Ministrul de Finanțe irlandez Paschal Donohoe a fost ales președinte al Eurogrup

Ministrul de Finanțe irlandez Paschal Donohoe a fost ales președinte al Eurogrup
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2020

Miniștrii de Finanțe din zona euro l-au ales joi pe ministrul irlandez de Finanțe Paschal Donohoe drept președinte al Eurogrup, funcție din care va încerca să scoată economiile afectate de epidemia de coronavirus dintr-o recesiune fără precedent, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Supranumit ”prudentul Paschal” de unele instituții de presă locale, Dubliner a respins solicitările de reduceri de taxe mai substanțiale și de creșteri ale cheltuielilor pentru a obține primul excedent bugetar al Irlandei din ultimul deceniu. Acesta se opune totodată impunerii unei posibile taxe companiilor din sectorul digital, la nivelul Uniunii Europene, scrie News.ro.

Donohoe a fost ales după două runde de vot, în care l-a învins pe ministrul spaniol al Economiei Nadia Calvino și pe omologul său luxemburghez Pierre Gramegna.

Record la RCS&RDS - și-a dublat profitul net, cel mai bun rezultat din ultimii 12 ani CITEȘTE ȘI Record la RCS&RDS - și-a dublat profitul net, cel mai bun rezultat din ultimii 12 ani

Ministrul irlandez își va prelua atribuțiile de la actualul președinte al Eurogrup, Mario Centeno, pe 13 iulie, și va avea un mandat de doi ani ș jumătate, până la sfârșitul anului 2022.

În pofida criticilor la adresa opacității sale și, recent, pentru irelevanță, Eurogrupul rămâne o instituție puternică care a jucat un rol cheie în timpul crizelor financiare din ultimul deceniu, contribuind în cele din urmă la evitarea prăbușirii monedei unice.

Donohoe va trebui să scoată zona euro, formată din 19 state, din cea mai gravă recesiune înregistrată vreodată, Comisia Europeană estimând că economia regiunii va scădea cu 8,7% în acest an, înainte de a crește cu 6,1% în 2021, în cazul în care criza coronavirusului va fi adusă sub control până atunci.

Acesta va trebui să medieze între un bloc sudic care susține o relaxare permanentă a normelor fiscale ale blocului comunitar și un grup de state nordice, în frunte cu Olanda, care preferă o revenire rapidă la controlul Bruxellesului asupra bugetelor naționale.

Obligativitatea ca statele să mențină deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut și să reducă datoriile mari a fost suspendată în timpul pandemiei, aceasta fiind o măsură fără precedent.

”În calitate de președinte, voi încerca să construiesc punți între toți membrii zonei euro și să mă angajez activ în discuții cu toate statele membre, pentru a mă asigura că avem o abordare bazată pe consens în ceea ce privește redresarea economiilor și a societăților noastre”, a spus Donohoe, într-un comunicat publicat după alegerea sa.

El a adăugat că politica fiscală din zona euro ar trebui să revină la normal numai după ce redresarea va fi în curs.

Comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat că este sigur că Donohoe va juca un rol crucial ”într-un moment al provocărilor fără precedent” pentru zona euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurogrup
paschal donohoe