Ministerul Economiei: Fabricarea în comun a transportorului blindat Piranha 5 va fi un impuls pentru retehnologizare

Ministerul Economiei: Fabricarea în comun a transportorului blindat Piranha 5 va fi un impuls pentru retehnologizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2017

Memorandumul semnat de Ministerul Economiei și producătorul american de armament General Dynamics European Land Systems (GDELS) trasează liniile directoare ale unui parteneriat strategic sustenabil româno-american și va reprezenta un impuls pentru relansarea și retehnologizarea producției, dar și pentru perfecționarea angajaților Uzinei Mecanice București (UMB), a anunțat joi Ministerul Economiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul a semnat, marți, un memorandum cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate 8X8 Piranha la UMB, scrie News.ro.

”Memorandumul de înțelegere și Acordul de cooperare semnate între compania subordonată ministerului Economiei, Romarm - filiala UMB și General Dynamics European Land Systems stipulează cooperarea pentru producerea și livrarea de transportoare auto blindate Piranha 5, în diverse configurații, conform cu necesitățile de dotare ale armatei României”, se arată în comunicatul publicat joi.

Înțelegerea între părțile semnatare se va derula în două faze. În prima fază, UMB va subcontracta de la GDELS asamblarea și fabricarea locală de componente pentru Piranha 5.

”Sub această formă de cooperare va fi livrată prima comandă de vehicule blindate, dintr-un total estimat la 227 de transportoare. Uzina Mecanică București va propune iar General Dynamics va selecta până la 25 angajați pentru formare la unitățile sale, conform cerințelor companiei americane”, se arată în comunicat.

Producătorul român de software TotalSoft, cumpărat de cel mai mare furnizor independent de software din Turcia, se extinde în afara țării, cu un birou la Frankfurt CITEȘTE ȘI Producătorul român de software TotalSoft, cumpărat de cel mai mare furnizor independent de software din Turcia, se extinde în afara țării, cu un birou la Frankfurt

Angajații UMB se vor școli la producătorul elvețian de transportoare blindate Mowag, care aparține Diviziei de Transportoare Auto GDELS, o unitate de business a General Dynamics Corporation, potrivit iministerului.

”Documentele semnate cu General Dynamics profilează liniile directoare ale unui parteneriat strategic sustenabil, româno-american, în beneficiul industriei naționale de apărare și al obiectivelor de înzestrare ale armatei române. Fabricarea în comun a vehiculului blindat Piranha 5 va fi un impuls excepțional atât pentru relansarea și retehnologizarea producției, cât și pentru formarea și perfecționarea angajaților Uzinei Mecanice București”, a afirmat ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, în cadrul comunicatului.

De asemenea, General Dynamics va asigura retehnologizarea halei de producție, pregătirea și integrarea liniei de asamblare a UMB, potrivit Ministerului Economiei.

”În a doua fază, GDELS va constitui o societate română cu răspundere limitată (GDELS ROM SRL) care va iniția formarea unei societăți mixte române, împreună cu UMB. Acest joint venture va executa a doua comandă, în calitate de contractant principal, dacă legislația și reglementările românești vor permite”, se arată în comunicat.

Creșterea bugetului MApN, începând cu anul 2017, la 2% din PIB, a creat condițiile pentru inițierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României și în concordanță cu inițiativele prioritare ale MApN aferente Programului de guvernare 2017-2020. Unul dintre obiectivele autorităților române este modernizarea parcului de transportoare blindate, armata având nevoie de 600-700 de noi astfel de autovehicule.

În afară de General Dynamics, alte două companii sunt în cărți pentru producerea de transportoare blindate 8X8 pentru Armata Română, finlandezii de la Patria și grupul german Rheinmetall.

În luna iunie, grupul finlandez Patria, furnizor de soluții tehnologice pentru apărare, securitate și aviație, a anunțat că a transmis autorităților române proiectul conceptului de producție și de finanțare a vehicului blindat 8x8 Patria AMV care ar urma să fie produs în România. Conform proiectului, vehiculul blindat 8X8 ar urma să fie produs în România, cu o implicare importantă a industriei românești de apărare încă din stadiile inițiale de implementare. Potrivit companiei, produsul de bază și derivatele acestuia răspund pe deplin cerințelor de inter-operabilitate și standardelor NATO, precum și solicitărilor tehnice ale Armatei Române.

Anul trecut, Guvernul condus atunci de Dacian Cioloș a anunțat un contract important, ce prevede producerea în România, printr-o societate mixtă - Romanian Military Vehicle Systems - realizată între compania de stat UM Moreni și grupul german Rheinmetall, a noilor transportoare blindate amfibii 8X8 pentru Forțele Terestre. Compania mixtă ar urma să producă circa 550 de transportoare amfibii, iar circa 50 de blindate Boxer (neamfibii) ale Rheinmetall vor fi importate din Germania.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul economiei
piranha 5