RAPORT România este în top 10 țări cu cel mai mare număr de servere folosite pentru atacuri informatice de tip DDoS

RAPORT România este în top 10 țări cu cel mai mare număr de servere folosite pentru atacuri informatice de tip DDoS
scris 28 mai 2019

România este în top 10 țări cu cel mai mare număr de servere de comandă și control folosite pentru atacuri informatice de tip DDoS, potrivit unui raport al producătorului rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab, publicat marți.

În primul trimestru din 2019, numărul de atacuri DDoS a crescut cu 84%, comparativ cu T4 2018, potrivit companiei. A fost o creștere remarcabilă în special a numărului de atacuri care au durat peste o oră, precum și a duratei medii a acestui tip de atacuri, iar cifrele din raportul Kaspersky Lab arată că infractorii s-au concentrat pe atacuri mai lungi, scrie News.ro.

”România apare în Top 10 țări cu cel mare număr de servere de comandă și control pentru botnet-uri folosite în atacuri DDoS – pe locul 9, cu un procent de 2,89”, se arată în comunicat.

GALERIE FOTO Asus prezintă un laptop cu două ecrane CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Asus prezintă un laptop cu două ecrane

Anul trecut numărul de atacuri DDoS a scăzut continuu, determinându-i pe experții Kaspersky Lab să presupună că infractorii cibernetici care au derulat atacuri DDoS pentru a obține câștiguri financiare și-au transferat atenția către alte surse de venit, cum ar fi criptomonedele.

”Cu toate acestea, statisticile din primul trimestru al anului contrazic această tendință și arată că numărul de atacuri DDoS blocate de Kaspersky DDoS Protection a crescut cu un uluitor 84%, comparativ cu T4 2018. Această cifră ar putea indica faptul că astfel de atacuri au fost cerute în continuare, chiar dacă nu au mai putut fi accesate, atunci când o serie de market-uri DDoS populare au fost închise”, se arată în comunicat.

Astfel, odată ce au fost lansate noi site-uri care închiriază servicii DDoS, numărul atacurilor a crescut din nou, au avertizat experții. Cea mai vizibilă zonă de creștere poate fi observată în categoria atacurilor DDoS cu durata de peste o oră.

”Cantitatea acestora s-a dublat, iar durata medie a crescut cu 487%. Aceste statistici confirmă ipoteza Kaspersky Lab că hackerii își perfecționează tehnicile și reușesc să lanseze atacuri de durată mai mare, care sunt mai greu de organizat”, se arată în comunicat.

Un manager din cadrul companiei, Alexey Kiselev, a avertizat că piața de atacuri DDoS se schimbă.

”Noile servicii DDoS par să le fi înlocuit pe cele stopate de organizațiile de aplicare a legii. Pe măsură ce organizațiile implementează măsuri elementare de protecție, infractorii le vizează cu atacuri de mare durată. Este greu de spus dacă numărul atacurilor va continua să crească, dar complexitatea lor nu dă niciun semn de recul. Recomandăm organizațiilor să se pregătească temeinic, pentru a face față unor atacuri DDoS complexe”, a spus Kiselev.

viewscnt
Afla mai multe despre
ddos
servere
atacuri informatice