EXCLUSIV Gabriel Popoviciu are primul an cu profit în scădere de la lansarea mallului din Băneasa, în urmă cu 10 ani

EXCLUSIV Gabriel Popoviciu are primul an cu profit în scădere de la lansarea mallului din Băneasa, în urmă cu 10 ani
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 8 feb 2019

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu (57 de ani), unul dintre cei mai discreți investitori imobiliari din România, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 53 milioane euro de pe urma Zonei Comerciale Băneasa, care cuprinde mallul Băneasa Shopping City din București, și un profit net de 16 milioane euro, echivalentul unei marje de profit de peste 30%, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În 2017, Zona Comercială Băneasa s-a clasat pe prima poziție într-un top al mallurilor cu cele mai mari încasări din România, depășind concurentul direct, AFI Cotroceni, care a raportat afaceri de 38 milioane de euro și pierderi de 10 milioane de euro. Afacerile generate anul trecut de Zona Comercială Băneasa sunt cu peste 4% mai mari decât în 2017 și într-o creștere constantă de la un an la altul încă de la lansarea din 2008.

În privința profitului, acesta a consemnat însă o scădere de 9%, prima din ultimii zece ani de când funcționează, după ce anul trecut a raportat cel mai mare profit de la lansare. Dacă în 2017 Zona Comercială Băneasa opera cu o marjă de profit de aproape 35%, aceasta a scăzut anul trecut la circa 30%.

Cele 375 de magazine din cadrul Băneasa Shopping City vând anual produse în valoare de peste 250 milioane de euro, fără a lua în calcul vânzările hipermarketului Carrefour.

EXCLUSIV GALERIE FOTO Topul celor mai scumpe locuințe vândute anul trecut în București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV GALERIE FOTO Topul celor mai scumpe locuințe vândute anul trecut în București

Proiectul Băneasa, dezvoltat de Gabriel Popoviciu și asociatul său Radu Dimofte, a atras o investiție inițială de 165 milioane de euro în zona comercială, 46 milioane de euro în cea rezidențială și 45 milioane de euro în cea de birouri, potrivit companiei dezvoltatoare Băneasa Developments. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari investiții realizate până acum pe piața imobiliară din România, după complexul AFI Cotroceni.

Dosarul Ferma Băneasa

Pe lângă banii încasați anual din chirii, proiectul Băneasa i-a adus lui Gabriel Popoviciu și o condamnare la șapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, vizând fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224,6 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs prejudicii de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei USAMV.

Pe 28 decembrie 2018, Curtea de Apel București a dispus restabilirea situației anterioare și restituirea către statul român a suprafeței de teren pe care se află IKEA, mall-ul Băneasa Shopping City, un ansamblu rezidențial și alte spații comerciale și de birouri, dar și Ambasada Statelor Unite ale Americii.

ANALIZĂ- DOCUMENT Constructorii și proiectanții pot fi departajați după cifra de afaceri. Accesul la lucrări publice mari va fi condiționat. Firmele străine, obligate să se certifice local CITEȘTE ȘI ANALIZĂ- DOCUMENT Constructorii și proiectanții pot fi departajați după cifra de afaceri. Accesul la lucrări publice mari va fi condiționat. Firmele străine, obligate să se certifice local

Gabriel Popoviciu, aflat sub supravegherea poliției londoneze, a declarat pentru Profit.ro, într-una dintre extrem de rarele sale discuții cu presa, că decizia instanței va genera, în cazul în care rămâne identică și după apel, „o situație atât de complexă pentru care răspunsul nu poate fi simplu“.

Popoviciu a dezvoltat în Băneasa o suprafață de 170.000 metri pătrați, din care 44% reprezintă locuințe, iar restul este mallul Băneasa Shopping City și galeriile comerciale din jur, plus complexul de birouri Băneasa Business & Technology Park. Zona comercială acoperă 45 de hectare de teren, iar firma Băneasa Developments furnizează servicii de administrare și pentru IKEA, Carrefour, Mobexpert, Metro și BricoDepot. Complexul rezidențial Băneasa include 12 blocuri cu 227 de apartamente, cu o suprafață de circa 74.000 metri pătrați. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și-a cumpărat un apartamente prin credit aici, pe care l-a donat ulterior fiului său. Zona de birouri Băneasa Business & Technology Park este formată din două clădiri de birouri de câte patru etaje, care au o suprafață închiriabilă de 28.614 metri pătrați.

Magazinul IKEA a fost dezvoltat tot de Gabriel Popoviciu în sistem de franciză și vândut în 2010 pentru circa 30 de milioane de euro direct retailerului suedez de mobilă. Terenul pe care este construită IKEA și ansamblul rezidențial sunt singurele vândute de firmele lui Popoviciu, restul se află în proprietatea lor sau, cum este cazul Ambasadei SUA, terenul este concesionat pentru 99 de ani.

În pofida condamnării, în 2016, Gabriel Popoviciu a început construcția unui nou complex rezidențial de anvergură. Belvedere Residence din apropierea stației de metrou Pipera urmează să aibă 1.556 de apartamente, împărțite în 13 blocuri.

Prin Băneasa Investments, Popoviciu mai controlează complexul comercial Big Berceni, Pavilionul H și spațiul închiriat Hard Rock Cafe, ambele din Parcul Herăstrău, o serie de spații comerciale de pe Bulevardul Regina Elisabeta și hotelul Păltiniș din Sinaia. Practic firma administrează o suprafață de peste 177 de hectare de spații comerciale, din care 98% este în Băneasa.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel popoviciu
ferma baneasa
baneasa shopping city