri nerambursabile totale de 383 milioane euro în perioada 2007-2013.

Un raport redactat în vara acestui an de către Serviciul Român de Informații (SRI) pentru 2014 relevă însă că aceste proiecte sunt blocate de interese private.

”Operaționalizarea unor proiecte majore de informatizare destinate creării Societății Informaționale a continuat să fie afectată de perpetuarea unor disfuncții având drept principale cauze: inconsecvența autorităților, slaba calificare a personalului, favorizarea intereselor financiare ale unor firme private din domeniul IT&C în derularea contractelor de furnizare de produse și servicii, livrarea de soluții informatice nefuncționale/neconforme raportat la scopul proiectelor, practici de cartelizare și eludarea legislației în materia achizițiilor publice”, se arată în document.

Neregulile sunt tolerate în condițiile în care atacurile cibernetice împotriva sistemelor folosite de instituții publice sunt extrem de numeroase iar nivelul de securitate cibernetică în România este insuficient pentru a răspunde unor atacuri de complexitate ridicată sau cu intenții distructive.

Un astfel de atac cibernetic, se arată în raport, a blocat site-ul Inspectoratului General al Poliției Române și ale 15 inspectorate județene de poliție, inclusiv pe cel al Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice.

viewscnt
Afla mai multe despre
sri
it
companii
informatizare
guvern