EXCLUSIV Irakianul Tomah Kahled, proprietarul complexului Sir, investește într-un ansamblu rezidențial lângă viitorul cartier IKEA

EXCLUSIV Irakianul Tomah Kahled, proprietarul complexului Sir, investește într-un ansamblu rezidențial lângă viitorul cartier IKEA

Stadiul actual al lucrărilor la Roka Residence

scris 17 apr 2020

Omul de afaceri irakian Tomah Kahled (58 de ani), proprietarul complexului comercial Sir din București, a început demersurile pentru obținerea unor Planuri Urbanistice de Detaliu cu scopul dezvoltării unui ansamblu rezidențial cu peste 300 de apartamente, ce implică o investiție de circa 12 milioane de euro, în apropierea proiectului de locuințe pe care îl autorizează divizia imobiliară a grupului IKEA, potrivit informațiilor Profit.ro. Investitorul are în diverse faze de dezvoltare alte trei proiecte cu peste 600 de apartamente.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tomah Kahled deține două terenuri apropiate pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești, pe care în 2012 a vrut să le vândut. Un lot de aproape 10.000 de metri pătrați a fost scos la vânzare cu 3,4 milioane de euro, iar unul de 3.100 de metri pătrați a fost pus pe piață cu 1,08 milioane euro.

Cele mai sigure semnături electronice în contextul creșterii importanței tranzacțiilor la distanță CITEȘTE ȘI Cele mai sigure semnături electronice în contextul creșterii importanței tranzacțiilor la distanță

Tranzacția din 2016 prin care Vastint România, parte a grupului suedez IKEA, a cumpărat terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoșoaia de la omul de afaceri Teia Sponte a dat startul unei serii de alte tranzacții care au ridicat valoarea zonei Sisești din nordul Bucureștiului.

Cum e să lucrezi pentru companii din Silicon Valley – experiența personală a unui inginer software de la Gemini Solutions CITEȘTE ȘI Cum e să lucrezi pentru companii din Silicon Valley – experiența personală a unui inginer software de la Gemini Solutions

Acum, Tomah Kahled vrea să investească în aceste terenuri, au declarat, pentru Profit.ro, surse din cadrul grupului Sir. În acest sens a început promovarea unor Planuri Urbanistice de Detaliu ce vizează construcția de blocuri rezidențiale cu 4 etaje, plus etajele 5 și 6 retrase. La un Coeficient de Utilizare al Terenului de 2,5, specific zonei, omul de afaceri ar putea dezvolta aici peste 300 de apartamente, potrivit calculelor Profit.ro.

EXCLUSIV Miliardarul rus Vitaliy Machitski, proprietarul Alro, amână o investiție imobiliară de anvergură în București din cauza COVID-19. Este cel mai mare proiect local al acestuia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Miliardarul rus Vitaliy Machitski, proprietarul Alro, amână o investiție imobiliară de anvergură în București din cauza COVID-19. Este cel mai mare proiect local al acestuia

Grupul Sir, înființat de Kahled în 1998, are în portofoliu complexul comercial Sir din zona pasajului Lujerul și patru hoteluri de una și două stele în zonele Lujerul, Gara de Nord, Colentina și Orhideea. În 2010, omul de afaceri a decis să își investească capitalul câștigat în retail și sectorul hotelieră în imobiliare și a dezvoltat până în 2018 cinci proiect mici de vile și apartamente.

În vara anului 2018 a demarat construcția primului său proiect rezidențial de anvergură, lângă complexul de birouri Timpuri Noi Square, dezvoltat de divizia imobiliară a IKEA. Ansamblul, denumit Roka Residence, cuprinde 223 de apartamente a căror finalizare este așteptată la sfârșitul acestui an.

Kahled mai deține două terenuri, unul lângă Parcul Carol, pentru care așteaptă aprobarea documentației PUZ pentru construcția a peste 200 de apartamente, și încă un teren pe malul râului Colentina, unde construiește alte aproximativ 200 de locuințe.

EXCLUSIV Moștenitorii lui Marcel Bărbuț intră pe piața imobiliară, după vânzarea Adeplast către Sika CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Moștenitorii lui Marcel Bărbuț intră pe piața imobiliară, după vânzarea Adeplast către Sika

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari. În ciuda evoluției pozitive din ultimele luni, investitorii imobiliari preconizează o scădere a volumului de tranzacții în următoarea perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018. Prima lună din acest an a început în creștere, cu peste 35.000 de contracte de vânzare-cumpărare semnate, un avans de 14,6% comparativ cu aceeași lună din 2019. Februarie a continuat creșterea, cu un avans de 21,5%. Împreună, primele două luni din 2020 au adus cu 18,5% mai multe tranzacții imobiliare decât în perioada similară din 2019. 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
tomah kahled
sir
ikea