Telefoanele a zeci de soldați israelieni au fost atacate informatic de membri ai Hamas care s-au dat drept femei dornice de atenție

Telefoanele a zeci de soldați israelieni au fost atacate informatic de membri ai Hamas care s-au dat drept femei dornice de atenție
scris 18 feb 2020

Telefoanele a zeci de soldați israelieni au fost atacate informatic de membri ai organizației Hamas, care s-au dat drept femei dornice de atenție, a anunțat armata Israelului, transmite BBC.

Un purtător de cuvânt a spus că soldații au primit fotografii false cu femei tinere și au fost atrași să descarce o aplicație fără să știe că aceasta putea fi folosită pentru a le fi accesate telefoanele, scrie News.ro.

Purtătorul de cuvânt a precizat că ”nu a avut loc o accesare semnificativă de informații” înainte ca atacul informatic să fie descoperit.

Orange Money lansează opțiunea de transferuri valutare în aplicația mobilă CITEȘTE ȘI Orange Money lansează opțiunea de transferuri valutare în aplicația mobilă

Hamas, care deține controlul în Gaza, și Israelul se consideră reciproc drept dușmani de moarte.

Aceasta este a treia tentativă din ultimii ani a Hamas de a accesa telefoane ale soldaților israelieni, dar este cea mai sofisticată, potrivit locotenent-colonelului Jonathan Conricus.

”Vedem că sunt pe cale să învețe și își perfecționează jocul”, a spus purtătorul de cuvânt.

Colonelul Conricus a declarat că hackerii s-au dat drept femei tinere care nu vorbesc bine limba ebraică, pretinzând că sunt imigrante sau că au deficiențe vizuale sau de auz, pentru a părea convingătoare.

După formarea unor prietenii, ”femeile” trimiteau linkuri prin intermediul cărora pretindeau că pot face schimb de fotografii, dar în realitate soldații descărcau programe malware capabile să le atace telefoanele sau computerele.

După deschiderea linkului respectiv, programul insta un virus capabil să permită accesul hackerului la datele din telefon, inclusiv la locație imagini și contacte.

Hackerul mai putea să manipuleze telefonul respectiv de la distanță, folosindu-l pentru fotografii și înregistrări fără știința proprietarului.

Colonelul Conricus a spus că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au descoperit complotul în urmă cu câteva luni, dar l-a lăsat să continue sub supraveghere, până a fost închis.

IDF a avertizat anterior soldații că trebuie să fie vigilenți atunci când își folosesc smartphone-urile și a distribuit recomandări pentru a preveni tentativele de hacking.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
hamas
teelfoabe
israel