Vodafone contestă decizia judecătorilor într-un litigiu cu ANCOM pentru recupererea unui prejudiciu de 15 milioane de euro

Vodafone contestă decizia judecătorilor într-un litigiu cu ANCOM pentru recupererea unui prejudiciu de 15 milioane de euro
scris 25 nov 2016

Vodafone Romania a contestat hotărârea Curții de Apel București (CAB) prin care a fost respinsă solicitarea operatorului telecom de recuperare a unui prejudiciu de 15 milioane de euro, invocat Autorității de Reglementare în Comunicații (ANCOM) în urma procesului de acordare a unei licențe telecom în 2012.

Apelul a fost înaintat în această săptămână. Profit.ro a publicat în exclusivitate hotărârea CAB la 5 noiembrie 2015.

Prin cererea înaintată CAB, Vodafone Romania, al doilea mare jucător local de telefonie mobilă, a susținut că o parte din spectrul de frecvențe radio cumpărat nu poate fi utilizat în peste 20 de județe conform parametrilor prevăzuți în caietul de sarcini, din cauza unor interferențe generate de companii de comunicații din Ucraina.

Operatorul mai susține că a fost nevoit să utilizeze, contra cost, spectru radio de la alți operatori pentru a respecta obligațiile impuse de licență.

În plus, operatorul a realizat și investiții suplimentare pentru ca utilizatorii rețelei Vodafone din cele peste 20 de județe să nu resimtă problemele provocate de interferențe.

UPDATE Mitroi, ASF: Sperăm să scăpăm de plafonarea tarifelor RCA până pe 19 mai CITEȘTE ȘI UPDATE Mitroi, ASF: Sperăm să scăpăm de plafonarea tarifelor RCA până pe 19 mai

Dosarul a fost înregistrat în partea a doua a lunii aprilie 2015 și, la începutul lunii iulie, Ministerul pentru Societatea Informațională a inițiat un proiect de lege care permite, în anumite condiții, reducerea tarifului achitat de un operator telecom pentru utilizarea spectrului radio dacă acesta este interferat de către antenele (stațiile radio) ale altui operator și provoacă intreruperea gravă și repetată a serviciilor furnizate.

Prin mecanismul propus este creată, se spune în nota de fundamentare, o pârghie legislativă menită să asigure un balans între drepturile de utilizare a frecvențelor radio acordate prin licență și utilizarea efectivă a acestora.

Vodafone contestă decizia judecătorilor care au cerut eliminarea unor clauze considerate abuzive din contractele clienților CITEȘTE ȘI Vodafone contestă decizia judecătorilor care au cerut eliminarea unor clauze considerate abuzive din contractele clienților

În urma unei licitații a ANCOM desfășurată în septembrie 2012, Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote (în prezent Telekom România Mobile Communications), RCS&RDS și 2K Telecom și-au adjudecat mai multe licențe în benzile de frecvențe de 800, 900, 1.800 și 2.600 MHz.

Operatorii au plătit, în două tranșe, suma totală de 682,14 milioane de euro.

Defalcat, Vodafone România a achitat 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.

O parte din spectrul achiziționat permite furnizarea de servicii telecom 4G.

Vodafone, amendată în Marea Britanie cu suma record de 4,6 mil. lire sterline pentru nereguli în relațiile cu clienții CITEȘTE ȘI Vodafone, amendată în Marea Britanie cu suma record de 4,6 mil. lire sterline pentru nereguli în relațiile cu clienții

Parte a grupului britanic de telecomunicații Vodafone, subsidiara locală avea 9,16 milioane de clienți la finele lunii iunie, în creștere cu 357.691 clienți față de perioada similară a anului precedent.

În primele șase luni ale anului fiscal, veniturile operatorului român au însumat 353,1 milioane de euro, de la 339,7 milioane de euro în intervalul 1 aprilie - 30 septembrie 2015.

Vodafone a intrat pe piața din Româna în anul 2005 după ce a preluat operatorul local Mobifon (Connex).

Principalii competitori ai Vodafone sunt Orange România, Telekom Romania Mobile Communications și RCS&RDS (Digi Mobil).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
ancom
litigiu
contestatie
instanta