Organizatorul rețelei cibernetice infracționale mondiale ”Avalanche”, Ghenadii Kapkanov, arestat în Ucraina

Organizatorul rețelei cibernetice infracționale mondiale ”Avalanche”, Ghenadii Kapkanov, arestat în Ucraina
scris 26 feb 2018

Ucraina a anunțat luni că a arestat un hacker suspectat că este organizatorul rețelei cibernatice infracționale mondiale ”Avalanche”, care a infectat peste o jumătate de milion de computere și a provocat pagube în valoare de câteva sute de milioane de euro, până când a fost destructurată, în 2016, relatează AFP.

”Organizatorul platformei infracționale internaționale Avalanche a fost arestat ieri (duminică) la Kiev”, a anunțat într-un comunicat departamentul poliției ucrainene însărcinat cu infracționalitatea pe Internet, scrie News.ro.

O purtătoare de cuvânt a poliției a precizat pentru AFP că bărbatul arestat se numește Ghenadii Kapkanov. El urma să fie transferat luni la Poltava (centru), unde un tribunal va hotărî măsuri împotriva sa.

VIDEO Cât costă Galaxy S9 în România CITEȘTE ȘI VIDEO Cât costă Galaxy S9 în România

Ghenadii Kapkanov a mai fost arestat în noiembrie 2016, în Ucraina, după care a fost eliberat de un tribunal. El s-a făcut nevăzut, de atunci, iar un mandat internațional a fost emis pe numele său.

"Avalanche" a fost destructurată în noiembrie 2016, în cursul unei operațiuni comune a polițiilor din 28 de țări din întreaga lume. Europol a anunțat la acea vreme că rețeaua acționa în 180 de țări și că a provocat pierderi estimate la câteva ”sute de milioane de euro”.

Această rețea infracțională comitea ”atacuri online, cu ajutorul unor programe (de tip) malware” și se ocupa cu ”recrutarea de intermediari însărcinați să spele bani în contul unor organizații infracționale”, preciza Biroul european de poliție.

La solicitarea altor grupări infracționale, rețeaua trimitea e-mailuri care conțineau programe de tip malware unor persoane țintitte, cu scopul de a fura date bancare și parole sensibile.

Ea comitea, de asemenea, atacuri de negare a serviciului distribuit (DDoS), constând în a bloca servere prin suprasolicitarea cu mesaje simultane.

În întreaga lume, 37 de servere au fost confiscate, iar peste 800.000 de nume de domenii au fost blocate, în cursul a 39 de percheziții. Europol a salutat, la acea vreme, ”una dintre cele mai mari” operațiuni de destructurare a unei rețele cibernetice infracționale desfășurate până atunci.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
avalanche
ghenadii kapkanov