EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și proprietarului clubului de fotbal Dinamo, pregătește un mare ansamblu rezidențial, cu 12 blocuri, birouri și galerii comerciale, peste drum de noul magazin IKEA

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și proprietarului clubului de fotbal Dinamo, pregătește un mare ansamblu rezidențial, cu 12 blocuri, birouri și galerii comerciale, peste drum de noul magazin IKEA

Robert și Ionuț Negoiță

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 12 aug 2019

Familia Negoiță pregătește construcția unui ansamblu rezidențial cu aproape 2.000 de apartamente pe terenul fostei fabrici Romcarton, amplasat peste drum de noul magazin IKEA Pallady, zonă în care aceiași investitori dezvoltă complexul Palladium Residence, planificat să cuprindă până la final 2.500 de locuințe, potrivit informațiilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Nevoia de generatoare urcă puternic. Alimentarea continuă cu electricitate - vitală CITEȘTE ȘI Nevoia de generatoare urcă puternic. Alimentarea continuă cu electricitate - vitală

Compania Edificia Star Construct, controlată indirect de părinții și surorile mai mari ale lui Robert și Ionuț Negoiță, așteaptă aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu și obținerea autorizației de construire pentru a începe dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 12 blocuri a câte 12 etaje, cu zonă comercială, birouri, servicii, galerii comerciale și o parcare cu 11 etaje și terasă circulabilă. Relația de acționariat cu familia Negoiță o puteți urmări în infograficul de la final, realizat cu date furnizate de termene.ro.

„Deocamdată lucrăm la partea de autorizare și este posibil să înceapă construcția anul acesta. În toamnă vom putea comunica mai multe informații despre proiect“, a declarat, pentru Profit.ro, Bogdan Bălașa, consultant în cadrul proiectului și fost director de vânzări al Confort City, cel mai mare complex rezidențial dezvoltat de frații Negoiță.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, se pregătește să intre pe piața imobiliară românească prin achiziția Floreasca Park, tranzacția poate fi o referință CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, se pregătește să intre pe piața imobiliară românească prin achiziția Floreasca Park, tranzacția poate fi o referință

Complexul urmează a fi construit pe un teren de 4,8 hectare, pe care a funcționat fabrica Romcarton. În 2017, familia Negoiță a cumpărat lotul de la grupul francez Rossmann, proprietarul întreprinderii de carton și unul dintre primii investitori străini din România postdecembristă (UPDATE informație dezmințită însă de Romcarton, vezi mai jos precizările - n.r. aprilie 2021), într-o tranzacție estimată de Profit.ro la circa 6,7 milioane de euro.

UPDATE 9 aprilie 2021 Reprezentanți ai Romcarton au contactat Profit.ro cu precizări legate de informația de mai sus:

"Informația că familia Negoiță ar fi cumpărat terenul de la Romcarton este complet eronată. Într-adevăr, fabrica Romcarton a funcționat acolo până în 2018, când s-a relocat pe teren propriu în Popești-Leordeni, însă până atunci suprafața a fost ÎNCHIRIATĂ de la ICOA S.A.

Romcarton nu a fost niciodată proprietar în Theodor Pallady 66, iar tranzacția la care faceți referire a fost intermediată exclusiv de fostul proprietar".

ICOA este fosta Întreprindere de Carton Ondulat și Ambalaje București din regimul comunist, care, după Revoluția din decembrie 1989, a făcut obiectul uneia dintre primele investiții străine din România. Astfel, în 1990, întreprinderea a fost transformată în societate comercială, sub numele ICOA SA, printr-o HG a Guvernului Petre Roman. Ulterior, în același an, ICOA SA a intrat în asociere cu grupul francez Rossmann, fiind înființată societatea mixtă Romcarton SA, la care francezii dețineau 51% din acțiuni, iar ICOA – restul de 49%. O bună perioadă de timp, însă, o parte din terenurile și spațiile de producție în care se desfășura activitatea Romcarton SA, compania controlată de francezi, erau închiriate de la ICOA SA.

Anterior, francezii achiziționaseră de la divizia imobiliară a Alpha Bank un teren de circa 10 hectare în cadrul unui parc logistic din Popești Leordeni și ulterior au mai împrumutat 23,4 milioane de euro de la BCR, bani cu care au construit o nouă fabrică, iar producția a fost mutată din Blvd.-ul Theodor Pallady.

Actele depuse în această primăvară de familia Negoiță la primăria condusă de Robert Negoiță propun desființarea imobilelor existente și construcția a 1.922 de locuințe și 2.369 de locuri de parcare. Ionuț Negoiță nu a răspuns solicitării Profit.ro cu privire la acest proiect.


Extras Plan Urbanistic de Detaliu

Extras Plan Urbanistic de Detaliu

Una dintre firmele care figurează ca acționar al Edificia Star Construct este dezvoltatorul ansamblului Palladium Residence, început încă din 2014 în spatele fostei fabrici Policolor, tot din zona Pallady. Prima jumătate a acestui ansamblu este definitivată, având peste 800 de apartamente predate, potrivit site-ului de prezentare al proiectului, iar până la final vor fi construite 8 imobile cu 2.500 de apartamente.

Înainte de criza imobiliară din 2008, Ionuț Negoiță și fratele său Robert Negoiță, care s-a retras din afaceri după ce a devenit primarul Sectorului 3, au dezvoltat trei ansambluri rezidențiale cu peste 3.000 de unități locative pe care le-au vândut complet. A urmat o pauză de câțiva ani în care cei doi s-au oprit din activitatea imobiliară, însă au revenit, indirect, în 2014 cu proiectul Palladium Residence.

EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, începe un nou ansamblu rezidențial, pe un teren cumpărat de la Holcim, între Plaza și AFI CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alin Niculae, proprietarul Oscar Downstream, începe un nou ansamblu rezidențial, pe un teren cumpărat de la Holcim, între Plaza și AFI

ANAF a început în 24 septembrie 2009 un control privind tranzacțiile din sectorul imobiliar realizate de Robert Negoiță în perioada 2006-2008, prin care a verificat dacă trebuie plătită TVA la aceste operațiuni. Ulterior acestui moment, atât Robert, cât și Ionuț Negoiță au decis să nu se mai implice direct în afacerile imobiliare.

După intrarea în politică a lui Robert Negoiță, fratele mai mic a cumpărat clubul de fotbal Dinamo. Printre afacerile care îi mai aduc venituri lui Ionuț Negoiță se numără cele patru hoteluri din grupul RIN, care totalizează 1.965 de camere, parcul acvatic Water Park din Otopeni, un centru de întreținere corporală și relaxare și o tipografie.

Zona de dezvoltare imobiliară aleasă de familia Negoiță este un punct puternic pe harta de retail a Bucureștiului. Aici s-a deschis de curând al doilea și unul dintre cele mai mari magazine IKEA, este în construcție un magazin de bricolaj Leroy Merlin, pe o parte din fosta platformă industrială Policolor funcționează deja Metro, Auchan, Jumbo, Decathlon și Kika (acum Momax Lutz), peste drum funcționează Dedeman, iar în locul fabricii Policolor, mutată anul acesta în Militari, se pregătește construcția unui proiect imobiliar mixt. Tot aici s-au construit în ultimii ani sute de apartamente care au extins cartierul Titan.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și proprietarului clubului de fotbal Dinamo, pregătește un mare ansamblu rezidențial, cu 12 blocuri, birouri și galerii comerciale, peste drum de noul magazin IKEA


În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele șase luni al acestui an au fost încheiate circa 241.000 de tranzacții, cu 19,5% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Majoritatea marilor orașe au consemnat în trimestrul al doilea din acest an creșteri ale prețurilor apartamentelor, chiar dacă nu au fost foarte mari. Cel mai important avans, în cuantum de 1,7%, a fost cel din Brașov (unde s-a ajuns la o sumă medie cerută de 1.120 de euro pe metru pătrat util), pe următoarele locuri situându-se Timișoara (+1,2%, până la 1.210 euro pe metru pătrat), Iași (+0,8%, până la 1.000 de euro pe metru pătrat), Cluj-Napoca (+0,7%, până la 1.570 de euro pe metru pătrat) și Constanța (+0,2%, până la 1.140 de euro pe metru pătrat). În București, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro pe metru pătrat, în scădere cu 0,8% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor analizate de imobiliare.ro.

În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
robert negoita
ionut negoita
ikea
romcarton