EXCLUSIV Controversatul om de afaceri Manochehr Saadati-Sohi, patronul fostului Antrefrig, cumpără de la GTC, controlat de gigantul american Lone Star, terenul din București pe care a fost blocat un mall

EXCLUSIV Controversatul om de afaceri Manochehr Saadati-Sohi, patronul fostului Antrefrig, cumpără de la GTC, controlat de gigantul american Lone Star, terenul din București pe care a fost blocat un mall

Manochehr Saadati-Sohi SURSA FOTO: Facebook

scris 22 mai 2019

Omul de afaceri iranian Manochehr Saadati-Sohi, implicat în multiple exproprieri de peste 10 milioane de euro într-una dintre cele mai efervescente zone imobiliare din București, a cumpărat de la Globe Trade Centre (GTC) un teren de peste 10 hectare pe care dezvoltatorul intenționa să construiască un mall, înainte de criză. Terenul era evaluat de GTC la doar 3,56 milioane de euro, cel mai probabil din cauza restricțiilor de construcție care au fost impuse în zonă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Încă din 2013, dezvoltatorul imobiliar GTC, controlat de gigantul american Lone Star, își anunța acționarii că va marca o pierdere de 15,1 milioane de euro, după ce o nouă lege îi interzicea să mai construiască mallul de 54.000 de metri pătrați pe care îl planificase pe un teren de 12,3 hectare de pe Șoseaua Petricani, vizavi de fostul Ștrand Tei, din motiv că zona fusese clasificată ca fiind spațiu verde. În același an, patru parcele din acest teren, care însumează 15.031 metri pătrați, au făcut obiectul unei exproprieri necesare pentru completarea autostrăzii București-Ploiești. La acea dată, întregul teren al GTC era înscris în contabilitate cu o valoare de 22 milioane de euro.

Abia în 11 ianuarie 2019, GTC și-a încasat banii de la statul român pentru terenul expropriat. Investitorul a fost despăgubit cu 4,91 milioane euro, echivalentul a 327 euro/metru pătrat. În același caz au primit despăgubiri Gigi Becali și Robert Negoiță.

Recent, conform datelor analizate de Profit.ro, GTC a vândut compania prin care deține restul de 10,8 hectare de teren către o firmă a omului de afaceri Manochehr Saadati-Sohi. Ținând cont de faptul că proprietatea era evaluată la 3,56 milioane de euro de GTC, valoarea tranzacției poate fi estimată în jurul acestei sume, un chilipir pentru o asemenea suprafață și pentru o zonă în plină dezvoltare. Raportat la evaluările făcute în timpul crizei, lotul ar fi trebuit să valoreze cel puțin 20 milioane de euro.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții GTC nu au oferit niciun comentariu pana la publicarea acestui articol.

INFOGRAFIC Fondurile germane fug de imobiliarele românești, după experiența crizei, iar lipsa lor blochează dezvoltarea pieței. Randamentele din București sunt ca în Poznan CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Fondurile germane fug de imobiliarele românești, după experiența crizei, iar lipsa lor blochează dezvoltarea pieței. Randamentele din București sunt ca în Poznan

Cumpărătorul terenului a apărut deja în două ocazii pe lista Primăriei Capitalei cu despăgubiri, în aceeași zonă a Sectorului 2, cu sume de câteva milioane de euro. O dată a fost expropriat pentru lărgirea Șoselei Fabrica de Glucoză, iar, recent, s-a decis despăgubirea mai multor persoane care dețin bucăți din Parcul Verdi, printre care Manochehr Saadati-Sohi și soția sa, Roxana Noemi Saadati-Sohi. În această ultimă speță, iranianul este reprezentat de fostul acționar al Dinamo, Dragoș Săvulescu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, în care a fost implicat și fostul primar Radu Mazăre. Din hotărârea Consiliului General al Municipiului București rezultă că investitorul iranian se va alege și din acest caz cu câteva milioane de euro din cei 50 milioane de euro stabiliți ca despăgubiri pentru întregul grup de proprietari.

Saadati-Sohi a mai fost implicat într-o dezvoltare imobiliară controversată în Satul Francez din nordul Bucureștiului, unde a construit un hotel și trei blocuri cu apartamente. El a fost o perioadă și patronul fabricii Antrefrig, însă în 2007 a vândut brandul de pateuri Antrefrig producătorului ceh Hame, iar el a rămas cu fabrica de pe strada Fântânica din Sectorul 2, unde planificase un ansamblu rezidențial.

Rămâne de văzut ce va face investitorul iranian cu noua achiziție, în contextul în care foștii proprietari au fost nevoiți să abandoneze proiectul propus din cauza unei legi care a clasificat zona ca fiind verde.

Ionuț Dumitrescu poate deschide drumul logisticienilor spre Moldova. Vrea să cumpere un teren pentru depozite. Ținta posibilă: Bacău CITEȘTE ȘI Ionuț Dumitrescu poate deschide drumul logisticienilor spre Moldova. Vrea să cumpere un teren pentru depozite. Ținta posibilă: Bacău

Mallul desenat de GTC trebuia să facă parte din lanțul Galleria, dezvoltat la nivel național. Rețeaua de patru malluri Galleria din Arad, Piatra Neamț, Suceava și Buzău, plus un teren destinat construcției unui alt mall Galleria în Bistrița, au fost vândute cu circa 20 milioane euro, marcând pierderi de zeci de milioane de euro, după ce compania a fost preluată în 2013 de fondul american Lone Star, care a impus vânzarea tuturor activelor neperformante.

Sub noul acționariat, GTC a anunțat că se va concentra pe acumularea de clădiri de birouri. Până acum, compania a investit 51,5 milioane euro în această direcție. GTC a cumpărat clădirile de birouri Premium Plaza și Premium Point, din apropierea Pieței Victoriei, de la grupul bancar Volksbank, la un preț de 32 milioane euro. Investitorul a mai cumpărat  și clădirea Cascade Office Building de la Adval Properties (administratorii averii imobiliare a lui Dinu Patriciu) pentru 9 milioane euro.

Totuși, principalul activ deținut de GTC în România rămâne complexul de birouri City Gate din Piața Presei Libere. Valoarea acestei proprietăți a fost stabilită la 141 milioane euro și este închiriată în proporție de 95%. Compania mai are în dezvoltare un proiect de birouri în zona Expoziției, a cărui dezvoltare necesită o investiție estimată la peste 100 milioane de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
manochehr saadati-sohi
globe trade centre
gtc
exproprieri
parcul verdi