Portofelul electronic - o modalitate de plată tot mai populară, inclusiv în România

Portofelul electronic - o modalitate de plată tot mai populară, inclusiv în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 feb 2019

Portofelul electronic, denumit eWallet, începe să devină o metodă simplă, comodă și rapidă de plată, preferată de tot mai mulți europeni la tranzacțiile online. Ecosistemul plăților digitale diferă semnificativ de la o țară la alta, fiecare piață găzduind mai multe portofele concurente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Portofelul electronic este o platformă digitală inovatoare care permite diverse plăți și transferuri rapide, fără să fie nevoie ca informații personale să fie dezvăluite, intrumentul începând să fie folosit tot mai mult, ca o metodă sigură de plată, inclusiv pentru cazinouri online în România. Utilizatorul își introduce datele cardului în portofel o singură dată, iar când dorește o plată online este suficient să introducă numai codul PIN.

Utilizatorii eWallets nu sunt numai persoane tinere. Cu acest instrument de plată s-au familiarizat persoane ce fac parte din mai multe generații, datorită simplicității și comodității de a avea tot în buzunar, cu o singură atingere a ecranului.

Principalele avantaje oferite de portofelele digitale sunt gradul sporit de anonimitate la efectuarea tranzacțiilor financiare și timpii rapizi de procesare. Aceste două atuuri precum și mai multe informații despre ewallet sunt explicate în detaliu de companii din industria jocurilor video și de noroc și pe segmentul cazinourilor online în România. De asemenea, multe portofele digitale permit tranzacții cu criptomonede.

În general, europenii preferă să achite bunurile și serviciile comandate online folosind portofelele digitale, cum ar fi PayPal și Alipay. Potrivit celui mai recent Barometru al e-Cumpărătorilor realizat de compania de curierat DPDGroup, ponderea plăților cu portofele electronice în totalul tranzacțiilor online a crescut la 44% în 2018, de la circa 42% în anul anterior.

Plățile prin Visa și Mastercard sunt la rândul lor foarte populare, urmate de cardurile de credit/debit naționale și transferurile bancare.

În România, plata în numerar la livrare rămâne prima opțiune în cazul cumpărăturilor online, fiind preferată de două treimi dintre utilizatori. Trendul este însă unul descendent, iar tranzacțiile cu portofelele digitale câștigă tot mai mult teren, ponderea acestora crescând de la 15% în 2017 la 27% anul trecut.

De cealaltă parte, nu toate tipurile de portofele electronice sunt acceptate la plată de către operatorii economici, astfel că alegerea portofelului trebuie să țină cont și de acest lucru.

Printre impedimentele potențiale la utilizarea unui portofel electronic comparativ cu cardurile bancare se numără restricțiile privind retragerile și transferurile de bani impuse de unii operatori, precum și comisioanele percepute, însă acestea din urmă sunt, în general, mai mici decât în cazul tranzacțiilor bancare.

Numărul tot mai mare al utilizatorilor de portofele electronice, companiile care lansează diferite platforme de plăți, acceptarea din partea comercianților ne arată însă că tendința se va păstra, iar perioada plăților cu numerar este demult depășită, fiind preferată și pe nișa de gambling online.

Pe lângă PayPal, cele mai populare portofele electronice în România sunt Neteller, Skrill și Seqr, dar și portofelele “locale”, precum Netopia mobilPay, prima aplicație de acest fel dezvoltată de o companie românească, sau Romcard Masterpass Wallet.

Recent, MasterCard și startup-ul fintech phyre au lansat un nou portofel digital pe piața românească, care oferă utilizatorilor posibilitatea să-și înroleze în aplicație orice tip de card care permite plăți, indiferent de emitent. În doar o lună de la lansare, aplicația a depășit 3.000 de utilizatori în România, ținta pentru tot anul 2019 fiind undeva la peste 50.000 de utilizatori activi.

Metodele preferate de europeni la plata tranzacțiilor online în 2018

Portofelul electronic - o modalitate de plată tot mai populară, inclusiv în România

Sursa: Barometrul e-Cumpărătorilor/DPDGroup. State incluse în raport: Austria, Belgia, Croatia, Cehia, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
portofel electronic
portofel digital
plati digitale
tranzactii online
igamingbulgaria
cazinouri online
e-wallets