EXCLUSIV Liviu Tudor a dezvoltat un standard pentru clădiri pe timp de pandemie, pe care vrea să îl internaționalizeze. A contribuit și Adrian Streinu-Cercel

scris 23 sep 2020

Omul de afaceri Liviu Tudor (59 de ani), cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri, a dezvoltat un standard de certificare a clădirilor menit să creeze un mediu mai sigur pentru angajații care se întorc la birouri, în contextul pandemiei de COVID-19. Primele clădiri certificate vor fi sediile Ericsson, HP și Luxoft din București.

Calitatea mediului de lucru a devenit una dintre temele predominante pe agenda tuturor companiilor în căutare de spații pentru birouri, de aceea Liviu Tudor a decis să investească circa un milion de euro în cercetarea și dezvoltarea standardului, la care a contribuit o echipă formată din 20 de experți în sănătate, tehnologie, imobiliare, arhitectură și inginerie, printre care Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Investiția cuprinde, parțial, și costul de implementare a standardului în trei clădiri din West Gate și Novo Park, centrele de birouri pe care le are în proprietate.

Standardul, denumit Immune, presupune un set de peste 100 de reguli, ce pot fi aplicate complet sau parțial, în funcție de bugetul proprietarului, și care certifică trei niveluri de rezistență a clădirii la provocări sanitare prezente sau viitoare. Ideea a fost preluată din modul de funcționare a spitalelor și implică activarea unor module de protecție în timpul unei pandemii sau al unor amenințări bacteriologice sau toxicologice, precum COVID-19. 

Printre cele mai importante criterii ce trebuie bifate de o clădire pentru a fi certificată se numără:

  • existența unui administrator care să implementeze și să monitorizeze activitățile pe perioada declanșării măsurilor de protecție;
  • existența unei camere de carantină special gândită și complet echipată pentru a fi utilizată la izolarea persoanelor expuse;
  • un depozit de urgență care să stocheze materiale sanitare de protecție;
  • ecrane digitate amplasate în zona de recepție a clădirilor care să afișeze indicatori precum calitatea aerului interior comparativ cu a celui exterior, parametrii apei din interior comparativ cu sursa de apă din rețeaua orașului și diferite informații despre funcționarea echipamentelor din clădire;
  • pereți acoperiți cu vopsea antimicrobiană;
  • colțuri rotunjite la pereți care să prevină depozitarea bacteriilor.

Clădirile vor fi certificate de compania Build Green, fondată de antreprenorul Răzvan Nica, care se află printre contribuitorii la dezvoltarea standardului. Astfel, Build Green urmează să adauge pe lista serviciilor de certificare și standardul Immune, pe lângă certificările din zona tehnologiilor verzi BREEAM și LEED și a celei din zona de wellness WELL.

EXCLUSIV Negocierile de 100 de milioane de euro dintre Skanska și S Immo au fost reluate, după blocajul cauzat de COVID-19. Proprietarul mallului Sun Plaza poate deveni un jucător redutabil pe sectorul birourilor din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Negocierile de 100 de milioane de euro dintre Skanska și S Immo au fost reluate, după blocajul cauzat de COVID-19. Proprietarul mallului Sun Plaza poate deveni un jucător redutabil pe sectorul birourilor din România

Liviu Tudor a calculat prețul implementării standardului Immune la maxim 2% din costul de dezvoltare a imobilului. Prima clădire pilot, care țintește nivelul superior al certificării Immune, va fi corpul H3 din cadrul West Gate din Militari, pe care Tudor speră să o finalizeze în circa două luni, iar peste patru luni urmează corpurile D și E din Novo Park. Clădirile vizate sunt sediile Ericsson, HP și Luxoft.

În calitatea sa de președinte al European Property Federation, Liviu Tudor discută cu 50 de dezvoltatori din Europa și SUA despre implementarea standardului în clădirile acestora. În afară de membrii federației, dezvoltatorii abordați provin din Marea Britanie și SUA.

Standardul, oferit sub forma unui document deschis publicului pentru îmbunătățiri, este dedicat clădirilor de birouri, dar poate fi adaptat pentru certificarea oricărui tip de clădiri precum hoteluri, malluri, școli sau locuințe.

EXCLUSIV Conglomeratul Fosun, unul dintre cei mai mari investitori chinezi, cumpără încă o clădire de birouri, după Floreasca Park. „Sperăm să încheiem până la finalul anului. Este într-o capitală din ECE“. Bucureștiul nu este exclus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conglomeratul Fosun, unul dintre cei mai mari investitori chinezi, cumpără încă o clădire de birouri, după Floreasca Park. „Sperăm să încheiem până la finalul anului. Este într-o capitală din ECE“. Bucureștiul nu este exclus

Prin firma sa Genesis Property, Liviu Tudor administrează două parcuri de afaceri: Novo Park din Pipera și West Gate din Militari, cu o suprafață închiriabilă totală de circa 150.000 de metri pătrați, ceea ce îl face românul cu cea mai mare suprafață de birouri în portofoliu și ocupantul locului cinci în topul celor mai mari proprietari de astfel de spații din România, după Globalworth, AFI Europe, Immofinanz și CA Immo.

El mai deține și campusul studențesc West Gate Studios și trei spații de parcare ce oferă, în total, 950 de locuri. Familia Tudor are și producătorul de materiale de construcții Prefabricate Vest. Înainte să devină dezvoltator imobiliar, Liviu Tudor a pus bazele primei firme de comunicații prin satelit din România, Digicom, și a lucrat ca inginer la Aerostar.

Liviu Tudor are o diplomă de inginer în Aeronautică de la Institutul Politehnic din București și a urmat cursuri de specialitate la London Business School. El este secretar general al Asociației Române pentru Clubul de la Roma, președintele Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România și președinte al European Property Federation, asociație care reunește proprietari de clădiri comerciale din Europa, și membru al World Presidents' Organization.

Criza medicală provocată de pandemia de COVID-19 a influențat semnificativ gradul de utilizare a spațiilor de birouri, companiile adoptând diverse metode pentru a-și proteja angajații, dar a avut un impact mai redus asupra gradului de ocupare a spațiilor, în condițiile în care majoritatea companiilor analizează încă cea mai bună soluție pe termen mediu și lung în privința desfășurării activității, se arată într-o analiză a companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Astfel, rata de neocupare variază de la 10,3% în București, cu valori de 4,7% în Floreasca – Barbu Văcărescu și de 7,4% în CBD, la 5,6% în Cluj-Napoca sau 5,7% în Brașov.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
liviu tudor
immune
standard certificare
novo park
west gate