DECIZIE Certificarea constructorilor, amânată cu încă 2 ani. Patronatele reclamaseră anterior că autoritățile vor să controleze certificarea

DECIZIE Certificarea constructorilor, amânată cu încă 2 ani. Patronatele reclamaseră anterior că autoritățile vor să controleze certificarea
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2021

Parlamentul a prelungit cu încă 2 ani, până la 25 august 2023, înființarea unui organism responsabil cu certificarea celor peste 87.000 de constructori, proiectanți și consultanți în construcții. Aleșii au prelungit astfel amânarea, tot cu 2 ani, decisă în 2019 de Guvern pe motiv că reglementările ar putea intra în conflict cu două directive europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Este pentru a treia oară când prevederile legale sunt amânate de la intrarea în vigoare. Legea impune ca toți actorii din construcții să aibă acest certificat din 28 februarie 2018, însă Guvernul Dăncilă a prelungit termenul până la 25 august 2019.

ANALIZĂ Cei mai mari brokeri imobiliari din România. Brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de 10 ori mai mici decât liderul pieței CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cei mai mari brokeri imobiliari din România. Brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de 10 ori mai mici decât liderul pieței

Același Guvern a amânat, în august 2019, cu încă doi ani, de la 25 august 2019 până la 25 august 2021, înființarea organismului responsabil cu certificarea constructorilor, proiectanților și consultanților în construcții.

Ministerul Dezvoltării, care ceruse atunci modificarea, invoca faptul că trebuie să notifice Comisia Europeană dacă realizează noi regimuri de autorizare și că trebuie să efectueaze un test de proporționalitate înainte de adoptarea unor noi reglementări referitoare la profesii.

Plasament privat de 50 milioane euro pentru proiecte rezidențiale ale One United Properties în România CITEȘTE ȘI Plasament privat de 50 milioane euro pentru proiecte rezidențiale ale One United Properties în România

Ordonanța Guvernului avea raport de adoptare încă din februarie anul trecut, dar raportul nu a fost supus votului final, iar în luna martie a acestui an a fost retrimis comisiilor de specialitate pentru un nou raport.

Acum, Parlamentul, prin vot final în Camera Deputaților, a amendat ordonanța de urgență a Guvernului din 2019, și a prorogat prevederile privind certificarea constructorilor până la 25 august 2023.

Amendamentul a fost inițiat în comisia de industrii și servicii și susținut de actuala putere, fiind votat în unanimitate în plenul Camerei Deputaților. 

CONFIRMARE Nume grele din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital s-au unit într-un fond de investiții care pregătește listarea la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Nume grele din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital s-au unit într-un fond de investiții care pregătește listarea la bursă

În 2019, la a doua prorogare, constructorii spuneau, în declarații pentru Profit.ro, că au propus ministerului un proiect legislativ, însă acesta a fost respins.

În perioada decembrie – iunie 2019, în baza acordului dintre Federația Patronatelor Societăților din Constucții și Guvern, organizațiile profesionale și patronale împreună cu o parte dintre universitățile de profil au lucrat la elaborarea unui proiect de act normativ dar, spun reprezentanții ministerului dezvoltării, „datorită complexității problematicii care acoperă domenii diverse cu incidență în multe acte normative, nu s-a reușit până la acest moment finalizarea unui act normativ general acceptat care să poată să fie notificat la Comisia Europeană“.

Profit.ro a prezentat în premieră draftul proiectului de hotărâre realizat de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) și Ordinul Arhitecților din România (OAR). Încă de atunci Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier preconiza că certificarea se va putea realiza abia peste trei ani. În decembrie 2018, Guvernul a încheiat un protocol cu FPSC prin care s-a acordat un statut prioritar sectorului construcțiilor pentru următorii 10 ani. Printre obiectivele protocolului se află și elaborarea cadrului normativ pentru procesul de certificare.

„Această amânare este un lucru rău. Ministerul își dorește să păstreze în controlul său această certificare, dar sunt rupți de realitatea economică. Prin acordul semnat cu Guvernul, de această parte trebuia să ne ocupăm noi. Adică să propunem varianta legii, să se fixeze un organism independent care să facă această certificare, dar nu cădem de acord cu ministerul. Noi am propus un organism de certificare format din reprezentanți ai tututor patronatelor din domeniu, din reprezentanți ai sindicatelor și din reprezentanți ai ministerului. La acest proiect am lucrat cu toate organizațiile implicate în domeniu. Noi vrem să fie ceva funcțional, de aceea ne vom susține în continuare punctul de vedere“, declara, pentru Profit.ro, Valentin Petrescu, președintele FPSC.

EXCLUSIV Fosta fabrică Romprim - aproape total demolată și terenul vândut pentru circa 1.000 de apartamente. Producătorul s-a mutat în Otopeni, după o reducere drastică de angajați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fosta fabrică Romprim - aproape total demolată și terenul vândut pentru circa 1.000 de apartamente. Producătorul s-a mutat în Otopeni, după o reducere drastică de angajați

Legea, amânată acum pentru a treia oară, mai prevede și obligativitatea perfecționării profesionale continue a specialiștilor care desfășoară activități în construcții. În acest caz, autoritațile au constatat că există universități care asigură fie permanent, fie la cerere, organizarea de cursuri pentru construcții, dar nu pentru toate specialitățile și nu în toate centrele universitare, „fapt ce conduce la reducerea posibilităților reale pentru specialiștii cu activitate în construcții de a urma aceste cursuri și generează riscul de reducerea în continuare a numărului de specialiști atestați/autorizați pentru verificarea/expertizarea/auditarea energetică în construcții, lucru ce impune luarea unor măsuri“.

Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării lucrează la realizarea unui cod al construcțiilor, care va fi plătit din bani europeni, va integra minim zece legi în vigoare și va aduce modificări inclusiv referitoare la certificarea constructorilor, însă reprezentanții ministerului spun că procesul va mai dura circa 18 luni.

Un nou avertisment de scumpire pe piața imobiliară: Costul materialelor va crește cu cel puțin 35-40%, fără ca acesta să fie cel mai pesimist scenariu imaginabil din perspectiva cumpărătorilor. Efect - o creștere a prețurilor cu 12-13% CITEȘTE ȘI Un nou avertisment de scumpire pe piața imobiliară: Costul materialelor va crește cu cel puțin 35-40%, fără ca acesta să fie cel mai pesimist scenariu imaginabil din perspectiva cumpărătorilor. Efect - o creștere a prețurilor cu 12-13%

Draftul de proiect al FPSC și OAR, care impunea criteriul financiar pentru departajarea jucătorilor interesați de lucrările publice, a stârnit o reacție virulentă din partea proiectanților, care au realizat o petiție prin care cereau respingerea proiectului ce vizează certificarea profesiei lor.

Alexandru Găvozdea, președintele OAR, declara pentru Profit.ro că se dorește asigurarea accesului liber la piața de arhitectură, pe baze concurențiale juste, și că certificarea va fi abordată ca un instrument de diminuare a practicilor de genul semnăturii de complezență, al comisioanelor pentru recomandarea de materiale, al onorariilor subevaluate și al dumping-ului, plus plățile salariilor „la negru“. Găvozdea mai sublinia faptul că obligația unei certificări calificate se va limita la investițiile publice și că nu trebuie să fie obligatorie și pentru lucrările private.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificare
constructori
proiectanti
arhitecti
consultanti
constructori