Robotul Centauro, dezvoltat în Italia, ar putea ajuta la degajarea zonelor lovite de dezastre

Robotul Centauro, dezvoltat în Italia, ar putea ajuta la degajarea zonelor lovite de dezastre
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2018

Cercetătorii din Italia dezvoltă un robot numit Centauro, care ar putea fi folosit la degajarea unor zone lovite de dezastre. Robotul are patru picioare, un bust scurt și două brațe superioare, se mișcă cu agilitate și poate ridica un bloc de șase kilograme, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Robotul, construit după asemănarea centaurului mitologic, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Institutul Italian de Tehnologie în speranța că ar putea avea un rol vital în acțiunile de degajare a zonelor afectate de dezastre, scrie News.ro.

La fel ca personajul mitologic, partea superioară a robotului are un aspect umanoid, cu două brațe capabile să manipuleze și să mute obiecte, în timp ce partea inferioară, cu cele patru picioare, se poate deplasa cu siguranță pe teren accidentat.

Mark Zuckerberg a pierdut aproape 16 miliarde de dolari din cauza scăderii acțiunilor Facebook cu 20% CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg a pierdut aproape 16 miliarde de dolari din cauza scăderii acțiunilor Facebook cu 20%

Centauro are o înălțime de 1,5 metri și o greutate de 93 de kilograme și este proiectat să lucreze în medii create de om și să manipuleze cu mai multă forță echipamente destinate uzului uman.

Sistemul său hibrid combină mobilitatea picioarelor cu cea a roților, ceea ce îi permite accesul în medii diverse.

Centauro are camere video, senzori de imagine și un scanner Lidar pe cap, pentru a transmite informații operatorilor săi umani.

Robotul este operat în prezent prin telecomandă, dar cercetătorii speră să îi acorde mai multă autonomie, pentru a putea lucra pe cont propriu. Atunci va fi testat în scenarii reale, cum ar fi clădiri avariate sau medii industriale prea periculoase pentru accesul oamenilor.

Proiectul este condus de Nikos Tsagarakis, care a dezvoltat anterior robotul umanoid WALK-MAN, este coordonat de Universitatea din Bonn, Germania, și finanțat de Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
robotul centauro
robot