Ministrul Agriculturii: PNDR va fi abandonat în exercițiul 2021-2027; va exista un nou concept al Politicii Agricole Comune

Ministrul Agriculturii: PNDR va fi abandonat în exercițiul 2021-2027; va exista un nou concept al Politicii Agricole Comune
scris 4 feb 2019

Planul Național de Dezvoltare Rurală va fi abandonat, ca și concept, în exercițiul 2021-2027, în condițiile în care va exista un nou concept al Politicii Agricole Comune (PAC), a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

"În primul rând vom abandona Planul Național de Dezvoltare Rurală ca și concept, el se va stinge în exercițiul 2021-2027 dat fiind faptul că există un nou concept al Politicii Agricole Comune. Se păstrează cei doi piloni, plățile directe și cel de dezvoltare rurală, dar se topesc într-un nou concept anume acela de 'Plan Strategic Național', care va aduna la un loc cele două culoare de alimentare europeană, înțelegând FEGA și FEADR. Acestea vor aduna la un loc o decizie de a putea transfera de la un pilon la altul sume care pot alimenta prin Planul Strategic Național dorințele statale, deciziile, dorințele care izvorăsc dintr-o cerință a satului românesc și dintr-o nevoie a fermierului român. Iată deci, că vom fi nevoiți să folosim alte mecanisme, alte instrumente. Pentru aceasta trebuie să ne pregătim și întrebarea se pune cum, pe de-o parte pregătim în lumina dorinței interesului fiecărei țări să facem o Politică Agricolă Comună care să convină tuturor acelora care o compun, să facem instrumente ușoare de lucru și să creăm mecanisme care pot să ducă în final la realizarea obiectivului propus de orice țară, prin Planurile Naționale Strategice", a transmis Daea, într-un comunicat preluat de Agerpres.

Totodată, ministrul Agriculturii a subliniat că procentul de absorbție pentru fondurile europene accesate prin PNDR 2014-2020 a ajuns la 48%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pndr
fermieri
tarani
pamant