Tsokanis, Telekom România: Tehnologiile 4G si 5G vor coexista pentru cel puțin încă 10 ani

Tsokanis, Telekom România: Tehnologiile 4G si 5G vor coexista pentru cel puțin încă 10 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2017

Tehnologia 5G, care va oferi viteze de transfer de date și de zeci de ori mai mari decât 4G, va fi disponibilă începând cu 2020, în special pentru proiecte punctuale desfășurate de marile companii, și va coexista cu 4G pentru cel puțin zece ani, în condițiile în care utilizatorii obișnuiți nu au nevoie de 5G în mod normal, a declarat, pentru News.ro, directorul de tehnologie și IT al Telekom România, Timos Tsokanis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În 12 iunie, Telekom România și Ericsson au organizat prima demonstrație live a tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est. Tehnologia 5G ar putea fi de zeci de ori mai rapidă decât 4G, în timpul testelor fiind atinse viteze de până la 24 Gbps.

Mai mulți pietoni au fost loviți de o mașină pe Calea Văcărești, din Capitală. Doi dintre ei au fost răniți, fiind duși la spital CITEȘTE ȘI Mai mulți pietoni au fost loviți de o mașină pe Calea Văcărești, din Capitală. Doi dintre ei au fost răniți, fiind duși la spital

Un raport realizat de Ericsson arată că, în România, digitalizarea industriilor va genera un venit potențial pentru jucătorii din industria IT&C de 8,4 miliarde de dolari până în 2026. Dintre aceștia, 3,2 miliarde dolari vor reprezenta venituri generate de tehnologia 5G. Totodată, oportunitățile de afaceri ale implementării de tehnologii 5G în digitalizarea industriilor sunt estimate la peste 1,2 trilioane de dolari la nivel global în 2026.

Noua tehnologie va fi folosită pentru proiecte specifice, punctuale, a atras atenția Tsokanis.

”5G nu este pentru toată lumea și pentru orice. Ea va fi folosită, în viitorul apropiat, în special pentru proiecte importante, specifice, la solicitarea unor companii mari. La solicitarea acestora, noi vom furniza servicii 5G pentru proiecte care într-adevăr au nevoie de această tehnologie”, a afirmat Tsokanis.

El consideră că, pentru cele mai multe servicii, 5G nu este încă necesar, fiind suficient 4G, iar cele două tehnologii vor coexista cel puțin încă zece ani de acum încolo.

”Pentru a face o transmisie live în format 4K pe Facebook, de exemplu, cel mai probabil ai nevoie doar de cea mai bună acoperire 4G din prezent. 4G va evolua în viitor, va avea o lățime de bandă până la 1Gbps . Acum, cea mai bună tehnologie 4G oferă în jur de 300 Mb/s”, a declarat reprezentantul Telekom.

Referitor la implementarea soluției în viitor, în cazul în care o companie are nevoie de 5G pentru un proiect, primul pas este proiectarea soluției de care este nevoie, atât din punct de vedere al hardware, cât și software. Reprezentantul Telekom consideră că, în viitor, vor exista abonamente pentru clase de servicii.

”În viitor, cred că vor exista abonamente pentru clase de servicii, nu vom măsura neapărat în Mb/s. Sau, ar putea exista servicii 5G oferite pe anumite aplicații, servicii personalizate în funcție de nevoile utilizatorilor”, a afirmat Tsokanis.

Legat de strategia companiei, el a precizat că Telekom va menține un mix de investiții - va investi atât în dezvoltarea 4G, cât și în 5G, iar sumele investite vor depinde de proiectul care va cere astfel de soluții.

”Suma investită în 5G va depinde și de nevoia pe care clienții o vor avea în viitor, vizavi de această tehnologie, și de cât vor fi dispuși să plătească. România este una dintre cele mai ieftine piețe telecom din Europa. Bulgaria este o țară mai săracă decât România, dar serviciile telecom sunt mai scumpe”, a spus Tsokanis.

Eficientizarea activității companiei, atât pe plan intern, cât și la nivelul colaborării cu toți clienții, permite Telekom să facă economii în viitor, iar o parte din resurse sunt îndreptate către dezvoltarea unor proiecte care vor avea nevoie de 5G.

Guvernul ia toate măsurile pentru a putea acorda primele licențe pentru rețele de telecomunicații 5G în 2018, astfel încât utilizatorii să poată avea acces la aceste servicii începând cu 2020, a declarat recent ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, transmițând un mesaj al premierului Sorin Grindeanu.

Rețeaua 4G Telekom acoperă 68% din populația României, iar în ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii de fibră optică, pe segmentul fix (FTTH), la sfârșitul anului 2016, compania a depășit ținta stabilită de două milioane de gospodării acoperite de rețeaua FTTH.

Tsokanis a subliniat că piața din România este una dintre cele mai competitive din Europa.

”Nu cred că mai există o altă țară unde Telekom, Vodafone și Orange să concureze. La internet fix, doar Singapore și Hong Kong depășesc România din punct de vedere al vitezei, la nivel global. Iar aceste două state sunt mult mai mici”, a declarat reprezentantul Telekom.

Principalii competitori ai Telekom pe piața din România sunt Orange, Vodafone și Digi Mobil. Grupul de companii Telekom Romania, care reunește fostele companii Romtelecom și Cosmote, a înregistrat venituri de 229,8 milioane euro în primele trei luni ale acestui an, cu 1,71% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
4g
5g
timos tsokanis