Cădere cu aproape 10% a autorizațiilor pentru construcția de locuințe în luna iunie

Cădere cu aproape 10% a autorizațiilor pentru construcția de locuințe în luna iunie
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2016

Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a scăzut în iunie cu 9,5% față de aceeași lună din 2015, până la 3.723, o inversare de tendință față de primele cinci luni ale anului, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS), unii analiști punând evoluția în legătură cu aplicarea Legii dării în plată, din 13 mai.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cumulat pe primele șase luni, numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a crerscut cu 0,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 18.447. În primele cinci luni, avansul era mult mai mare, de 3,8%, scrie News.ro.

Totuși, chiar dacă numărul de autorizații a scăzut, numărul de locuințe aferente autorizațiilor a crescut.

În luna iunie, autorizațiile au fost eliberate pentru construcția a 10.388 de locuințe, față de 7.027 de locuințe pentru luna iunie 2015 sau 8.660 locuințe pentur luna mai 2016.

Evoluția sugerează că, în luna iunie 2016, s-a eliberat un număr mai mare de autorizații pentru construcția de blocuri de locuințe, comparativ cu numărul de autorizații pentru case unifamiliale.

În iunie 2016, cele mai multe autorizații pentru construcția de locuințe, 785, s-au eliberat în regiunea Nord-Est, care cuprinde șase județe din Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui).  Regiunea s-a aflat în ultimii ani, în mod constant, pe primul loc după numărul de locuințe construite.

Studenții determină urcarea prețurilor chiriilor în marile centre universitare CITEȘTE ȘI Studenții determină urcarea prețurilor chiriilor în marile centre universitare

Pe următoarele locuri se clasează regiunile Nord-Vest, cu 631 de autorizații eliberate în iunie, și Sud-Muntenia (525).

Cele mai multe autorizații pentru clădiri de locuințe s-au eliberat în localități rurale, cu 53,6% din numărul total înregistrat în luna iunie.

Comparativ cu luna mai, numărul de autorizații de construire a crescut cu 0,4% în iunie.

"Distribuția în profil regional evidențiază o creștere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în următoarele regiuni de dezvoltare:  Nord-Est (+121 autorizații), Nord-Vest (+104), Vest (+20), Sud-Muntenia (+8) și Centru (+7)", se arată în comunicatul publicat de Statistică.

Anul trecut, autoritățile au eliberat 39.112 de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 3,8% față de anul precedent.

În 2015 s-a înregistrat prima creștere a autorizațiilor de construcție pentru clădiri de locuințe după 2008, când piața imobiliară a înregistrat un vârf, iar autoritățile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale.

În perioada 2009-2014, autorizațiile de construcții pentru clădiri de locuințe, care includ atât locuințele unifamiliale, cât și blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuințe din partea populației. 

viewscnt
Afla mai multe despre
constructii
ins
autorizatii