ULTIMA ORĂ Interdicție de comercializare a anumitor tipuri de telefoane mobile

ULTIMA ORĂ Interdicție de comercializare a anumitor tipuri de telefoane mobile
scris 18 apr 2019

Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO- ALERT, prin care populația este avertizată cu privire la fenomene meteo periculoase și situații de urgență, nu vor mai putea fi comercializate, după o perioadă de tranziție de 6 luni pentru lichidarea stocurilor existente, prevede un proiect de ordonanță de urgență. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi vor fi de până la 100.000 lei.  

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

RO-ALERT este un sistem oficial de avertizare a populației, recent introdus, cu privire la fenomene meteorologice sau privind alte situații de urgență, prin intermediul mesajelor scrise pe telefoane mobile. 

De ce este important: Legislația actuală nu stabilește cerințe tehnice minime pentru asigurarea recepționării mesajelor RO-ALERT de către terminalele mobile comercializate în România, astfel încât o parte din utilizatorii acestor echipamente nu pot primi mesaje de înștiințare.

FOTO Apple lucrează la o aplicație care va putea monitoriza orice dispozitiv mobil CITEȘTE ȘI FOTO Apple lucrează la o aplicație care va putea monitoriza orice dispozitiv mobil

Un proiect de ordonanță de urgență, care urmează să fie adoptat în perioada următoare de Guvern, prevede că:

- (1)Telefoanele mobile aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării învigoare a prezentei ordonanțe de urgență, care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT, pot fi comercializate până la lichidarea acestor stocuri, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

- (2) După expirarea termenului prevăzut la alin.(1), se interzice operatorilor economici comercializarea telefoanelor mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO- ALERT.

Decizie finală: Amenzi mai mari pentru furnizorii de servicii ITC CITEȘTE ȘI Decizie finală: Amenzi mai mari pentru furnizorii de servicii ITC

Proiectul de ordonanță prevede o serie de alte obligații tehnice pentru furnizori, cât și pentru comercianții de telefoane mobilă, inclusiv aceea de a afișa informațiile privind capacitatea dispozitivelor mobile de a recepționa mesaje RO-ALERT:

- (1) Operatorii economici care comercializează telefoane mobile au obligația de a furniza și a menține pe paginile web proprii, cât și la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informații privind:

a) capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT;

b) modalitățile de activare a acestor facilități pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat.

(2) Informațiile menționate la alin.(1) se transmit și Serviciului de Telecomunicații Speciale în vederea publicării în portalul web RO-ALERT.

Reforma copyright a depășit și ultimul obstacol: statele UE au votat în favoarea Directivei care schimbă regulile în online CITEȘTE ȘI Reforma copyright a depășit și ultimul obstacol: statele UE au votat în favoarea Directivei care schimbă regulile în online

Nerespectarea noilor prevederi va fi considerată contravenție și va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 5.000 și 100.000 lei, inclusiv în cazul repetării acestor fapte.

După depășirea celor 180 de zile, de la intrarea în vigoare a ordonanței, pentru lichidarea stocurilor, autoritățile vor dispune interzicerea comercializării telefoanelor care nu respectă standardele menționate.

Pentru a intra în vigoare, ordonanța de urgență trebuie aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.  

 

viewscnt
Afla mai multe despre
telefon
mobil
comercializare
interductie
interzicere
ro-alert
mesaje
comercianti
afisare
amenzi
vanzare
ordonanta
urgenta