Neymar a câștigat la Tribunalul UE un proces cu un portughez care înregistrase numele fotbalistului ca marcă

Neymar a câștigat la Tribunalul UE un proces cu un portughez care înregistrase numele fotbalistului ca marcă
scris 14 mai 2019

Fotbalistul brazilian Neymar, în prezent jucător al echipei Paris Saint-Germain, a câștigat marți un proces la Tribunalul Uniunii Europene, care a decis anularea înregistrării ca marcă comercială a numelui ”Neymar” de către un cetățean portughez. Acesta din urmă încercase și înregistrarea unei mărci cu numele portarului spaniol Iker Cassilas.

În decembrie 2012, cetățeanul portughez Carlos Moreira a solicitat Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) înregistrarea ca marcă a Uniunii pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și pălării a semnului verbal ”NEYMAR”. Marca a fost înregistrată în aprilie 2013.

În februarie 2016, Neymar Da Silva Santos Júnior a introdus la EUIPO o cerere de nulitate împotriva acestei mărci pentru toate produsele pe care le desemnează. Cererea de nulitate a fost admisă de EUIPO.

Cetățeanul portughez a introdus atunci, la rândul său, o acțiune în anulare împotriva deciziei EUIPO la Tribunalul Uniunii Europene.

Prin hotărârea de marți, Tribunalul UE a confirmat decizia EUIPO, potrivit căreia portughezul a acționat cu rea-credință la depunerea cererii de înregistrare a mărcii ”NEYMAR”.

Sportul național al României, oina, va fi practicat în India CITEȘTE ȘI Sportul național al României, oina, va fi practicat în India

Deși a admis că, atunci când a depus cererea de înregistrare a mărcii „NEYMAR”, cunoștea de existența lui Neymar Júnior, cetățeanul portughez susține că totuși nu știa că brazilianul era în acel moment o stea în ascensiune a fotbalului, de un talent recunoscut la nivel internațional, și afimă că acesta nu era cunoscut încă în Europa.

Tribunalul arată că reiese din decizia EUIPO că unele elemente de probă depuse în susținerea cererii de nulitate introduse în fața sa demonstrează că domnul Neymar era deja cunoscut în Europa la data relevantă, în special pentru rezultatele sale obținute cu echipanațională braziliană de fotbal, și că a făcut obiectul unei puternice mediatizări în Europa între anii 2009 și 2012, în special în Franța, în Spania sau în Regatul Unit. Neymar era astfel deja recunoscut drept un jucător de fotbal foarte promițător, care a atras atenția marilor cluburi de fotbal europene în vederea unei viitoare recrutări, cu mai mulți ani înainte de a fi efectiv transferat la clubul FC Barcelona în 2013.

De asemenea, Tribunalul UE confirmă că portughezul avea mai mult decât cunoștințe limitate despre lumea fotbalului, după cum dovedește faptul că a prezentat o cerere de înregistrare a mărcii verbale ”IKER CASILLAS”, marcă corespunzând numelui unui alt jucător de fotbal celebru, în aceeași zi în care a solicitat înregistrarea mărcii ”NEYMAR”. 

În plus, Tribunalul subliniază că Moreira a admis de altfel că la acea dată cunoștea lumea fotbalului.

EXCLUSIV După 12 ani, Adrian Sârbu a vândut, din nou, Prosport, la pachet cu brandul Promotor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV După 12 ani, Adrian Sârbu a vândut, din nou, Prosport, la pachet cu brandul Promotor

Cu toate acestea, portughezul neagă că a solicitat înregistrarea mărcii ”NEYMAR” numai în scopul de a exploata renumele fotbalistului brazilian. El afirmă în special că nu a ales numele ”NEYMAR” decât datorită foneticii cuvântului, iar nu pentru a face referire la fotbalist. Potrivit portughezului, alegerea de a utiliza semnul verbal ”NEYMAR” ar decurge astfel dintr-o simplă coincidență, iar nu dintr-o voință conștientă de a utiliza numele unui fotbalist cunoscut.

Tribunalul a respins însă argumentul potrivit căruia această alegere ar decurge dintr-o asemenea coincidență, întrucât fotbalistul se bucura deja de o notorietate consolidată în lumea fotbalului la data relevantă, inclusiv în Europa, iar portughezul avea mai mult decât cunoștințe limitate despre acesta. Așadar, el nu poate pretinde că nu știa cine era Neymar. Tribunalul amintește, în această privință, că marca este compusă numai din elementul verbal ”NEYMAR”, identic cu numele sub care brazilianul a dobândit un renume internațional în lumea fotbalului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
neymar
fotbal
marca
trobunal
proces
portughez
decizie
ue