EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP cele mai valoroase centre de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii

EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP cele mai valoroase centre de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii

Claude Faure (stânga), co-fondator și președintele de onoare al FM Logistic, și Remon Vos (dreapta), proprietar și CEO al CTP

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 7 mar 2023

Furnizorul francez de servicii logistice și transport FM Logistic, aflat în proprietatea familiilor Faure și Machet, este în curs de vânzare, către dezvoltatorul imobiliar CTP, a centrelor sale de distribuție din Timișoara și Dâmbovița, cele mai valoroase din rețeaua locală, cu scopul închirierii lor ulterioare, o tranzacție evaluată la 40-45 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Portofoliul de vânzare include platforma logistică din Dudeștii Noi, de lângă Timișoara, inaugurată de FM Logistic în 2003 odată cu depozitul Nestle, fiind prima investiție locală a francezilor. Astăzi, este cel mai mare centru de distribuție al rețelei, cu o suprafață de circa 50.000 de metri pătrați și o capacitate maximă de extindere de 80.000 de metri pătrați. Aici funcționează, din 2021, și cel mai mare depozit din regiune al Diageo, unul dintre liderii globali de pe piața băuturilor alcoolice.

EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă

Vânzarea include și centrul din Petrești, județul Dâmbovița, care are o suprafață de circa 28.000 de metri pătrați, la care se adaugă teren adiacent ce poate asigura o extindere a depozitelor până la 120.000 de metri pătrați.

Vânzarea celor două platforme, evaluate la 40-45 milioane euro, se face în sistem sale-and-leaseback, care presupune vânzarea proprietăților deținute și închirierea lor ulterioară, pe termen lung. Această practică face parte din modelul de business al FM Logistic, prin vânzare fiind eliberate lichiditățile necesare părții operaționale a afacerii. Banii câștigați vor fi reinvestiți în grup: fie în flota auto, fie în expansiunea pe țări noi, potrivit surselor Profit.ro.

Dezvoltatorul imobiliar CTP, cel mai mare proprietar de spații industrial-logistice din România, se află în etapa premergătoare semnării achiziției acestui portofoliu de proprietăți de la FM Logistic, potrivit surselor Profit.ro.

EXCLUSIV Immofinanz vinde fostul sediu IBM din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Immofinanz vinde fostul sediu IBM din România

CTP nu este la prima tranzacție locală care presupune un contract de tip sale-and-leaseback. Retailerul de mobilă și decorațiuni Mobexpert, deținut de omul de afaceri Dan Șucu, și-a vândut către CTP centrele sale logistice din București și Târgu Mureș și a rămas chiriaș pe termen lung al acestor spații.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții FM Logistic și cei ai CTP nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

După vânzarea acestor două centre, cele mai mari din rețeaua sa locală, logisticianul va mai rămâne cu platforma din Dragomirești, unde funcționează un depozit de 20.000 de metri pătrați, închiriat către L’Oreal. La Dragomirești, compania are un teren de circa 15 hectare și pregătește extinderea parcului logistic cu încă 3 hale noi în suprafață de circa 29.000 de metri pătrați, o investiție estimată la circa 13,8 milioane euro.

În plus, FM Logistic mai deține două terminale logistice de cross-docking de mici dimensiuni la Cluj și Bacău.

EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacția prin care SIF Banat-Crișana a cumpărat terenul fabricii Tutunul Românesc, pusă sub semnul întrebării de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă

Compania a raporat în 2021 o cifră de afaceri de 29,2 milioane euro, foarte aproape de rulajul din 2019, când a fost atins un vârf în istoria locală a logisticianului, care are circa 700 de angajați în România.

Istoria companiei începe în Franța anilor ’60, când doi frați, Claude și Edmond Faure, au decis să lanseze o mică firmă de transport pentru lemn. În același timp, un alt antreprenor, Jean-Marie Machet, a preluat afacerea de transport a familiei sale. Întâlnirea dintre Mireille Machet și Claude Faure va marca destinul ambelor familii.

Căsătoria lor a dus la crearea companiei de transport „Faure & Machet” în 1967. La acea vreme, avea 12 angajați și 7 vehicule. Compania a trecut la a doua generație în 2002.

În prezent, familiile Faure și Machet ocupă locul 183 în topul celor mai bogați francezi, cu o avere estimată la 650 de milioane de euro, potrivit publicației franceze Challenges.

EXCLUSIV Dezvoltatorul spaniol Gran Via a vândut, din cauza blocajului urbanistic din București, terenul pe care avea proiectate 110 apartamente. În loc se va face o școală privată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezvoltatorul spaniol Gran Via a vândut, din cauza blocajului urbanistic din București, terenul pe care avea proiectate 110 apartamente. În loc se va face o școală privată

La rândul său, CTP a fost fondată în 1998 de Remon Vos, Eddy Maas și Johan Brakema. În 2019, Remon Vos a devenit unicul acționar al CTP și în 2021 a listat compania la bursa din Amsterdam unde a ajuns la o capitalizare de 5,6 miliarde de euro. Participația de circa 75% pe care o mai deține în cadrul CTP i-a conferit lui Remon Vos locul 5 în topul celor mai bogați olandezi, cu o avere estimată la 4,4 miliarde de euro de publicația Quote 500.

În România, CTP deține parcuri industriale și logistice cu o suprafață totală de 2,3 milioane de metri pătrați, echivalentul a peste 22% din volumul total gestionat de companie la nivel european. Valoarea proprietăților deținute de grup în România se ridică la 1,6 miliarde de euro și reprezintă 14,3% valoarea întregului portofoliu CTP, având a doua cea mai mare pondere după Cehia.

CTP este cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de proprietăți imobiliare logistice și industriale din Europa Continentală în funcție de suprafața închiriabilă brută, deținând peste 9,9 milioane de metri pătrați de spații în zece țări.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fm logistic
faure si machet
ctp