Site-uri care transmit online meciuri de la Cupa Mondială de fotbal din Rusia ascund o serie de amenințări cibernetice

Site-uri care transmit online meciuri de la Cupa Mondială de fotbal din Rusia ascund o serie de amenințări cibernetice
scris 17 iun 2018

Unele site-uri care transmit meciurile online de la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia prezintă riscuri de securitate, prin care infractorii cibernetici promovează campanii menite să compromită dispozitivele utilizatorilor, atrag atenția experții, într-un articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții de securitate Eset.

"Odată cu începerea Campionatului Mondial de Fotbal pe 14 iunie, mulți fani vor începe să caute site-uri de streaming unde pot urmări meciurile ce vor avea loc în Rusia. Dacă sunteți unul dintre ei, este important să înțelegeți riscurile de securitate la care vă expuneți dacă nu sunteți suficient de prudent. Câteva dintre aceste site-uri sunt ilegale (cazuri de piraterie) și multe dintre ele sunt folosite de infractorii cibernetici pentru a răspândi campanii ce depășesc nivelul înșelătoriilor tradiționale prin e-mail, care urmăresc să compromită dispozitivele utilizatorilor. Și nu vorbim numai despre publicitatea agresivă, care oricum a umplut toate aceste website-uri. Ne referim la campanii rău intenționate menite să profite de nerăbdarea multor fani ai fotbalului care caută o modalitate practică de a vedea meciurile, iar când sunt prinși în febra Cupei Mondiale, devin mult mai expuși la riscuri", susțin specialiștii, citați de Agerpres.

În acest sens, microbiștii care doresc să urmărească un meci de fotbal de la Cupa Mondială din Rusia în sistem streaming pot fi atrași în diverse campanii false de inginerie socială.

FOTO Gabriel Liiceanu intră pe o nouă piață, deschizând brutărie și librărie în același magazin CITEȘTE ȘI FOTO Gabriel Liiceanu intră pe o nouă piață, deschizând brutărie și librărie în același magazin

"Pe unele site-uri, doar intrarea în browser ne-a redirecționat automat la două campanii de inginerie socială. Prima constă într-un presupus sondaj și posibilitatea de a câștiga un "premiu". Singurul scop al acestui sondaj este să afle tipul de browser folosit de utilizator. Odată ce utilizatorul încheie sondajul, este informat că poate primi ca recompensă ultimul dispozitiv rămas la tragerea la sorți zilnică. În cele din urmă, singurul lucru pe care utilizatorul trebuie să îl mai facă este să plătească o sumă minimă pentru a beneficia de livrarea "premiului". Indiferent de câte ori încearcă utilizatorul să introducă numărul cardului de credit, acesta va primi un mesaj care anunță că plata nu a fost autorizată. Singurii care au de câștigat, într-adevăr, sunt cei din spatele acestei campanii, deoarece reușesc în acest mod să fure detaliile cardurilor de credit. Cea de-a doua campanie de inginerie socială încearcă să convingă utilizatorul să introducă numărul său de telefon mobil și datele documentului său de identitate (împreună cu alte informații personale), și astfel utilizatorul încheie un abonament la serviciile de mesagerie SMS Premium", arată sursa citată.

Pe de altă parte, playerele video ascund coduri rău intenționate sau extensii care caută să fie instalate pe dispozitivul utilizatorului, cu scopul de a obține de multe ori informații personale.

Mai mult decât atât, au fost descoperite site-uri web care au ca scop principal minarea de criptomonede.

Experții Eset recomandă utilizatorilor de Internet care intenționează să vizioneze meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia prin intermediul site-urilor de streaming, să instaleze o soluție de securitate pentru a bloca aceste amenințări. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
fotbal
atacuri