EXCLUSIV Lion’s Head, la un pas de a doua cea mai mare tranzacție din istoria pieței locale. „Suntem optimiști că anul acesta am mai putea semna o tranzacție.“

EXCLUSIV Lion’s Head, la un pas de a doua cea mai mare tranzacție din istoria pieței locale. „Suntem optimiști că anul acesta am mai putea semna o tranzacție.“
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 7 iun 2019

Fondul de investiții Lion’s Head Investments, format anul trecut printr-un parteneriat între cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud – Old Mutual și cea mai mare agenție imobiliară din Bulgaria – AG Capital, este la mai puțin de o lună distanță de achiziția ultimei clădiri de birouri din complexul Oregon Park, parte a unei tranzacții evaluate la peste 170 milioane de euro, a doua cea mai mare din istoria pieței locale. Totodată, investitorii participă la licitații pentru noi achiziții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În 14 iunie 2018, compania a anunțat achiziția complexului de birouri Oregon Park, format din două clădiri funcționale și o a treia în construcție, de la dezvoltatorul acestuia, Portland Trust, contra unei sume estimate la peste 170 milioane euro. Costul de dezvoltare al proiectului a fost calculat la 140 milioane euro. La momentul respectiv, aceasta era cea mai mare tranzacție imobiliară cu un singur activ realizată vreodată în București, depășind recordul deținut de tranzacționarea complexului hotelier Radisson, pentru 169,2 milioane euro. Între timp, frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au plătit 200 milioane de euro pe complexul de birouri The Bridge, dezvoltat de asocierea Forte Partners.

La mai bine de un an distanță, în jurul datei de 4-5 iulie 2019, este prognozată semnarea completă a tranzacției, după finalizarea ultimei clădiri din parcul de afaceri amplasat pe Șoseaua Pipera.

Noua clădire este închiriată aproape de 85% către Oracle, care  s-a extins cu aproape 4.000 de metri pătrați, către Deloitte Tehnologie care s-a extins și către BNP Paribas, care își mută toate diviziile aici. Cei trei chiriași ocupă circa 70% din clădire, ceilalți ocupanți fiind Philips, World Class și încă o companie care se extinde din clădirea B a Oregon Park, potrivit informațiilor Profit.ro. Acum se lucrează la amenajări și pe perioada verii încep mutările în clădire.

EXCLUSIV Austriecii de la Supernova, proaspăt intrați pe piața imobiliară locală printr-un parteneriat la Sibiu, pregătesc extinderea în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Austriecii de la Supernova, proaspăt intrați pe piața imobiliară locală printr-un parteneriat la Sibiu, pregătesc extinderea în România

„Principiul nostru de business este să ne extindem în România. Ne menținem planul anunțat de dublare a valorii portofoliului din România. Sunt clădiri sau portofolii de vânzare la care suntem și noi în discuții. Interesul nostru este să ne consolidăm poziția în zona de Nord, dar și să explorăm și alte sub-piețe cu clădiri eficiente și chiriași buni. Ne uităm și în zona de Vest și de Sud a Bucureștiului. Nu așteptăm, neapărat, să se pună ceva la vânzare pe piață, ci inițiem noi discuțiile. Suntem optimișit că anul acesta am mai putea face o tranzacție“, a declarat Lori Collin, directorul Lion’s Head Romania, pentru Profit.ro.

Profit.ro a anunțat că NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România, se așteaptă să vândă toate proprietățile de birouri, evaluate la peste 380 milioane euro și că Dedeman, Ion Țiriac și Globalworth sunt printre ofertanți.

Investitorul deține trei parcuri de afaceri, formate din cinci clădiri, două în Sofia și unul în București, cu o suprafață totală de 235.000 metri pătrați și o valoare totală de 310 milioane euro. Țările vizate pentru noi achiziții sunt România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Grecia, Croația și Slovenia.

Sânge proaspăt

Lori Collin preconizează o scumpire a proprietăților comerciale din România pe măsură ce situația politică și economică se calmează, iar condițiile de piață se omogenizează la nivel regional. Astăzi, clădirile de birouri din București sunt vândute cu randamente investiționale (yield-uri) de 7,25-7,5%, nivel sub cel practicat în Poznan, spre exemplu, oraș de rang doi din Polonia. Diferența față de Praga și Varșovia este și de două puncte procentuale.

„Suntem mult prea ieftini. Chiriile sunt la fel, chiriașii sunt la fel, dacă nu chiar mai buni în România, clădirile sunt la fel de bune, situația pe plan politic și economic cred că se calmează și cred că piața regională se  omogenizează. Nemții, englezii sau americanii nu vin pe piața românească tocmai pentru că e o diferență prea mare de preț între România și țările din regiune, ceea ce denotă risc crescut. Dacă randamentele de la noi ar ajunge spre 6% ar fi un semnal bun pentru acest tip de investitori“, menționează managerul.

EXCLUSIV Rothschild, una dintre cele mai influente familii din mediul financiar global, iese de pe piața imobiliară românească. O companie controlată de un comerciant de diamante preia proiectul din Pipera CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rothschild, una dintre cele mai influente familii din mediul financiar global, iese de pe piața imobiliară românească. O companie controlată de un comerciant de diamante preia proiectul din Pipera

Ea consideră că acum trebuie atrași pe piață investitorii mari din țări precum Germania sau Marea Britanie, iar o scădere a randamentelor ar putea avea acest efect. Deocamdată, jucătorii de pe piața românească stau în expectativă să vadă prima tranzacție care va atinge un randament de 7% sau sub 7%.

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, malluri, depozite și hoteluri) din primul trimestru al anului a fost de 117,5 milioane euro, situându-se la un nivel similar cu Ungaria, unde s-au înregistrat 123 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară CBRE. Piața locală de investiții s-a situat peste cea din Slovacia, care a ajuns la 86,5 milioane de euro în primele trei luni ale anului, dar sub piețele din Cehia, Austria și Polonia, fiecare realizând volume investiționale de peste 700 milioane de euro. Cea mai importantă tranzacție vizează sectorul spațiilor comerciale și constă în achiziționarea la nivel național a portofoliului de parcuri de retail al Prime Kapital, de către MAS Real Estate, printr-un acord de 113 milioane de euro.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
lion’s head
oregon park
portland trust
old mutual
oracle