Șeful Poștei confirmă Profit.ro: Compania va primi în vară 46,1 milioane de euro de la o instituție financiară internațională

Șeful Poștei confirmă Profit.ro: Compania va primi în vară 46,1 milioane de euro de la o instituție financiară internațională

Alexandru Petrescu, directorul general al Poștei Române

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 18 mai 2016

Compania Națională Poșta Română (CNPR) a semnat, la începutul acestei luni, o scrisoare de mandat cu o instituție financiară pentru contractarea unui credit pe termen lung în sumă de 46,1 milioane de euro, banii urmând să intre în conturile operatorului în această vară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Poșta a intrat pe radarul instituțiilor financiare, prin semnarea la începutul acestei luni a unei scrisori de mandate cu o instituție financiară internațională, un document premergător contractului de împrumut, cel mai probabil în această vară. Suma se va ridica la 46,1 milioane de euro. De peste 10 ani, compania a trait într-o subfinanțare cronică. Cu acești bani ne vom retehnologiza”, a spus Alexandru Petrescu, directorul general al Poștei Române, prezent la ediția cu numărul 20 a evenimentului Ziua Comunicațiilor.

La finele lunii aprilie, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că Poșta Română negociează cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) contractarea unui împrumut pe termen lung de aproape 50 milioane de euro pentru finanțarea investițiilor în retehnologizarea și modernizarea activității operatorului poștal național.

“Negocierile sunt aproape de final și acordul de împrumut va fi semnat în următoarele săptămâni. Suma este parte a unui credit mai mare, de peste 100 milioane de euro, pe care compania urmează să-l contracteze în următorii ani. Banii vor susține investițiile în retehnologizarea și modernizarea activității operatorului poștal național”, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

Discuțiile cu BERD au început în septembrie 2015, imediat după eșecul procesului de privatizare a Poștei Române.

Ministerul Comunicațiilor a anunțat, în septembrie 2015, că ofertantul selectat pentru vânzarea celor 51% din acțiunile Poștei Române, bpost (Belgia), nu a avansat o ofertă angajantă până la termenul limită stabilit (15 septembrie).

eMAG vrea să extindă parteneriatul cu Poșta Română în 100 de oficii, până în toamnă CITEȘTE ȘI eMAG vrea să extindă parteneriatul cu Poșta Română în 100 de oficii, până în toamnă

Cu afaceri în stagnare de ani buni și management ancorat politic și fără viziune pe termen lung, Poșta a pierdut cotă de piață pe segmentul tradițional și a ratat explozia comerțului online, oportunitate care a susținut avansul puternic al afacerilor curierilor privați în ultimii ani.

Datele autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) arată că, la nivelul anului 2014, operatorul a procesat 58,9% din trimiterile poștale, în scădere cu 9,2 puncte procetuale față de 2013, în condițiile în care piața a urcat cu 10,5%.

În plus, compania a întârziat să intre pe segmentul serviciilor financiar-bancare pentru a-și diversifica sursele de venit, lansarea brokerului de asigurare al Poștei având loc la 6 ani de la prezentarea strategiei de restructurare întocmită de consultantul Roland Berger în 2008.

“Poșta va investi în zona IT&C, într-o aplicație ERP, în sisteme de automatizare a coletelor și câteva sute de vehicule pentru divizia Prioripost. De asemenea, se va investi și în infrastructură tehnologică de plată”, au spus sursele citate.

Poșta Română este controlată de stat, prin Ministerul Comunicațiilor, care deține 75% din acțiuni și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.

Cu aproximativ 27.000 de salariați, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.

În perioada 2008 - 2013, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Poșta a consemnat pierderi în fiecare an, care, cumulate, au însumat 567 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

În 2014, compania a înregistrat un profit net de 22,9 milioane de lei la venituri totale de 1,19 miliarde de lei, cifrele încadrându-se în bugetul aprobat prin hotărâre de Guvern.

Și în 2015 Poșta a închis pe plus, rezultatul brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro) fiind obținut în urma reducerii cheltuielilor și pe fondul scăderii încasărilor din activitatea de bază, potrivit datelor anunțate de operator la începutul lunii martie.

 

Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinum, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.

Pentru detalii și înregistrări, click AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
posta
imprumut
retehnologizare