Parlamentul European a votat miercuri în favoarea reformei dreptului de autor, proiect care a stârnit numeroase controverse și o dispută aprinsă între creatorii de conținut și platformele online. Jucători ca YouTube, Facebook și Google ar fi puternic afectați de modificările legislative.
Directiva a fost aprobată cu 348 de voturi pentru și 274 împotriva.
Directiva ar obliga platformele online, inclusiv gignați ca Google sau Microsoft, să plătească creatorii de conținut pentru afișarea acestuia, o lovitură puternică pentru agregatorii de știri. Totodată, directiva ar face platformele online responsabile pentru încălcarea drepturilor de autor, ceea ce ar obliga jucători ca YouTube, GitHub și Instagram să instaleze filtre pentru a împiedica utilizatorii să încarce materiale cu drepturi de autor.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Oponenții noilor reglementări susțin că acestea sunt un atac la libera exprimare și "ar omorî Internetul".
Decizia finală privind adoptarea directivei va fi luată în aprilie, fiind necesară ratificarea din partea Consiliul UE.
Gigantul american a aunțat chiar că ar putea renunța la servicul News în Europa dacă directiva va intra în vigoare.
Pe de altă parte, susținătorii modificărilor afirmă că noile reglementări vor echilibra distribuirea veniturilor, în beneficiul creatorilor de conținut.