Qualcomm dă în judecată Apple, producătorul iPhone refuză să recunoască valoarea tehnologiei pusă la dispoziție

Qualcomm dă în judecată Apple, producătorul iPhone refuză să recunoască valoarea tehnologiei pusă la dispoziție
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 11 apr 2017

Qualcomm a dat în judecată Apple pe motiv că producătorul iPhone-ului refuză să recunoască valoarea tehnologiei pusă la dispoziție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La trei luni după ce Apple “a deschis focul” împotriva Qualcomm, producătorul de chip-uri lovește, la rândul său, cu un contra-proces a cărui justificare nu pare la fel de bine pusă la punct ca cea oferită de Apple.

Apple a acuzat Qualcomm în procesul intentat în luna ianuarie că nu i-a oferit reducerile promise în urma cumpărării de chip-uri pentru dispozitivele sale. De asemenea, Apple susține că a fost condiționată de plata unor redevențe pentru brevetele deținute de Qualcomm. Aceasta a fost condiția cu care Qualcomm ar fi vândut chip-uri celor de la Apple în momentul lansării iPhone-ului.

Acum, Qualcomm dă în judecată Apple, susținând că producătorul iPhone-ului subapreciază valoarea tehnologiilor vândute de Qualcomm.

“Apple nu ar fi putut să construiască un dispozitiv ca iPhone, care deține 90% din profiturile generate de smartphone-uri la nivel mondial, fără să se bazeze pe tehnologiile Qualcomm. Acum, după un deceniu de creștere istorică, Apple refuză să recunoască valoarea tehnologiilor vândute de Qualcomm” susține Don Rosenberg, Vice Președintele Qualcomm.

Numărul companiilor care își fac luna publicitate pe Facebook depășește 5 milioane CITEȘTE ȘI Numărul companiilor care își fac luna publicitate pe Facebook depășește 5 milioane

iPhone 7 folosește chip-uri atât produse de Qualcomm, cât și chip-uri furnizate de Intel. Apple a sugerat chiar că tehnologiile Intel sunt superioare celor de la Qualcomm. În replică, cei de la Qualcomm au răspuns că Apple a fost cea care ales să nu folosească chip-urile Qualcomm la potențialul maximi. Aici ar putea fi vorba de o reducere intenționată a performanței, pentru a reduce consumul.

De cealaltă parte, Qualcomm este atacată din mai multe părți. În decembrie 2016 autoritatea antitrust din Coreea de Sud a amendat Qualcomm cu 854 de milioane de dolari pentru practici incorecte în afaceri.

Două luni mai târziu, Agenția guvernamentală americană Federal Trade Commission, care are ca scop principal protecția consumatorilor prin combaterea practicilor anti-concurențiale, a dat în judecată Qualcomm pentru că și-a folosit poziția dominantă de pe piața echipamentelor mobile pentru a forța producătorii de telefoane să nu folosească echipamentele competitorilor.

Toate acestea par să ducă către un deznodământ în care Qualcomm va fi sancționat din nou, iar Apple ar putea fi doar primul producător de smartphone-uri care face acest pas. Dacă Apple va avea succes, nu este exclus ca și alți producători de telefoane să scoată la iveală fapte similare și să dea în judecată Qualcomm.

viewscnt
Afla mai multe despre
qualcomm
apple