EXCLUSIV Fondul de investiții Grivalia, care a contribuit la redresarea Eurobank, își pregătește ieșirea de pe piața imobiliară românească, prin vânzarea unui portofoliu de peste 65 milioane euro

EXCLUSIV Fondul de investiții Grivalia, care a contribuit la redresarea Eurobank, își pregătește ieșirea de pe piața imobiliară românească, prin vânzarea unui portofoliu de peste 65 milioane euro

Cele trei clădiri scoase la vânzare de Grivalia

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 7 feb 2022

Fondul elen de investiții Grivalia, a cărui fuziune cu Eurobank a generat reducerea semnificativă a creditelor neperformante ale băncii, a decis să își vândă proprietățile imobiliare moștenite de la grupul Eurobank în București și Iași, evaluate la peste 65 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Grivalia Properties a fuzionat prin absorbție cu Eurobank în 2019, într-o tranzacție evaluată la 780 de milioane de euro, care a contribuit la înjumătățirea ratei creditelor neperformante din balanța contabilă a Eurobank.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Compania deține însă pe piața românească și trei proprietăți, evaluate, la sfârșitul anului 2018, la peste 65 de milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Surse multiple din piața imobiliară au transmis Profit.ro că Grivalia a inițiat demersuri concrete pentru vânzarea proprietăților sale din România și retragerea de pe această piață.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Grivalia nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

EXCLUSIV FOTO Un investitor israelian pregătește o rețea de ansambluri rezidențiale cu sute de vile și mii de apartamente în București și împrejurimi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Un investitor israelian pregătește o rețea de ansambluri rezidențiale cu sute de vile și mii de apartamente în București și împrejurimi

Clădirile Grivalia au fost cumpărate de grupul Eurobank în perioada 2004-2008 de la dezvoltatorul acestora, și anume un grup de investitori coordonați de omul de afaceri Ioannis Papalekas.

Portofoliul cuprinde jumătate din clădirea de birouri BOB de lângă metroul Pipera, finalizată în 2008. Proprietatea este evaluată la 46,3 milioane de euro. Porțiunea deținută de Grivalia și închiriată, parțial, de Banca Transilvania, are o suprafață de circa 22.000 de metri pătrați. Cealaltă parte este deținută de Globalworth și are ca principal chiriaș Deutsche Bank. Imobilul face parte din complexul UpGround dezvoltat de grupul lui Papalekas între 2006-2011.

O altă clădire de birouri din portofoliul Grivalia este Eliade Tower din Floreasca, finalizată în 2004 și evaluată, la finalul anului 2018, la 11,1 milioane de euro. Clădirea are circa 7.000 de metri pătrați și este lipită de complexul One Floreasca City dezvoltat de One United Properties. Surse Profit.ro indică faptul că One United Properties este interesată de achiziția Eliade Tower.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un alt proiect logistic major în Bacău, alături de Ionuț Dumitrescu. Mai mare decât planul inițial de 30 de milioane de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, pregătesc un alt proiect logistic major în Bacău, alături de Ionuț Dumitrescu. Mai mare decât planul inițial de 30 de milioane de euro

Grivalia mai deține și spațiul în care funcționează Brico Dépôt în Iași, în apropierea Iulius Mall. Magazinul are o suprafață de vânzare de circa 7.800 de metri pătrați, beneficiază de circa 200 de locuri de parcare și a fost inaugurat în 2007 sub brandul Praktiker. Proprietatea este evaluată la 8,5 milioane de euro.

Grivalia administrează în Grecia și Europa de Sud-Est active cu o valoare totală de 3,1 miliarde de euro, din care active imobiliare, parte a unor credite neperformante, evaluate la peste 630 de milioane de euro.

Banca grecească Eurobank a vândut Bancpost către Banca Transilvania în 2018. Pentru Eurobank, piața bancară românească a fost printre cele mai mari în afara Greciei, Bancpost având active totale de 2,5 miliarde de euro și o rețea de 147 de sucursale.

În 2019, grupul italian Cerved, unul dintre cei mai mari jucători europeni din sectorul analizei riscului de creditare, a cumpărat Eurobank Property Services, divizie prin care grupului Eurobank era prezent pe piața serviciilor de consultanță imobiliară din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
grivalia
eurobank
eliade tower
bob
brico depot