Parlamentul European vrea ca smartphone-urile și alte dispozitive electronice să fie mai durabile și să se repare mai ușor, dorind un suport legislativ în acest sens

Parlamentul European vrea ca smartphone-urile și alte dispozitive electronice să fie mai durabile și să se repare mai ușor, dorind un suport legislativ în acest sens
scris 7 iul 2017

Parlamentarii Europeni au dezbătut în cursul acestei săptămâni eventuale măsuri legislative ce pot fi impuse pentru ca dispozitivele electronice să reziste mai mult în timp și să fie mai ușor de reparat în cazul defectării.

O cercetare comandată de Uniunea Europeană a arătat faptul că 77% din cetățenii europeni ar prefera să repare un produs defectat, decât să cumpere unul nou. Plecând de la această premisă, site-ul oficial al Parlamentului European arată că instituția dorește ca producătorii să simplifice procesul de reparare, componentele schimbate să fie mai ieftine și să nu mai existe așa-numita defectare programată.

Conform Parlamentului European:

  • Fiecare categorie de produse ar trebuie să aibă stabilit un criteriu de rezistență minimă. De exemplu, orice televizor ar trebui să reziste cel puțin X ani înainte să existe vreo șansă de a se strica.
  • Statele membre ar trebui să încurajeze reparațiile și vânzările la mâna a doua pentru a crea locuri de muncă și a reduce risipa și poluarea.
  • Bateriile și ecranele să nu mai fie lipite, pentru a fi schimbate mai ușor și mai ieftin.
  • Consumatorii trebuie să aibă opțiunea de a alege un centru independent de reparații, nu să fie obligați să apeleze la service-ul producătorului.
Samsung Electronics estimează un profit operațional în creștere cu 72% în T2, la un nou record de 12,11 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Samsung Electronics estimează un profit operațional în creștere cu 72% în T2, la un nou record de 12,11 miliarde dolari
  • Definirea prin lege și combaterea defectării programate. Ar trebui stabilit un sistem prin care produsele să fie testate pentru a se vedea dacă producătorul le-a construit special în așa fel încât să nu mai funcționeze după o perioadă de tip. Producătorii vinovați ar urma să fie amendați.
  • Produselor ar urma să li se aplice o etichetă oficială a Uniunii Europene care să arate consumatorilor că este vorba de dispozitive durabile, ușor de reparat, ecologice etc.
  • Pentru o și mai bună informare a consumatorului, produsele electronice mari ar urma să fie însoțite de un indicator de folosire care să arate simplificat cam cât timp va putea fi folosită viitoarea achiziție.

Toate aceste idei sunt, de fapt, recomandări pe care Parlamentul European le trimite către Comisia Europeană, ca organ executiv, pentru a fi luate în calcul în vederea unei legi în acest sens. Unele dintre acestea ar urma să fie aplicate și pentru software.

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
electronice
uniunea europeana