EXCLUSIV Gealan planifică instalarea unei centrale fotovoltaice, cu bani din PNRR, care să îi acopere circa 14% din consumul fabricii din Militari. „Dezvoltatorii ezită să mai înceapă noi blocuri cu locuințe!“

EXCLUSIV Gealan planifică instalarea unei centrale fotovoltaice, cu bani din PNRR, care să îi acopere circa 14% din consumul fabricii din Militari. „Dezvoltatorii ezită să mai înceapă noi blocuri cu locuințe!“
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 26 iul 2022

Producătorul german de tâmplărie termoizolantă Gealan, al doilea cel mai mare jucător din piața românească de termopane, planifică instalarea unei centrale fotovoltaice, cu bani din PNRR, care să îi acopere circa 14% din consumul de energie al fabricii din cartierul bucureștean Militari. Directorul companiei atrage atenția că dezvoltatorii imobiliari mari ezită să mai înceapă noi blocuri cu locuințe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Consumul mediu anual al fabricii Gealan România este estimat la 5.100 MWh, cu un cost de 4,3 milioane lei. Instalarea centralei fotovoltaice costă circa 3,2 milioane lei și generează 686 de MWh, echivalentul unei economii de energie electrică de aproape 14%, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Energia electrică ce va fi produsă va fi utilizată exclusiv pentru acoperirea necesarului de energie electrică a Gealan.

Intenția companiei este să monteze centrala în acest an, dacă va primi finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Răspunsul legat de primirea granturilor din PNRR îl vom primi prin octombrie-noiembrie. Sunt multe firme care au depus proiecte. Dacă primim finanțarea, sistemul poate deveni funcțional în circa o lună și jumătate. Recuperarea investiției pentru acest proiect este calculată la 2 ani și jumătate, cu finanțare, și crește la 5 fără granturi. Oricum este o investiție bună“, a declarat, pentru Profit.ro, Nicu Crăciun, directorul general al Gealan România. 

Pentru acest proiect au fost alese module fotovoltaice cu tehnologie monocristalină, cu o putere de 550 Wp. Producătorul intenționează să monteze centrala fotovoltaică pe acoperiș. Deasupra helei de producție 1, cu o suprafață de 2.800 metri pătrați, se pot instala 730 de module fotovoltaice, iar pe acoperișul halei 2, cu o suprafață de circa 1.500 de metri pătrați, se pot instala 360 de module. Soluția propusă generează o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră de 1.112 tone echivalent CO2/an.

EXCLUSIV SIF Oltenia a scos la vânzare fosta fabrică de încălțăminte Flaros. Vastint, printre investitorii interesați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Oltenia a scos la vânzare fosta fabrică de încălțăminte Flaros. Vastint, printre investitorii interesați

Gealan vrea să investească și într-o zonă de reciclare, care să îi permită producerea propriului său material reciclat în România, ceea ce înseamnă o eficientizare a costurilor.

Instalarea centralei fotovoltaice este cu atât mai oportună pentru Gealan cu cât preconizează o creștere a producției și, implicit, a consumului de energie.

„Acum lucrăm cu șase extrudoare și urmează ca, într-o lună, să îl pornim și pe al șaptelea. Diferența de capacitate de producție dintre 6 și 7 extrudoare este de circa 15%. Rămâne de văzut dacă cererea din piață va ține pasul cu această majorare a capacității noastre de producție“, a explicat Crăciun. 

Numărul tranzacțiilor imobiliare a marcat o ușoară scădere, de 3%, în luna iunie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la circa 53.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a treia scădere lunară din acest an, însă încheie un prim semestru cu un plus de 6,6%.

„De o lună simțim că cererea s-a domolit. Încă cifrele sunt mai bune decât anul trecut, dar este și pe fondul creșterilor de preț. Cantitativ, sunt luni în care suntem egali sau chiar sub ce produceam anul trecut. Pe întreg semestrul întâi avem și un avans cantitativ, pentru că au fost câteva luni cu un avans cumulat de circa 25% și de atunci tot erodăm din acesta. Probabil, acum suntem la un avans cumulat de circa 12%. Estimările noastre arată că vom ajunge la sfârșitul anului la un avans cantitativ de 2-3%. Creșterea cifrei de afaceri va fi mai mare, datorită creșterii de preț, deși se întrevede și o scădere de prețuri, pe fondul scăderii cererii“, adaugă managerul.

EXCLUSIV Transilvania Construcții își crește cu circa 40% portofoliul de parcuri logistice prin achiziția a 4 proprietăți ale SIF Banat - Crișana. Una dintre cele mai importante tranzacții imobiliare din sectorul industrial din acest an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transilvania Construcții își crește cu circa 40% portofoliul de parcuri logistice prin achiziția a 4 proprietăți ale SIF Banat - Crișana. Una dintre cele mai importante tranzacții imobiliare din sectorul industrial din acest an

Gealan România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 34 de milioane de euro, cea mai mare din 2008 încoace, iar pentru 2022 se estimează un rulaj de 37 de milioane de euro. Nicu Crăciun se așteaptă ca anul viitor să se mențină nivelul afacerilor din acest an. 

„Percepția noastră asupra pieței imobiliare este că se închid șantierele începute, dar, din ce vorbim cu arhitecții, ce vine din urmă este mult mai puțin. Dezvoltatorii mari ezită să mai înceapă blocuri noi. Clienții finali ezită și ei din cauza mai multor factori: stresul legat de războiul din Ucraina, sistarea gazelor și faptul că au crescut prețurile foarte mult. Veniturile oamenilor nu au putut ține pasul cu scumpirile din domeniul materialelor de construcții. Se mai aplică și corecțiile băncilor la creditare. Practic, prețul apartamentelor a crescut și gradul de îndatorare a scăzut. Noi suntem un grup german, iar feedback-ul primit de la colegii noștri este că și în Germania au început să se oprească lucrările de construcții“, conchide Nicu Crăciun.

Gealan are în România o cotă de piață de circa 20% și este al doilea cel mai mare producător de tâmplărie termoizolantă, după nemții de la Salamander.

Compania are peste 1.500 de angajați în toată Europa. În 2021, furnizorul a generat vânzări anuale de peste 325 de milioane euro la nivel de grup. Din 2014, Gealan aparține companiei de familie Veka cu sediul în Sendenhorst din Westfalia (Germania).

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
gealan
centrala fotovoltaica
termopane