EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând cele mai valoroase centre de distribuție din România, cu scopul închirierii

EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând cele mai valoroase centre de distribuție din România, cu scopul închirierii

Claude Faure, co-fondator și președintele de onoare al FM Logistic

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 24 nov 2022

Furnizorul francez de servicii logistice și transport FM Logistic, aflat în proprietatea familiilor Faure și Machet, este în proces de vânzare a centrelor sale de distribuție din Timișoara și Dâmbovița, cele mai valoroase din rețeaua locală, cu scopul închirierii lor ulterioare. Oferta este evaluată la 40-45 de milioane euro și a atras mai mulți investitori imobiliari, urmând ca în curând să se intre în exclusivitate cu unul dintre ei, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Oferta de vânzare include platforma logistică din Dudeștii Noi, de lângă Timișoara, inaugurată de FM Logistic în 2003 odată cu depozitul Nestle, fiind prima investiție locală a francezilor. Astăzi este cel mai mare centru de distribuție al rețelei, cu o suprafață de circa 50.000 de metri pătrați și o capacitate maximă de extindere de 80.000 de metri pătrați. Aici funcționează, de anul trecut, și cel mai mare depozit din regiune al Diageo, unul dintre liderii globali de pe piața băuturilor alcoolice.

La vânzare este și centrul din Petrești, județul Dâmbovița, care are o suprafață de circa 28.000 de metri pătrați, la care se adaugă teren adiacent ce poate asigura o extindere a depozitelor până la 120.000 de metri pătrați.

Vânzarea celor două platforme, evaluate la 40-45 milioane euro, se va face în sistem sale-and-leaseback, care presupune vânzarea proprietăților deținute și închirierea lor ulterioară, pe termen lung. Această practică face parte din modelul de business al FM Logistic, prin vânzare fiind eliberate lichiditățile necesare părții operaționale a afacerii. Banii câștigați vor fi reinvestiți în grup: fie în flota auto, fie în expansiunea pe țări noi, potrivit surselor Profit.ro.

EXCLUSIV FOTO Allianz-Țiriac și-a scos la vânzare vechile sedii centrale din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Allianz-Țiriac și-a scos la vânzare vechile sedii centrale din București

Oferte de achiziție a celor două platforme au depus atât investitori imobiliari bine stabiliți, cât și nume noi pe piață. În acest moment, FM Logistic este aproape de semnarea unui acord de exclusivitate cu unul dintre ofertanți.

„Din cauza unui acord de confidențialitate nu suntem autorizați să vorbim pe acest subiect. Cu siguranță vom veni cu noutăți despre proiect atunci când vom putea“, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții FM Logistic din Franța.

După vânzarea acestor două centre, cele mai mari din rețeaua sa locală, logisticianul va mai rămâne cu platforma din Dragomirești, unde funcționează un depozit de 20.000 de metri pătrați, închiriat către L’Oreal. La Dragomirești, compania are un teren de circa 15 hectare și pregătește extinderea parcului logistic cu încă 3 hale noi în suprafață de circa 29.000 de metri pătrați, o investiție estimată la circa 13,8 milioane euro.

În plus, FM Logistic mai deține două terminale logistice de cross-docking de mici dimensiuni la Cluj și Bacău.

Compania a raporat anul trecut o cifră de afaceri de 29,2 milioane euro, foarte aproape de rulajul din 2019, când a fost atins un vârf în istoria locală a logisticianului, care are circa 700 de angajați în România.

Istoria companiei începe în Franța anilor ’60, când doi frați, Claude și Edmond Faure, au decis să lanseze o mică firmă de transport pentru lemn. În același timp, un alt antreprenor, Jean-Marie Machet, a preluat afacerea de transport a familiei sale.

Întâlnirea dintre Mireille Machet și Claude Faure va marca destinul ambelor familii. Căsătoria lor a dus la crearea companiei de transport „Faure & Machet” în 1967. La acea vreme, avea 12 angajați și 7 vehicule. Compania a trecut la a doua generație în 2002.

În prezent, familiile Faure și Machet ocupă locul 183 în topul celor mai bogați francezi, cu o avere estimată la 650 de milioane de euro, potrivit publicației franceze Challenges.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
fm logistic
faure si machet