Cererea de spații industriale a crescut în primele 6 luni cu peste 50%, depășind estimările pentru tot anul

Cererea de spații industriale a crescut în primele 6 luni cu peste 50%, depășind estimările pentru tot anul
scris 24 iul 2017

Companiile au închiriat, la nivel național, în prima jumătate a acestui an o suprafață totală de 350.000 de metri pătrați de spații industriale și de logistică, în creștere cu 54% față de aceeași perioadă din 2016, arată datele companiei de consultanță imobiliară JLL Romania.

Cererea nouă a crescut în primul semestru cu 51%, la 229.800 metri pătrați și a reprezentat aproape 65% din suprafața totală tranzacționată în această perioadă.

”Cererea pe piața industrială și de logistică a depășit estimările noastre, închirierile din prima jumătate a anului fiind peste nivelul pe care noi în previzionam pentru întreg anul 2017. Așadar, dacă se păstrează ritmul de creștere de până acum, am putea să fim martorii unui nou record al cererii, în condițiile în care anul trecut companiile au închiriat circa 460.000 metri pătrați, reprezentând un maxim istoric”, a declarat directorul departamentului Industrial din cadrul JLL România, Costin Bănică.

Din punct de vedere al ofertei noi, de la începutul anului în România au fost livrate trei proiecte totalizând 72.000 de metri pătrați în România metri pătrați, iar alți 312.000 metri pătrați urmează să fie finalizați până la sfârșitul anului.

Români și străini își cumpără apartamente la mare ca proprietate periodică, inclusiv ca dar de nuntă sau pentru nepoți. Companiile le cumpără pentru angajații merituoși CITEȘTE ȘI Români și străini își cumpără apartamente la mare ca proprietate periodică, inclusiv ca dar de nuntă sau pentru nepoți. Companiile le cumpără pentru angajații merituoși

Cererea nouă de spații industriale a depășit de peste 3 ori oferta nouă de pe piață, astfel că în continuare gradul de neocupare se menține extrem de redus, în condițiile în care tot ceea ce se livrează nou este deja ocupat de chiriași. Stocul modern de spații industriale și de logistică este de 2,7 milioane de metri pătrați.

Structura cererii pe domeniul de activitate al chiriașilor arată că retailul și logistica rămân motoarele pieței (65% din suprafața închiriată), în timp ce producția câștigă și ea teren (22%), deși cele mai multe firme de producție preferă să își dezvolte propriile spații.

Aproape 70% din suprafața de spații logistice și industriale închiriată în primele șase luni este în proiecte din București, iar 10% în Vest și Nord-Vest (Cluj, Oradea, Timisoara). Contracte au mai fost semnate pentru proiecte în Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Roman.

Top tranzacții semestrul I:                                                                                                  

Proiect

Chiriaș

Oraș

Suprafața (mp)

CTPark Bucharest

DSV

Bucuresti

55.000

CTPark km 23

DSV

Bucuresti

35.000

CTPark Bucharest West

NOD

Bucuresti

31.000

WDP Roman

Profi

Roman

27.000

Cateasca (Arges)

Arctic

Pitesti

21.000

P3

Tibbett Logistics

Bucuresti

17.000

P3

Altex

Bucuresti

15.000

Wdp

Carrefour

Bucuresti

11.500

LogIQ Mogosoaia

Fildas

Bucuresti

11.500

 

viewscnt
Afla mai multe despre
spatii industriale
inchiriere