Consultant imobiliar, despre impactul protestelor asupra pieței românești: Investitorii pun mai multe întrebări

Consultant imobiliar, despre impactul protestelor asupra pieței românești: Investitorii pun mai multe întrebări
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2017

Investitorii imobiliari activi pe piața locală sunt precauți în prezent, având în vedere recentele schimbări politice de la nivel mondial, la care s-au adăugat și protestele din România, și pun mai multe întrebări decât de obicei despre situația de la nivel local, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei de consultanță imobiliară JLL România, Silviana Petre Badea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

„Previziunile pentru anul acesta atât la nivel european, cât și la nivelul României sunt precaute din cauza faptului că sunt multe variabile, în lume și în economie. Am văzut în Statele Unite ce s-a întâmplat, vom vedea ce se va întâmpla și în Franța. Politicul joacă un rol foarte important și este din ce în mai intruziv. Și atunci previziunile pentru piața de capital sunt precaute”, a afirmat Badea.

În plus față de schimbările de pe plan internațional, protestele din România generează întrebări în rândul investitorilor interesați de piața locală.

„Începutul de an a venit cu proteste. Aceste proteste semnifică faptul că există o nemulțumire la nivel social, dar tot se cheamă că este o discrepanță între ce vor oamenii și ce dă Guvernul, iar chestia aceasta nu place niciunui investitori”, a menționat directorul general al JLL România.

În februarie, sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a protesta față de Ordonanța de Urgență 13, privind modificarea codurilor penale.

Întrebată ce efecte au avut protestele asupra investitorilor, Badea a spus că deocamdată aceștia au pus mai multe întrebări decât de obicei. 

“Ce se întâmplă acolo? Ce vedem este pe bune? Oamenii ies în stradă ca să apere măsurile anticorupție?  Acestea au fost cele mai dese întrebări. Investitorii au vrut mai multe explicații. De unde provine supărarea, nemulțumirea , de ce au ieșit atât de mulți? Nimănui nu îi place să se întâmple astfel de lucruri”, a spus Badea, pentru News.ro.

În ceea ce privește investitorii mai vechi din piață, aceștia sunt mai bine informați și mai greu de influențat.

Harta salariilor la finalul lui 2016: Câștigurile nete au depășit 500 euro doar în Capitală și în cinci județe CITEȘTE ȘI Harta salariilor la finalul lui 2016: Câștigurile nete au depășit 500 euro doar în Capitală și în cinci județe

„Papalekas știe ce se întâmplă pe aici, drept pentru care nu o să-l distragă de la noua achiziție faptul că iese cineva în stradă”, a argumentat specialistul JLL.

Compania de investiții imobiliare Globalworth, fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, s-a calificat alături de încă trei fonduri de investiții imobiliare în a doua rundă de negocieri pentru preluarea grupului Africa-Israel Investments (AFI Group), care deține pe piața locală mall-urile AFI din București și din Ploiești, relata la începutul lunii februarie publicația israeliană Globes.

“AFI este o tranzacție foarte mare, cu mult mai mult decât piața imobiliară din România.(…) Globalthworth sau altcineva ar însemna pentru AFI o schimbare de direcție sau nu. În funcție de tipul companiei care va achiziționa AFI, poate să vină și să zică că dezvoltă și vinde. Altcineva poate să vină și să achiziționeze AFI și poate să zică că îl interesează dividendele pe care poate să le obțină”, a menționat Badea.

Potrivit JLL, România a înregistrat anul trecut tranzacții imobiliare în valoare de circa 900 milioane euro, în creștere cu 35% față de 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
jll românia
silviana petre badea