Vodafone a identificat vulnerabilități de securitate la echipamentele Huawei

Vodafone a identificat vulnerabilități de securitate la echipamentele Huawei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 apr 2019

Vodafone a identificat o serie de vulnerabilități de securitate la echipamentele furnizate de Huawei subsidiarei grupului din Italia în 2011 și 2012, problemele fiind însă remediate la scurt timp, au anunțat cele două companii marți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vodafone, cel mai mare grup de telecomunicații din Europa, și grupul chinez Huawei, principalul furnizor de echipamente pentru industria IT&C la nivel mondial, au confirmat informațiile publicate anterior de Bloomberg cu privire la existența unor vulnerabiliți la echipamentele folosite de Vodafone Italia.

Potrivit Bloomberg, care citează documente interne ale Vodafone și persoane la curent cu situația, Vodafone a descoperit mai multe de căi de acces (backdoors) ascunse în software-ul Huawei, care ar fi putut oferi companiei chineze acces neautorizat la rețeaua de telefonie fixă a Vodafone din Italia.

ULTIMA ORĂ UiPath, unicornul fondat de români, devine cel mai valoros startup în domeniul inteligenței artificiale din lume CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UiPath, unicornul fondat de români, devine cel mai valoros startup în domeniul inteligenței artificiale din lume

În replică, Vodafone a transmis că nu deține dovezi cu privire la un eventual acces neautorizat din partea Huawei la rețeaua Vodafone Italia.

“Problemele au fost identificate de testele independente de securitate, inițiate de Vodafone ca parte a măsurilor de securitate de rutină, acestea fiind rezolvate la momentul respectiv de către Huawei”, potrivit Vodafone.

La rândul său, Huawei a susținut că vulnerabilitățile de software reprezintă “o provocare la nivelul întregii industrii IT&C” și că a remediat problemele identificate de Vodafone Italia.

În pofida asigurărilor date de cele două companii, informațiile evidențiază riscurile cu care se confruntă Huawei la nivel global. Grupul chinez se află deja în atenția Washingtonului și a altor guverne occidentale, din cauza temerilor că echipamentele sale ar putea ascunde căi de acces ce ar putea fi folosite pentru spionaj de către Beijing.

Vodafone însăși a decis, la începutul anului, să suspende introducerea echipamentelor Huawei în centrul rețelelor sale, până când țările occidentale își vor soluționa îngrijorările cu privire la activitățile grupului chinez.

Măsura a fost luată la câteva luni după ce Washingtonul a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.

Samsung - pierderi mari ale profitului și veniturilor CITEȘTE ȘI Samsung - pierderi mari ale profitului și veniturilor

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G.

Guvernul britanic a decis să includă echipamente Huawei în rețeaua 5G, însă doar în zone neesențiale, accesul chinezilor la rețea urmând să fie puternic restricționat.

Australia, Japonia și Taiwan au interzis folosirea echipamentelor furnizate de grupul chinez în rețelele naționale de telefonie, alăturându-se SUA, iar Canada și Noua Zeelandă au indicat că ar putea lua măsuri similare.

De cealaltă parte, China, Indonezia, Arabia Saudită, Turcia și Emiratele Arabe Unite și-au exprimat sprijinul pentru Huawei.

În România, Serviciul de telecomunicații Speciale (STS) a transmis, în replică la o solicitare adresată recent de Reuters, că echipamentele Huawei nu sunt utilizare în infrastructura majoră a statului român aflată sub administrarea Serviciului.

Reprezentanții Huawei au respins în repetate rânduri acuzațiile privind slaba securitate a echipamentelor sale în fața unor eventuale accesări în scopuri de spionaj, spunând că acestea nu sunt mai puțin sigure comparativ cu echipamentele altor producători.

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
huawei
echipamente telecom
vulnerabilitati de securitate
backdoors
cai de acces ascunse
retele 5g
acuzatii spionaj