CONFIRMARE Nume grele din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital s-au unit într-un fond de investiții care pregătește listarea la bursă

CONFIRMARE Nume grele din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital s-au unit într-un fond de investiții care pregătește listarea la bursă
scris 28 mai 2021

Nume grele de investitori din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital s-au unit într-un fond de investiții care urmărește atragerea a 15 milioane de lei printr-un plasament privat în această vară, urmată de listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București, printr-un IPO, a fost anunțat astăzi, fiind confirmate astfel informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

Noile tranzacții imobiliare pregătite și planurile pentru piața de real estate vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro - Cum iese piața imobiliară din criza COVID-19, programată pentru 3 iunie, cu sprijinul Nordis Group, ELCO, Genesis Property, Akcent Development, SVN Romania, Iulius și Novatik, și care îi va aduna pe cei mai importanți jucători în domeniu, urmând să fie  transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii pot fi văzute AICI

Meta Estate Trust SA, o nouă companie pe piața imobiliară românească, a închis prima rundă de finanțare de la investitori strategici și a atras 19 milioane de lei. Modelul de business Meta Estate Trust a fost conceput de Certinvest și adaptat la piața de real estate.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Parte din capitalul atras a fost utilizată deja în achiziționarea a aproximativ 40 de proprietăți, apartamente în București și Mamaia. Compania se pregătește în acest moment pentru o nouă rundă de finanțare.

„În următoarea Adunare Generală a Acționarilor din data de 14 iunie, vom propune spre aprobare două subiecte de interes pentru dezvoltarea Meta Estate Trust: atragerea a încă 15 milioane de lei printr-un plasament privat în această vară și alegerea membrilor pentru advisory board. Trebuie subliniat faptul că toți investitorii care participă în următorul plasament privat pentru acțiuni ordinare Meta vor beneficia automat de acțiuni preferențiale, fapt ce reprezintă o premieră pentru piața de capital autohtonă. În mod firesc, ne vom îndrepta apoi atenția către listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București, printr-un IPO”, a declarat Eugen Voicu, cofondator Meta Estate Trust.

Compania are o structură de tip holding și își propune să fructifice cele mai bune oportunități din sectorul local de real estat, cu accent pe segmentul rezidențial urban mare, reprezentat pentru început de București, Constanța, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Meta Estate Trust urmărește o structură investițională de tip REIT, prin oferirea de randamente operaționale, cât și din aprecierea valorii activelor deținute, capitalizate printr-o rată de distribuție a profiturilor de până la 100%, în acțiuni ordinare. 

Obiectivul managementului Meta Estate Trust este atingerea unei ținte de randament proiectată ca medie anuală în primii zece ani de peste 15%.

Modelul investițional Meta Estate Trust se bazează pe mai mulți piloni de investiții în proiecte imobiliare, cum ar fi: Early-Stage, Turn-Around și Rental. Astfel, se acoperă cele mai importante segmente ale pieței imobiliare rezidențiale: investiții în proiecte aflate în stadiu incipient de dezvoltare, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari consacrați și cu exit înainte de finalizarea acestora, achiziționarea de apartamente la prețuri negociate cu discount și aprecierea lor accelerată prin finisaje de înaltă calitate, în vederea vânzării acestora la prețul pieței și, nu în ultimul rând, închirierea pe termen scurt și mediu a unor apartamente achiziționate inițial pentru Early-Stage sau Turn-Around.

Profit.ro a anunțat anterior că Fondul de investiții Meta Estate Trust, lansat de fondatorul Certinvest Eugen Voicu,  a atras nume grele în acționariat, pregătind listarea pe piața secundară a Bursei de Valori București (BVB) după ce va avansa o ofertă publică inițială cu ținta de a aduna 10 milioane de euro. Investitorii au deja circa 30 de apartamente în portofoliu, dar vizează extinderea pe clase de active precum spațiile industriale și de birouri.

Meta Estate Trust a trecut, recent, printr-o majorare de capital în urma căreia a ajuns la o valoare de 7,1 milioane de lei, fiind atrase 11 nume noi în acționariat.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Astfel, alături de inițiatorul proiectului, Eugen Voicu, și societatea de administrare a activelor financiare Certinvest, au venit Ovidiu Ioan Andrieș, noul proprietar al Smart Diesel (cel mai mare benzinar independent); consultantul și coach-ul Adrian Stanciu; Andrei Sârbu, Maria Andrei și Ionuț Nicolescu – managerii SVN România (cel mai mare vânzător de apartamente); familia Dragoș și Alexandru Bonea împreună cu afacerea lor cu amenajări interioare Delta Studio; Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom Transport România; Marian Alecu, unul dintre cei mai puternici oameni din industria HoReCa, acționar în lanțul City Grill; Viorel Opaiț, Business Development Director la liderul consultanților imobiliari JLL Romania; Andreea Păun, managing partner al companiei de consultanță imobiliară Griffes; Deig Oriol Casellas, development manager la Veranda Mall Obor; Răzvan-Grigore Găină, consilier parlamentar și fost director general al companiei de instalații Branpis Bacău; Ilinca Păun, antreprenor și fost șef al brokerului imobiliar Colliers International; și Berza Ilinca Von Derenthall, membră a consiliului de administrație Chimcomplex.

„Vrem să mai atragem circa 15 milioane de lei în plus față de cât avem acum printr-un plasament privat, care va fi urmat de lansarea unei oferte pubțice inițiale (IPO) a cărei valoare, după ținta de astăzi, va fi de 10 milioane de euro. Lansarea IPO-ului depinde de contextul pieței. Vrem să ajungem în câțiva ani la o capitalizare de 50 de milioane de euro prin listarea pe piața principală a BVB.

Contează că acționarii sunt antreprenori, oameni de afaceri locali cu experiență mare și asta ne dorim, mai ales la început. Avem nevoie de oameni cu expertiză de business, nu neapărat specializați pe imobiliare“, a declarat atunci, pentru Profit.ro, Eugen Voicu.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Printr-un plasament privat, Meta Estate Trust se va adresa unui număr de până la 150 de investitori pentru a atrage capital, cu perspectiva listării ulterioare, în timp de IPO-ul se va adresa unui număr nelimitat de investitori. Listarea va fi la câteva zile după lansarea ofertei.

Surse apropiate companiei indică faptul că, cel mai devreme, listarea va fi la jumătatea anului viitor.

Meta Estate Trust are un consiliu de administrație format din 4 persoane, printre care Andreea Păun, Ilinca Păun și Ilinca Von Derenthall.

De asemenea, Marian Dinu, șeful casei de avocatură DLA Piper, va intra în acționariat la următoarea majorare de capital, spun aceleași surse.

„Abordarea va fi una de tip oportunist. Partea de rezidențial credem că ni se potrivește mai bine la început, dar nu rămânem cantonați în această zonă. Ne interesează randamentele pe care le țintim și o rotație rapidă a capitalului. Nu vrem să fim captivi în proiecte mai mult de 18 luni. Astăzi ar fi o mare excepție dacă am face o tranzacție pe birouri, dar depinde de oportunitate și dimensiune. De exemplu, putem cumpăra un teren sau să ne asociem pentru achiziție cu un partener, să îl parcelăm, să tragem utilități și să îl vindem ulterior. Avem deja o parte din investiții făcute în apartamente în București și Constanța. Ionuț Nicolescu este expertul pe această parte“, a detaliat Eugen Voicu.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Meta Estate Trust propune investitorilor trei tipuri de investiții rezidențiale; unul cu randament mare și orizont investițional de 12-18 luni în proiecte rezidențiale în faze incipiente, prin parteneriate cu dezvoltatori imobiliari, cu exit înainte de finalizarea acestora; un alt tip este cu randament mediu și orizont investițional de 6-18 luni în achiziția de apartamente la prețuri reduse (stressed assets) și aprecierea lor accelerată prin finisarea apartamentelor la standard înalt și vânzarea ulterioară la prețul pieței și ultimul tip, cu randament mic și orizont investițional de 3-12 ani, în închirierea de apartamente pe termen scurt și lung.

Sursele Profit.ro spun că portofoliul actual al Meta Estate Trust este de circa 30 de apartamente, însă fondul este într-un stadiu incipient.

După dezvoltarea fondului, urmează investițiile în spații industriale și de birouri, spun sursele Profit.ro. Proprietățile de birouri vizate ar putea fi clădirile de tip boutique de clasă B, situate central, la care pot fi aduse îmbunătățire tehnice și relansate pe piață sau la care să se îmbunătățească mixul de chiriași.

Prin listarea Meta Estate Trust la bursă se întețește concurența pe piața de capital a companiilor cu profil imobiliar. Practic, investitorii vor putea face plasamente cu expunere pe piața rezidențială în companiile Meta Estate Trust, Impact Developer & Contractor, Star Residence Invest și urmează listarea One United Properties.

Constantin Sebeșanu, abia numit Director de Dezvoltare al Impact Developer & Contractor, a fost instalat în poziția de CEO al companiei CITEȘTE ȘI Constantin Sebeșanu, abia numit Director de Dezvoltare al Impact Developer & Contractor, a fost instalat în poziția de CEO al companiei

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost dublu în luna aparilie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 55.000 de contracte, deoarece perioada corespondentă din 2020 a fost afectată puternic de criza sanitară cauzată de pandemie. Aceasta este a noua lună consecutivă de creșteri din august încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele patru luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 35,6%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia de tranzacții din ultimele luni a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
meta estate trust
eugen voicu
certinvest
bursa