Un atac cibernetic coordonat global ar provoca pagube economice de 85-193 miliarde de dolari

Un atac cibernetic coordonat global ar provoca pagube economice de 85-193 miliarde de dolari
scris 29 ian 2019

Un atac cibernetic coordonat la nivel global ar provoca pagube cuprinse între 85 de miliarde și 193 miliarde de dolari, potrivit unui scenariu ipotetic dezvoltat ca test de stres pentru managementul riscurilor, transmite Reuters.

Cererile de despăgubiri după un astfel de atac ar varia de la întreruperea activităților de afaceri și extorcare cibernetică până la costuri de reacție la incidente, arată un raport realizat de companiile de asigurări Lloyd’s of London și Aon, publicat marți, scrie News.ro.

Despăgubirile totale care ar fi plătite de sectorul de asigurări în acest scenariu ar fi cuprinse între 10 miliarde și 27 de miliarde de dolari, sume estimate în funcție de limitele polițelor, de la 500.000 de dolari la 200 de mii de dolari.

Apple pregătește un serviciu de subscripții pentru jocuri CITEȘTE ȘI Apple pregătește un serviciu de subscripții pentru jocuri

Diferența uriașă între pierderile asigurate și pierderile economice scoate în evidență gradul de neasigurare, în cazul unui astfel de atac, a arătat testul de stres. Un atac cibernetic ar afecta mai multe sectoare la nivel mondial, cele mai mari pierderi urmând să aibă loc în retail, sănătate, industria prelucrătoare și sectorul bancar.

Atacurile cibernetice au atras o atenție mai mare după ce un virus răspândit în Ucraina a provocat probleme la nivel mondial, afectând mii de computere, perturbând activitatea unor porturi, de la Mumbai la Los Angeles și blocând activitatea unei fabrici de ciocolată în Australia.

Guvernele avertizează tot mai mult în privința riscurilor cu care se confruntă afacerile private din cauza acestor atacuri, atât cele afectuate de guverne străine cât și de infractori motivați financiar.

De exemplu, Centrul Național pentru Securitate Cibernetică din Marea Britanie a anunțat vineri că investighează o campanie de atacuri asupra Sistemului de Nume de Domenii, care a afectat guverne și orgnizații comerciale din toată lumea.

Într-un alt incident recent, firma franceză Altran Technologies, de consultanță în domeniul ingineriei, a fost ținta unui atac cibernetic care i-a afectat activitățile în unele țări europene.

La un nivel mai larg, datele personale și documentele a sute de politicieni și personalități publice din Germania, inclusiv ale cancelarului Angela Merkel, au fost publicate online, într-un dintre cele mai grave cazuri de furt de date.

La realizarea raportului au mai contribuit companiile MSIG, SCOR TransRe și Cyber Risk Management (CyRiM).

viewscnt
Afla mai multe despre
atac cibernetic
pagube economice