Rețeaua socială deținută de miliardarul Elon Musk, X, fosta Twitter, ar încălca legislația privind serviciile digitale, arată o anchetă derulată de Comisia Europeană.
Comisia acuză platforma de lipsa transparenței în ceea ce privește reclamele de pe platformă, accesul cercetătorilor la date și prezența „modelelor întunecate”, potrivit unui comunicat.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Astfel, ancheta arată că rețeaua deținută de Elon Musk:
- își proiectează și operează interfața pentru conturile „verificate” cu bifa albastră într-un mod care nu corespunde practicilor din industrie și înșeală utilizatorii;
- nu respectă transparența necesară față de reclamele de pe platformă, deoarece nu oferă un depozit de anunțuri care poate fi căutat și fiabil, ci în schimb implementează funcții de design și bariere de acces care fac depozitul nepotrivit pentru scopul său de transparență față de utilizatori;
- nu reușește să ofere acces la datele sale publice cercetătorilor în conformitate cu condițiile stabilite în DSA.
Mai exact, Comisia Europeană consideră că modul în care bifa albastră poate fi cumpărată cu abonamentul Premium poate afecta negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere și informate cu privire la autenticitatea conturilor și la conținutul cu care interacționează, arată StartUp Cafe.
Pe lângă asta, CE mai subliniază designul interfeței de căutare a reclamelor, care nu permite supravegherea și cercetarea noilor riscuri generate de distribuția publicității online și interzice cercetătorilor eligibili să acceseze independent datele publice, cum ar fi prin scraping.
„X are acum dreptul la apărare - însă dacă punctul nostru de vedere este confirmat, vom impune amenzi și vom solicita schimbări semnificative”, a declarat Thierry Breton, Comisarul european pentru piața internă.
Obligațiile europene DSA au intrat în vigoare în data de 17 februarie 2024. Actul legislativ privind Serviciile Digitale cuprinde o serie de reguli pentru platformele online, cum ar fi Google, Facebook, Instagram, YouTube și X, care au scopul de a face „mediul online mai sigur, mai echitabil și mai transparent”.