Cele mai mari tranzacții imobiliare au schimbat considerabil piața. Randamentele investiționale au scăzut sub pragul psihologic de 7%, o premieră post-criză

Cele mai mari tranzacții imobiliare au schimbat considerabil piața. Randamentele investiționale au scăzut sub pragul psihologic de 7%, o premieră post-criză
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 27 dec 2019

Cele mai mari tranzacții din acest an au adus schimbări considerabile pieței imobiliare. S-au modificat ierarhii, au intrat pe piață jucători mari și randamentele investiționale au scăzut sub pragul psihologic de 7%. Doar primele zece tranzacții au generat un volum de circa 847 milioane euro, potrivit calculelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cea mai mare tranzacție a fost semnată cu câteva zile înainte de încheierea anului. Grupul israelian AFI Europe a plătit peste 300 milioane de euro pentru patru proiecte de birouri cumpărate de la NEPI Rockcastle. Aceasta este cea mai mare tranzacție realizată vreodată pe sectorul birourilor, după preț, iar suprafața de peste 170.000 de metri pătrați a portofoliului achiziționat a permis AFI Europe să urce direct pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri, devansându-i pe Immofinanz, CA Immo, Liviu Tudor și frații Pavăl. AFI Europe avea deja circa 92.000 de metri pătrați de birouri grupați în proiectele AFI Park și AFI Tech Park din București.

Locul doi în ierarhia tranzacțiilor din 2019 este ocupat tot de o clădire de birouri ce s-a aflat în portofoliul NEPI Rockcastle, dezvoltată în parteneriat cu antreprenorul Ovidiu Șandor. Imobilul The Office din Cluj-Napoca a fost achiziționat de retailerul de bricolaj Dedeman, deținut de frații Dragoș și Adrian Pavăl, într-o tranzacție evaluată la 129 milioane de euro, cea mai mare încheiată pe piața de birouri din Cluj-Napoca până acum.

În primăvara acestui an, sud-africanii de la MAS Real Estate au preluat în propriul portofoliu nouă centre comerciale din România dezvoltate în parteneriat cu Prime Kapital, compania lui Martin Slabbert și a lui Victor Semionov. Aceasta a fost cea mai mare tranzacție a anului pe sectorul de retail, fiind evaluată la 113 milioane euro.

EXCLUSIV Cel mai mare plan din București și unul din cele mai mari în România, ce transformă total Romexpo: cele mai înalte clădiri, cea mai mare piață, cel mai mare coworking, cea mai mare parcare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare plan din București și unul din cele mai mari în România, ce transformă total Romexpo: cele mai înalte clădiri, cea mai mare piață, cel mai mare coworking, cea mai mare parcare

Cea mai așteptată tranzacție semnat în 2019 a avut ca obiect clădirea de birouri America House din centrul Bucureștiului și centrul comercial Promenada Mall din Târgu Mureș. Vânzarea lor a reprezentat ieșirea de pe piața imobiliară locală a fondului de investiții AEW Europe, după un deceniu de activitate, dar, mai important, a însemnat intarea pe piața imobiliară românească a Morgan Stanley, una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume. Chiar dacă tranzacția a fost una pentru întregul portofoliu, consultanții CBRE estimează America House la 77 milioane de euro și Promenada Mall la 43 de milioane de euro. Mallul din Târgul Mureș a fost preluat prin intermediul Indotek Group, unul dintre cele mai mari grupuri de investiții imobiliare din Ungaria, care s-a asociat cu managerul diviziei imobiliare a Morgan Stanley.

Locul cinci în clasament este ocupat de tranzacția prin care fondul de investiții Lion’s Head Investments, format anul trecut printr-un parteneriat între cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud – Old Mutual și cea mai mare agenție imobiliară din Bulgaria – AG Capital, a cumpărat și ultima clădiri de birouri din complexul Oregon Park, parte a unei tranzacții evaluate la peste 170 milioane de euro, a treia cea mai mare din istoria pieței locale. În 14 iunie 2018, compania a anunțat achiziția complexului de birouri Oregon Park, format din două clădiri funcționale și o a treia în construcție, de la dezvoltatorul acestuia, Portland Trust.

Cea mai mare tranzacție din sectorul industrial a fost realizată de CTP, care a cumpărat de la grupul belgian Vabeld, deținut de familia milionarului Daniël Kerckhof, parcul logistic A1 Bucharest Park, amplasat la kilometrul 13 de la ieșirea din București, într-o tranzacție de 40 milioane de euro.

EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren a anului: Canadianul Michael Topolinski a vândut jumătate din fosta platformă Textile Dacia suedezilor de la Skanska

O tranzacție de mărime similară a fost realizată în Cluj-Napoca pe sectorul de birouri. Omul de afaceri Ion Sturza, fostul director general-adjunct al Rompetrol și fost premier al Republicii Moldova, a vândut centrul de afaceri Liberty Technology Park către White Star Real Estate și un fond de investiții al unei universități din SUA, contra unei sume de 35-40 milioane de euro.  Achiziția Liberty din Cluj este prima tranzacție realizată de White Star Real Estate pe piața românească. De asemenea, fiind singurul proiect imobiliar dezvoltat de Sturza, vânzarea reprezintă și retragerea sa de pe acest sector.

Locul nouă în top și a treia tranzacție, ca mărime, din Cluj-Napoca semnată în acest an a presupus vânzarea unui portofoliu format din trei clădiri de birouri de talie medie, dezvoltate de grupul Hexagon, controlat de antreprenorii Raul Ciurtin și Florin Mariș. Imobilele Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office, închiriate unor multinaționale, au fost cumpărate de familia Andrea și Ferenc Korponay din Baia Mare pentru suma de 30 milioane de euro.

EXCLUSIV Dedeman transformă primul său magazin din București în cel mai mare din rețea. O tranzacție care declanșează închiderea și lichidarea fabricii CELPI CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dedeman transformă primul său magazin din București în cel mai mare din rețea. O tranzacție care declanșează închiderea și lichidarea fabricii CELPI

Frații Pavăl nu au fost singurii antreprenori români activi în achiziții imobiliare. Ultimul loc în top 10 este ocupat de sediul central al First Bank (fosta Piraeus Bank) din Piața Victoriei, cumpărat cu circa 20 milioane de euro de Dorin Mateiu, care în toamna anului 2017 a vândut producătorii de mezeluri Elit și Vericom gigantului american Smithfield Foods. 

O mențiune specială merge către tranzacția prin care compania Corporate Finance House Group (CFH) din Orientul Mijlociu a cumpărat clădirea de birouri Day Tower din București, clădire dezvoltată de omul de afaceri Dimitris Mourkakos din cadrul Day Group, partener de afaceri al lui Ioannis Papalekas. Imobilul este închiriat de Enel printr-un contract pe termen lung care a permis vânzătorului să obțină un randament investițional de sub 7%, o premieră pentru piața imobiliară post-criză.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
top tranzactii
america house
morgan stanley
afi europe
nepi rockcastle