Bucureștiul calcă în urma Clujului. Au fost publicate primele prețuri reale de vânzare a locuințelor dintr-un sector

Bucureștiul calcă în urma Clujului. Au fost publicate primele prețuri reale de vânzare a locuințelor dintr-un sector
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 23 ian 2019

Cele mai multe și mai scumpe tranzacții imobiliare din Sectorul 2 al Capitalei au fost semnate anul trecut în zona centrală, urmată de Pipera Sud și Tei. Cele mai multe apartamente au fost vândute în cartierul Pantelimon, iar cele mai ieftine sunt construite înainte de 1945. În funcție de suprafață, apartamentele mai mici de 35 de metri pătrați sunt vândute cu 1.090 de euro/mp, relevă primul raport asupra prețurilor de tranzacționare din acest sector al Bucureștiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În Sectorul 2 al Bucureștiului au fost încheiate anul trecut aproape 4.000 de tranzacții imobiliare, în valoare totală de circa 310 milioane de euro, potrivit raportului, realizat de imobiliare.ro în colaborare cu Primăria Sectorului 2 și lansat astăzi.

Cluj-Napoca a fost primul oraș din țară care a publicat un astfel de raport detaliat, în 2013. Spre comparație, în orașul transilvănean au fost realizate peste 8.700 de tranzacții imobiliare în 2017, cu o valoare de aproape 600 milioane de euro, în contextul în care populația Clujului este similară cu cea a Sectorului 2. Dacă, în Cluj-Napoca, doar aproximativ 65% din tranzacții sunt cu apartamente, în Sectorul 2 ponderea acestora este de circa 85%. Raportul se bazează pe contractele de vânzare înregistrate la primărie în vederea stabilirii bazei de impozitare.

Cele mai multe și mai scumpe tranzacții imobiliare au fost în zona centrală a Sectorului analizat, unde anul trecut au fost raportate circa 850 de tranzacții, în valoare de 80 de milioane de euro. Următoarea zonă este Pipera Sud, unde cele 300 de tranzacții au fost încheiate la un preț total de peste 53 milioane de euro, iar în zona Tei au fost semnate aproape 700 de contracte, cu o valoare cumulată de aproximativ 51 milioane euro.

HARTĂ interactivă: Prețul apartamentelor cumpărate prin credit a crescut cu 7,6%, ca medie națională. Cele mai mari scumpiri au fost în Arad. Într-un singur oraș au fost ieftiniri CITEȘTE ȘI HARTĂ interactivă: Prețul apartamentelor cumpărate prin credit a crescut cu 7,6%, ca medie națională. Cele mai mari scumpiri au fost în Arad. Într-un singur oraș au fost ieftiniri

În ceea ce privește valorile de tranzacționare ale proprietăților rezidențiale, de precizat ar fi că apartamentele au consemnat în ultimul an și jumătate doar creșteri ușoare ale prețului mediu unitar, anume în trimestrul al patrulea din 2017 și în trimestrul al treilea din 2018.

La finalul anului trecut, un apartament din Sectorul 2 era vândut cu un preț mediu de circa 60.000 de euro, iar o casă, cu 76.500 euro. Din punctul de vedere al costului pe metru pătrat util, acest tip de imobile se situau, în ultimul trimestru, la un nivel maxim raportat la întregul an, respectiv 1.170 de euro (la egalitate cu trimestrul al doilea). În ultimul pătrar al anului trecut, prețul mediu de vânzare al unui apartament era cu 4,5% mai mare decât în perioada similară a anului precedent (când ajungea la 1.140 de euro pe metru pătrat util).

INFOGRAFIC Legea care va crește volumul de tranzacții cu locuințe a fost semnată CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Legea care va crește volumul de tranzacții cu locuințe a fost semnată

Cele mai ieftine apartamente sunt cele construite înainte de 1945, care la final de an au avut un preț mediu de 780 de euro/mp, urmate de cele predate între anii 1945 și 1977, care sunt vândute cu 1.100 de euro/mp, cele livrate între 1978 și 2000 au un preț de 1.160 de euro/mp, iar cele construite după 2001 sunt la 1.350 de euro/mp.

În funcție de suprafață, apartamentele mai mici de 35 de metri pătrați sunt vândute cu 1.090 de euro/mp, cele cu suprafața cuprinsă între 35 și 54 de metri pătrați (apartamentele cu două camere) au un preț mediu de 1.200 de euro/mp, cele între 55 și 74 mp (apartamentele cu trei camere) sunt vândute la 1.170 de euro/mp, iar cele peste 75 mp, (adică apartamentele cu patru camere) au un preț de tranzacționare de 1.120 de euro/mp.

Anul trecut, cele mai multe apartamente au fost vândute în Pantelimon (746 de unități), urmat de zona centrală, cu 700 de apartamente, și cartierul Tei, cu 600 de apartamente.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
tranzactii locuinte
apartamente
impozite