Guvernul britanic a finanțat, în secret, agenția de presă Reuters în anii '60-'70

Guvernul britanic a finanțat, în secret, agenția de presă Reuters în anii '60-'70
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2020

Guvernul britanic a finanțat, în secret, agenția de presă Reuters în anii '60-'70, la cererea unui departament antipropagandă sovietică ce avea legătură cu serviciile secrete britanice, iar plățile au fost făcute prin intermediul BBC, arată documente oficiale declasificate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Banii au fost folosiți pentru extinderea ariei de acoperire a Reuters în Orientul Mijlociu și America Latină și ascunși prin plata unor abonamente de către BBC, relatează Reuters.

„Suntem pe punctul de a încheia un acord prin care Guvernul va oferi un sprijin discret pentru serviciile Reuters în Orientul Mijlociu și America Latină”, se arată într-un document oficial redactat în 1969, marcat „Secret” și intitulat „Finanțarea Reuters de HMG” (HMG, Her Majesty’s Government), scrie News.ro.

Serviciul de știri al Apple a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi pe lună CITEȘTE ȘI Serviciul de știri al Apple a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi pe lună

„Interesele HMG ar trebui să fie bine deservite de noul aranjament”, este completat în documentul care a fost declasificat anul trecut.

Nu este clar din documente cât de mare a fost influența pe care Guvernul o putea exercita asupra știrilor Reuters în schimbul banilor.

Documentele dezvăluie nivelul de implicare pe care Guvernul l-a avut la un moment dat în afacerile Reuters și acordul explicit de a ascunde finanțarea.

„Multe dintre organizațiile de presă au primit într-o anumită formă subvenții de la stat după Al Doilea Război Mondial”, a spus David Crundwell, purtător de cuvânt al Reuters. „Dar înțelegerea din 1969 nu se potrivea principiilor noastre și nu am face asta astăzi”, a adăugat el, făcând referire la Principiile Reuters  care prevăd menținerea integrității agenției de presă, independenței și nepărtinirii.

Colectarea știrilor Reuters este supervizată de Founders Share Company, creată în 1984 pentru a susține principiile, care stipulează că niciun interes, grup sau facțiune nu va ajunge să domine Reuters.

Deși Reuters vinde știri unei mari arii de clienți, inclusiv guverne, niciun guvern nu are control asupra a ceea ce produce Reuters, a mai spus Crundwell.

O purtătoare de cuvânt a BBC a precizat: „Regulile BBC garantează independența editorială indiferent dacă finanțarea vine de la Guvernul britanic, din taxe de licențe sau surse comerciale”.

Noi obligații adoptate în cazul sumelor colectate din drepturi de autor. Amenzi mari pentru nerespectare CITEȘTE ȘI Noi obligații adoptate în cazul sumelor colectate din drepturi de autor. Amenzi mari pentru nerespectare

Guvernul britanic nu a comentat.

Documentele declasificate arată că negocierile cu Reuters au fost conduse de Information Research Department (IRD), unitate britanică antipropagandă sovietică cu strânse legături cu serviciile secrete britanice.

Finanțarea de către Guvernul britanic a Reuters în anii 1960 - 1970 a fost dezvăluită în volumul „The Power of News: The History of Reuters” (1992), istorie autorizată a agenției de presă.

În 1969, Reuters avea nevoie de bani pentru a se extinde în Orientul Mijlociu și puteri occidentale precum Marea Britanie voiau să își consolideze influența împotriva Uniunii Sovietice prin extinderea serviciilor de presă, mai arată documentele.

Potrivit acestora, Guvernul britanic a plătit 245.000 de lire sterline pe an către Reuters înainte de 1969, apoi a redus suma la 100.000 de lire sterline pe an în 1969 și 1970. În 1972 și 1973 nu a fost înregistrată vreo plată.

În documente era precizat că Reuters „poate și va oferi” ceea ce necesită Guvernul, iar unii oficiali au admis că Reuters nu a vrut să pară că ia decizii la cererea Guvernului britanic.

Reuters, fondată la Londra în 1851 și deținută acum de Thomson Reuters, cu sediul în Toronto, este una dintre cele mai mari organizații de presă din lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvernul britanic
reuters