EXCLUSIV Dan Pascariu, fiul lui Gelu Tofan și șeful Avrig 35 vând un teren uriaș, cu potențial de 10.000 de apartamente, parte din fosta Danubiana. Una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri ale ultimilor ani

EXCLUSIV Dan Pascariu, fiul lui Gelu Tofan și șeful Avrig 35 vând un teren uriaș, cu potențial de 10.000 de apartamente, parte din fosta Danubiana. Una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri ale ultimilor ani

Terenurile de vânzare sunt marcate cu roșu

scris 10 ian 2022

Oamenii de afaceri Dan Pascariu, Adrian Tofan și Matthew Proskine au scos la vânzare un teren de peste 38 de hectare din Popești-Leordeni, cumpărat de la fostul producător de cauciucuri Danubiana, aflat în faliment, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Terenul se află în proces de urbanizare și este pregătit pentru construcția a până la 10.000 de apartamente.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Bancherul Dan Pascariu și Adrian Tofan, fiul lui Gelu Tofan, s-au asociat în 2020 cu soția lui Matthew Proskine într-o firmă care a cumpărat 38,6 hectare de teren de la compania Danubiana, aflată în faliment. Cea mai mare parte din teren este arabil și se află în spatele platformei Danubiana și al fabricii Star Foods.

Cei trei investitori au inițiat un Plan Urbanistic Zonal, prin care vor să treacă terenul în intravilan și să îl pregătească pentru construcția unui complex rezidențial multifuncțional care ar putea cuprinde între 8.000 și 10.000 de apartamente.

Terenul acumulat de aceștia a intrat în oferta de vânzare a agenției imobiliare Sud Rezidențial, iar Dan Pascariu a declarat, pentru Profit.ro, că prețul de vânzare este de 100 de euro/metru pătrat. La acest preț, terenul este evaluat la 38,6 milioane de euro. Dacă este vândut la acest preț, va deveni una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri ale ultimilor ani, alături de tranzacționarea fostei platforme industriale IMGB din sudul Bucureștiului.

Alex Morar, unul dintre cei mai bine plătiți români, trece de la veniturile uriașe ca manager al NEPI Rockcastle la propria afacere CITEȘTE ȘI Alex Morar, unul dintre cei mai bine plătiți români, trece de la veniturile uriașe ca manager al NEPI Rockcastle la propria afacere

Firma celor trei oameni de afaceri mai deținea un teren de circa 14.500 de metri pătrați, tot parte din fosta platformă Danubiana, pe care este în proces de autorizare construcția a 11 hale pentru depozitarea a circa 500 de tone de profile metalice pe an, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Dan Pascariu spune că acest teren a fost vândut. 

Fabrica Danubiana, parte a grupului Tofan, a intrat în faliment în 2008. În perioada de dinaintea acestui episod, în care Gelu Tofan a încercat să restructureze afacerile producătorului de anvelope, antreprenorul a anunțat că Danubiana are un teren disponibil de 35 de hectare, evaluat la 24 de milioane de euro, pe care ar putea fi dezvoltat un proiect rezidențial cu peste 450 de case.

În cadrul falimentului, acest teren a fost vândut. Ultimul raport de activitate al lichidiatorului Danubiana arată că suprafața de teren rămasă în proprietatea Danubiana este de 7,8 hectare, suprafață din care 3,6 hectare este cuprinsă în antecontracte de vânzare, circa 1,6 hectare urmează a fi transferată către Primăria Popești și/sau către locatarii blocurilor din cartierul Danubiana și circa 2,5 hectare, care cuprinde și linia ferată, a rămas de vândut.

Danubiana a fost preluată de Tofan Grup în 1995. Gelu Tofan a decedat în octombrie 2021, la vârsta de 61 de ani.

Topul celor mai mari tranzacții imobiliare din 2021. Noul an aduce prețuri crescute pentru proprietățile care s-au dovedit rezistente la șocul pandemiei CITEȘTE ȘI Topul celor mai mari tranzacții imobiliare din 2021. Noul an aduce prețuri crescute pentru proprietățile care s-au dovedit rezistente la șocul pandemiei

La finalul anului trecut, Dan Pascariu a mai vândut omului de afaceri Daniel Dumitru Sava, proprietarul Edildanconstruct, un teren de circa 6 hectare de lângă fosta platformă industrială Vulcan din sudul Bucureștiului la un preț de circa 6 milioane de euro, tranzacție anunțată de Profit.ro. Terenul este folosit pentru extinderea cu circa 2.500 de apartamente a complexului rezidențial Grand Kristal.

Matthew Proskine, care deține, indirect, 72,5% din firma care a inițiat proiectul de lângă Danubiana, conduce afacerile dezvoltatorului imobiliar Avrig 35, fondat de tatăl său Mark Proskine, alături de Alexander Hergan, Russel Wasendorf și un fost banker. Avrig 35 ajunsese unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, cu proiecte în portofoliu precum clădirile de birouri Charles de Gaulle Plaza și Tower Center International, însă a avut probleme în 2012, după ce Wasendorf a fost închis cu acuzația de fraudă în SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
dan pascariu
gelu tofan
matthew proskine
avrig 35