EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“

EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 16 apr 2020

Circa 3.600 de români au obținut, în primul trimestru al acestui an, garanții în valoare de aproximativ 59 milioane de euro pentru a-și cumpăra prima casă, în contextul în care programul de creditare susținut de guvern a pornit abia spre finalul lunii februarie, relevă datele obținute de Profit.ro de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Garanțiile au fost eliberate de Fond în mai puțin de o lună și jumătate, chiar și după 16 martie, când a fost decretată starea de urgență. 

„Volumul de dosare Prima Casă primit după declanșarea stării de urgență a fost relativ similar celui înregistrat într-o perioadă normală, dosarele încărcate în aplicație fiind analizate de bănci înaintea declanșării stării de urgență. Fluxul de analiză a dosarelor Prima Casă nu a fost afectat, programul derulându-se în aproximativ același ritm ca până acum“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții FNGCIMM.

Plafonul de garantare aprobat pentru anul 2020 este în valoare de 2 miliarde lei din care s-a consumat până acum un procent de circa 14,35%, în condițiile în care, în acest an, garanțiile au fost puse la dispoziția băncilor spre finalul lunii februarie. Cele 3.600 de solicitări analizate de fond în primul trimestru reprezintă o creștere cu 27% față de aceeași perioadă a anului anterior, cu mențiunea că în 2019 alocarea plafonului  de garanții a fost făcută mai târziu, în prima parte a lunii martie.

EXCLUSIV Miliardarul rus Vitaliy Machitski, proprietarul Alro, amână o investiție imobiliară de anvergură în București din cauza COVID-19. Este cel mai mare proiect local al acestuia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Miliardarul rus Vitaliy Machitski, proprietarul Alro, amână o investiție imobiliară de anvergură în București din cauza COVID-19. Este cel mai mare proiect local al acestuia

Personalul FNGCIMM își desfășoară activitatea atât de la birou, cât și prin lucru de acasă, obiectivul fiind asigurarea derulării normale a activității, transmit reprezentanții instituției.

După declanșarea stării de urgență, reprezentanții fondului de garantare cereau băncilor flexibilitate în relația cu beneficiarii Prima Casă și anunțau că vor identifica măsuri de preîntâmpinare a executării garanțiilor acordate în cadrul programului. Întrebați de Profit.ro despre noile măsuri identificate, reprezentanții fondului au făcut trimitere la ordonanța de urgență 37/2020 care permite beneficiarilor Prima Casă afectați de criza COVID-19 o amânare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și  comisioane, până la finalul anului 2020.

La finalul anului 2019, programul Prima Casa înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe.

La începutul lunii aprilie, președintele Iohannis a promulgat un proiect de lege care transformă Prima Casă în programul social „O familie, o casă“, în cadrul căruia vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
covid-19
coronavirus
fngcimm