Parlamentul din Singapore aprobă o lege anti-știri false

Parlamentul din Singapore aprobă o lege anti-știri false
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2019

Parlamentul din Singapore a aprobat miercuri un proiect de lege împotriva știrilor false care a fost criticat dur de grupările pentru drepturile omului, jurnaliști și firme de tehnologie pentru că ar putea afecta libertatea de exprimare, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legea va cere ca platformele media online să modifice sau să înlăture conținutul considerat de guvern ca fiind fals, pedepsele pentru cei găsiți vinovați fiind închisoarea până la 10 ani sau amenzi de 735.000 de dolari, scrie News.ro.

Proiectul de Lege privind Falsul și Manipularea în Online a fost aprobat cu 72 de voturi în favoarea sa și nouă voturi împotrivă – toate de la membrii opoziției.

Fotografierea și filmarea în scop comercial a bunurilor din patrimoniul cultural mobil, fără avize și aprobări ministeriale CITEȘTE ȘI Fotografierea și filmarea în scop comercial a bunurilor din patrimoniul cultural mobil, fără avize și aprobări ministeriale

Trei parlamentari, care au fost numiți direct de președinte și nu sunt afiliați niciunui partid, s-au abținut.

Companiile de tehnologie importante, precum Google sau Facebook, au informat că această lege oferă prea multă putere guvernului din Singapore care poate decide ce este fals sau adevărat.

Însă ministrul K. Shnanmugam a declarat în fața parlamentului că nu ar trebui să existe temeri.

„Libertatea de exprimare nu ar trebui să fie afectată de acest proiect de lege. Vorbim aici de știri false. Vorbim de boți, trolli... conturi false și așa mai departe”, a afirmat el.

„Munca unei societăți democratice depinde ca membrii societății să fie informați și nu dezinformați”, a adăugat Shnanmugam.

Singapore se află pe locul 151 din 180 în clasamentul privind libertatea presei întocmit de organizația Reporteri Fără Frontiere, sub Rusia sau Myanmar.

Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ), o asociație din care fac parte judecători, avocați și juriști și care promovează drepturile omului la nivel global, a informat că legea ar putea fi abuzată.

„Pedepsele severe propuse de acest proiect de lege, întinderea jurisdicției și absența unor protecții clar pentru libertatea de exprimare aduc riscul ca ea să fie folosită în moduri nepotrivite pentru măsuri de represiune împotriva schimbului liber de opinii și informații, a declarat directorul pentru Asia al ICJ, Frederick Rawski.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul din singapore
fake news