Decizie CNA: Operatorii de cablu vor fi obligați să ordoneze tematic canalele pe care le emit abonaților

Decizie CNA: Operatorii de cablu vor fi obligați să ordoneze tematic canalele pe care le emit abonaților
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2017

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis, marți, cu majoritate de voturi, ca operatorii de cablu să ordoneze tematic canalele pe care le emit abonaților, modificarea fiind făcută la propunerea lui Gabriel Tufeanu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia a fost luată cu șapte voturi - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Viorel Vasile Buda și Florin Gabrea. Răsvan Popescu și Dorina Rusu au fost împotrivă, scrie News.ro.

Ordonarea tematică a canalelor de către operatorii de cablu a fost propusă de Gabriel Tufeanu, subiectul generând o dispută la ședința CNA din 7 martie, când mai mulți reprezentanți ai unor operatori de cablu au cerut respingerea modificării. Gabriel Tufeanu a părăsit atunci sala, din cauza ”lipsei argumentelor”.

”Lipsa argumentelor pertinente m-a deranjat. M-a deranjat faptul că mi s-a spus că nu se poate face un lucru care astăzi există”, a spus Gabriel Tufeanu, după ce a părăsit sala.

Orange România, Asociația Română de Comunicații Audiovizuale (ARCA), UPC România și Asociația de Comunicații Electronice (AcER) au formulat mai multe observații și propuneri la proiectul de modificare a deciziei CNA nr.72/2012 - privind condițiile de eliberare și modificare a avizului de retransmisie, cu modificările și completările ulterioare.

EXCLUSIV Calendarul de închidere a stațiilor de metrou, care va genera blocaje în trafic și dureri de cap călătorilor. Corporatiștii rămân fără 2 stații dintr-un foc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Calendarul de închidere a stațiilor de metrou, care va genera blocaje în trafic și dureri de cap călătorilor. Corporatiștii rămân fără 2 stații dintr-un foc

Orange România a propus modificarea textului, în sensul înlocuirii obligației de alocare în frecvență, cu cea de alocare a canalelor tematice în cadrul structurii ofertei de servicii de programe retransmise. O alocare în frecvență a canalelor la nivelul transponder-ului ar avea un impact negativ - practica actuală este de a nu grupa tematic pe același transponder, pentru a nu afecta consumatorii în caz de nefuncționalitate a transponder-ului.

ARCA a solicitat, de asemenea, respingerea propunerii de modificare, argumentând că în prezent există un sistem bine stabilit și eficient de ordonare a canalelor, iar toate decodoarele permit reordonarea canalelor în liste proprii de favorite, în funcție de preferințele abonaților. Un alt argument a fost că propunerea de modificare ar avea efecte negative, aceasta implicând o reordonare periodică a canalelor.

UPC România, care emite canale grupate tematic, a semnalat efecte negative ale modificării propuse asupra publicului consumator, a furnizorilor și distribuitorilor de servicii audiovizuale, precum și dificultăți pe care le-ar implica - cele tehnice legate de tehnologia diferită a set-top-box-urilor și cele legate de îndeplinirea obligațiilor contractuale.

AcER a cerut, la rândul ei, neintroducerea prevederii propuse de Gabriel Tufeanu, întrucât există posibilitatea de a aranja și grupa programele conform preferinței fiecărui abonat.

viewscnt
Afla mai multe despre
cna
lista canale