EXCLUSIV Fostul partener imobiliar al Rockefeller în România ridică un bloc Art Deco cu sindicatul Cartel Alfa și caută terenuri pentru proiecte noi

EXCLUSIV Fostul partener imobiliar al Rockefeller în România ridică un bloc Art Deco cu sindicatul Cartel Alfa și caută terenuri pentru proiecte noi
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 11 iun 2019

Compania cu acționari americani RPF Development, fost partener pe piața locală al prestigiosului investitor The Rockefeller Group International, a format un joint venture cu o firmă a sindicatului Cartel Alfa în vederea construirii unui bloc în stil Art Deco în apropiere de proiectul pe care divizia imobiliară a IKEA îl dezvoltă în zona Timpuri Noi din București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Firma Alfa Hotels a sindicatului Cartel Alfa participă la parteneriatul cu RPF Development cu un teren de 1.900 de metri pătrați de pe Strada Ion Minulescu, pe care există un corp de clădire dezafectat care în trecut a fost tinichigerie. Lotul este amplasat la 150 de metri distanță de proiectul mixt Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint, brațul imobiliar al grupului suedez IKEA.

RPF Development s-a interesat, inițial, de achiziția terenului fabricii de încălțăminte Flaros, care se învecinează cu lotul Cartel Alfa și de care s-a interesat și Vastint, însă prețul cerut de SIF Oltenia, proprietarul fabricii, a fost mult prea mare, potrivit informațiilor Profit.ro.

„Noi suntem activi în zonă și i-am găsit disponibili pe cei de la Cartel Afla cu care am format un parteneriat de curând. Ei urmează să fie plătiți din banii obținuți din vânzarea apartamentelor sau le revine o parte din suprafața construită“, a declarat, pentru Profit.ro, Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development.

Proiectul investitorilor prevede construcția unui bloc de circa 6.000 de metri pătrați cu aproximativ 60 de apartamente și acum este în faza de autorizare. Planul dezvoltatorului este să înceapă construcția anul acesta. Costul estimat de dezvoltare a blocului este estimat la circa 4 milioane de euro.

EXCLUSIV Lion’s Head, la un pas de a doua cea mai mare tranzacție din istoria pieței locale. „Suntem optimiști că anul acesta am mai putea semna o tranzacție.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lion’s Head, la un pas de a doua cea mai mare tranzacție din istoria pieței locale. „Suntem optimiști că anul acesta am mai putea semna o tranzacție.“

În acest moment, intenția dezvoltatorului este aceea de a păstra cel puțin parterul și primul etaj din fațada clădirii din cărămidă existente pe teren, iar de la etajul 3-4 în sus să fie diferit, dar într-un stil Art Deco.

Zona Timpuri Noi și-a schimbat complet dinamica imobiliară după finalizarea primelor clădiri de birouri dezvoltate de Vastint în locul fostei fabrici Timpuri Noi. Pe aceeași stradă cu viitorul proiect al RPF și Cartel Alfa, One United Properties a început construcția unui ansamblu rezidențial de lux cu 108 apartamente, denumit Neo Timpuri Noi.

„Timpuri Noi continuă să se dezvolte și vedem o efervescență crescută față de alte zone. Urmează să vedem două noi proiecte pe strada Octavian, în imediata proximitate a Timpuri Noi Square, ce vor schimba și mai mult zona. Mai sunt câteva terenuri foarte interesante în zonă, precum și o serie de tranzacții în desfășurare, atât pentru proiecte de birouri, cât și rezidențiale“, spune Cătălin Gavrilă, director în cadrul companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

RPF Development este, în continuare, interesată să achiziționeze terenuri cu suprafețe cuprinse între 3.000 de metri pătrați și 6.000 de metri pătrați, amplasate în zone bune, după cum spune Kurthy.

Parteneriat cu Rockefeller


RPF Development a avut mai mulți ani un parteneriat cu Europa Capital, grup de investiții ce aparține The Rockefeller Group International. În această formulă, a dezvoltat ansamblul rezidențial Vitan Residence 2 din București, cu 390 de apartamente, și a început construcția ansamblului rezidențial Tineretului Park pe un teren de circa 6.000 de metri pătrați, cu deschidere la parcul Tineretului. Primul bloc, cu 63 de apartament, a fost ridicat „la roșu“ alături de RPF Development, după care parteneriatul a fost rupt, iar, în octombrie 2018, RPF Development a răscumpărat întregul proiect, situație despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.

EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea intră puternic pe piața din București. A cumpărat un teren aproape de viitorul proiect rezidențial al IKEA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea intră puternic pe piața din București. A cumpărat un teren aproape de viitorul proiect rezidențial al IKEA

La începutul acestui an, RPF a mai cumpărat de la fondul Europa Capital un teren în Vitan, în completarea proiectului Vitan Residence. Fostul partener al fondului este în discuții, alături de alți investitori interesați, și pentru achiziția a alte două terenuri pe care Europa Capital le deține pe strada Vatra Luminoasă din București. Pe unul dintre ele era programată dezvoltarea unui ansamblu cu 250 de apartamente.

După ruperea parteneriatului cu Europa Capital, RPF Development a continuat să dezvolte proiecte rezidențiale pe cont propriu.

În curând va preda blocul Vitan Residence 7, amplasat în apropierea proiectelor care au consacrat compania și anume Vitan Residence și Vitan Residence 2 de lângă stația de metrou Mihai Bravu.

Noul bloc are o suprafață construită de 5.000 de metri pătrați și numără 55 de apartamente, din care mai sunt disponibile la vânzare ultimele 5-6 unități, potrivit lui Robert Kurthy.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut 11 luni consecutive, din iulie 2018 în mai 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele cinci luni al acestui an au fost încheiate circa 201.000 de tranzacții, cu 14% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, după o lună martie în care prețurile s-au majorat ușor, în aprilie pretențiile vânzătorilor de apartamente au scăzut pe plan național, tendință continuată și în luna mai. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru o locuință s-a diminuat cu 0,4% în mai față de aprilie, de la 1.228 la 1.223 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor imobiliare.ro. În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.

Infografic de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
rockefeller
cartel alfa
rpf development
ikea
vastint
crosspoint