Oamenii de știință au găsit o modalitate de a identifica telefonul cu care a fost făcută o poză doar prin analizarea conținutului

Oamenii de știință au găsit o modalitate de a identifica telefonul cu care a fost făcută o poză doar prin analizarea conținutului
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 14 dec 2017

Cercetătorii americani au reușit să pună bazele unui algoritm care poate identifica telefonul cu care a fost realizată o fotografie fără a avea acces la meta-informațiile stocate în fișier.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În mod normal, fiecare fotografie stochează așa-numite informații meta care vorbesc despre condițiile în care a fost realizată și dispozitivul folosit. Însă, oamenii de știință pot acum stabili acest lucru și fără acces la aceste informații.

Cercetătorii de la Universitatea Buffalo au creat o tehnică de analizare a fotografiilor care poate spune cu o mare certitudine cu ce aparat a fost realizată o poză. Această tehnică profită de un așa numit indicator unic numit PRNU (Photo-Sesponse Non-Uniformity).

Pe scurt, este vorba de caracteristicile unice create de senzorul foto. Procesul de producție al unui senzor determină modul în care milioanele de pixeli ai unei fotografii proiectează lumina. Aceștia pot fi mai luminoși sau mai întunecași, creând o distorsiune sistematică.

Aplicația Messenger a Facebook crește: peste 17 miliarde de apeluri video în acest an, dublu față de anul precedent. 7 miliarde de conversații obișnuite pe zi CITEȘTE ȘI Aplicația Messenger a Facebook crește: peste 17 miliarde de apeluri video în acest an, dublu față de anul precedent. 7 miliarde de conversații obișnuite pe zi

Deși invizibilă pentru ochiul liber, această distorsiune este suficientă pentru filtrele speciale create de oamenii de știință, care pot deosebi și identifica fotografiile în funcție de aparatul folosit.

În cazul aparatelor foto, au fost necesare 50 de fotografii pentru identificarea sursei. Însă, pentru telefoanele mobile, care folosesc senzori mult mai mici, identificarea poate fi realizată doar prin analiza unei singure fotografii.

Cercetarea a fost realizată prin analiza a 16.000 de fotografii, realizate de 30 de modele diferite. Nivelul de acuratețe cu care aparatele folosite au fost identificate corect a fost de 99,5%.

O prezentare publică a acestei tehnologii va fi realizată în februarie 2018, în cadrul unei conferințe pe teme de securitate și rețelistică ceva avea loc în California. Următorul pas pentru cercetători este analizarea fotografiilor realizate de telefoanele care folosesc două camere foto.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotografie
smartphone