Conducerea Muzeului Național de Istorie a României insistă pentru acoperirea totală a curții interioare

Conducerea Muzeului Național de Istorie a României insistă pentru acoperirea totală a curții interioare

Sursa foto: Pagina de Facebook a Muzeului National de Istorie a Romaniei

Profit.ro
Profit.ro
scris 15 oct 2017

După ce a pierdut un proces la Curtea de Apel cu Ordinul Arhitecților din România privind concursul de refacere a clădirii Muzeului Național de Istorie a României, directorul instituției spune că va folosi toate căile de atac în așa fel încât să obțină posibilitaea acoperirii totale a curții interioare. „Muzeul pierde aproximativ 2.000 de metri pătrați.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Directorul Muzeului Național de Istorie a României *MNIR(, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a declarat IERI pentru News.ro, că așteaptă să vadă motivarea deciziei Curții de Apel și că va folosi toate căile pentru a obține câștig de cauză, după ce instanța s-a pronunțat în favoarea Ordinului Arhitecților din România (OAR) în cazul concursului "Noul MNIR”.

Ordinul Arhitecților din România a anunțat recent că a câștigat procesul în cazul concursului de refacere a muzeului, "Noul MNIR”, care obligă conducerea instituției muzeale să reia negocierea pentru contractul de atribuire cu firma de arhitectură câștigătoare.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

OAR a câștigat procesul la Curtea de Apel, după ce a făcut recurs la decizia Tribunalului București, care s-a pronunțat în favoarea conducerii MNIR. ”Așteptăm să fie publicată motivarea ca să vedem care a fost temeiul pentru care instanța a dat acea hotărâre care este în contradicție totală cu ceea ce a dat prima instanță. Pe aceleași elemente, la Tribunal am câștigat, cu o motivare care este exemplară. Dânșii au făcut recurs, și la Curtea de Apel, în mod straniu, au avut câștig de cauză. Așteptăm să vedem motivarea, pentru că vom folosi, cu siguranță, toate căile pentru a obține câștig de cauză. Teoretic, până la proba contrarie, decizia este definitivă și irevocabilă. Așteptăm să vedem cum au putut să considere judecătorii că unu și cu unu fac trei și nu fac doi”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu, pentru News.ro.

Locuințele din România s-au scumpit cu aproape 5% în trimestrul al doilea, a treia mare creștere la nivelul UE CITEȘTE ȘI Locuințele din România s-au scumpit cu aproape 5% în trimestrul al doilea, a treia mare creștere la nivelul UE

Directorul MNIR a adăugat că vor respecta hotărârea Curții de Apel, dar rezervându-și căile ”pentru a obține adevărul”. ”Sigur, vom respecta hotărârea Curții de Apel, dar în același timp ne rezervăm căile de a obține adevărul”, a spus el.

Directorul muzeului a vorbit și despre motivul pentru care a anulat concursul, decizie care a dus la acest proces - un membru al OAR a tradus inexact în limba engleză un detaliu din caietul de proiectare, legat de curtea interioară a sediului.

”Nu e o eroare în traducere, este un fals. Acolo a fost adăugat ceva ce nu exista în documentul oficial care le-a fost trimis spre traducere. Planul de proiectare a fost stabilit împreună cu arhitecți de la Ordin, deci nu a fost o decizie a MNIR. Caietul de sarcini a fost stabilit pe baza discuțiilor pe care le-am avut cu arhitecți de la Ordin”, a spus Oberländer-Târnoveanu.

EXCLUSIV Marius Usturoiu l-a executat silit pe Fati și a intrat în posesia complexului Mercur-Minerva din Mamaia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marius Usturoiu l-a executat silit pe Fati și a intrat în posesia complexului Mercur-Minerva din Mamaia

El a explicat că acoperirea totală a curții exterioare a MNIR este importantă, pentru că, altfel, muzeul pierde aproximativ 2.000 de metri pătrați pe care îi poate folosi pentru expoziții.
”În primul rând pentru că nu putem expune bunuri în stradă, ca să zic așa. Legea nu permite expunerea de piese în stradă. Imaginați-vă că în soluția declarată câștigătoare, practic, curtea interioară este acoperită parțial cu o copertină și acolo bate vântul, e zăpadă, ploaie, vin porumbei și așa mai departe. Muzeul pierde aproximativ 2.000 de metri pătrați – singura suprafață pe care o mai poate folosi ca să își extindă activitățile”, a explicat directorul MNIR.

„Bugetul este conservat. Ministerul Culturii este în discuții pentru a obține împrumutul. Proiectarea se ridică la 3.640.000 de euro fără TVA, iar proiectul total, 89 de milioane fără TVA sau 110 milioane euro cu TVA”, a amintit el.

EXCLUSIV FOTO Palatul Suter, indicat drept cel mai luxos hotel din țară, va fi deschis la finalul anului și afiliat la un lanț internațional exclusivist. Cât va costa o cameră CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Palatul Suter, indicat drept cel mai luxos hotel din țară, va fi deschis la finalul anului și afiliat la un lanț internațional exclusivist. Cât va costa o cameră

În privința depozitelor necesare muzeului, Ernest Oberländer-Târnoveanu a spus că Ministerul Culturii și Identității Naționale este ”hotărât să găsească o soluție”. ”Ministerul Culturii este hotărât să găsească o soluție și sunt convins că în aceste condiții vom reuși să găsim un spațiu sau să ni se aloce banii pentru a închiria sau a cumpăra un spațiu”, a spus el.

Concursul internațional de soluții de arhitectură ”Noul Muzeu Național de Istorie a României” a fost organizat de Ordinului Arhitecților din România și demarat pe 1 februarie 2016, jurizarea proiectelor desfășurându-se în perioada 28 - 30 iunie. Acesta a fost anulat de Ernest Oberländer-Târnoveanu pe 2 februarie 2017. Lucrările de refacere a muzeului erau programate să înceapă în 2018.

În concurs, dintre cele 38 de proiecte înscrise, 37 au intrat în jurizare, 18 fiind din România și 19 din țări precum Spania, Italia, Franța și Argentina. Concursul a fost câștigat de Firma Starh din România.

Muzeul Național de Istorie a României, înființat în 1970 și inaugurat în anul 1972, funcționează într-o clădire monument istoric, denumită în trecut Palatul Poștelor, construită între anii 1894-1899, pe baza planurilor arhitectului Alexandru Săvulescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
oar