EXCLUSIV Mircea Popa pregătește vânzarea terenului producătorului de cazane de încălzire ICMA de lângă Dedeman Pantelimon

EXCLUSIV Mircea Popa pregătește vânzarea terenului producătorului de cazane de încălzire ICMA de lângă Dedeman Pantelimon

Amplasamentul terenului ICMA

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 18 ian 2021

Omul de afaceri Mircea Popa, directorul general și acționarul majoritar al ICMA, a obținut primele avize necesare demolării clădirilor industriale de pe terenul fostului producător de echipamente de încălzire și ventilație ICMA din cartierul 23 August al Bucureștiului. El intenționează să vândă terenul pentru o investiție imobiliară, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fondată în 1948, întreprinderea ICMA a produs de-a lungul timpului, în principal, echipamente de încălzire și agregate de ventilație, care echipează Centrala Nucleară de la Cernavodă. Totuși, în ultimii ani, veniturile companiei au fost reprezentate, preponderent, de chirii.

În vara anului 2019, ICMA a vândut o primă bucată de teren, în suprafață de 3.000 de metri pătrați, la un preț de circa 630.000 de euro, iar anul trecut a anunțat că „intenționează valorificarea activelor și utilizarea acestora în viitor pentru realizarea de investiții imobiliare“ pe terenul de circa 36.000 de metri pătrați rămas pe Strada Industriilor 3-5, dar și pe cel de pe Aleea Cioplea 8.

De asemenea, societatea și-a exprimat intenția de a înființa filiale specializate în domeniul construcțiilor pentru realizarea obiectivului de dezvoltare pentru anii 2020 și 2021.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții ICMA au confirmat intenția de vânzare a terenului, fără a oferi detalii legate de strategia de dezvoltare a companiei. Dacă obține un preț similar cu al lotului deja vândut, producătorul va mai încasa în jur de 7,5 milioane euro, potrivit calculelor Profit.ro.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a ex-proprietarului Dinamo, a cumpărat terenul fostei fabrici Tubinox de la grupul indian Viraj, jucător major pe piața siderurgică globală. Cel mai mare proiect al familiei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a ex-proprietarului Dinamo, a cumpărat terenul fostei fabrici Tubinox de la grupul indian Viraj, jucător major pe piața siderurgică globală. Cel mai mare proiect al familiei

Indicatorii urbanistici specifici zonei arată un coeficient de utilizare al terenului de 3, care ar permite dezvoltarea unei suprafețe construite de circa 100.000 de metri pătrați, echivalentul a peste 1.300 de apartamente, dacă se optează pentru varianta cel mai probabilă a locuințelor.

În decembrie 2020, ICMA a primit două certificate de urbanism necesare obținerii autorizației de desființare pentru clădirile de pe cele două loturi care formează terenul în discuție.

EXCLUSIV Mircea Popa pregătește vânzarea terenului producătorului de cazane de încălzire ICMA de lângă Dedeman Pantelimon

Terenul este lipit de magazinul Dedeman Pantelimon, inaugurat în toamna anului 2018 în urma unei investiții de circa 15 milioane de euro, și peste drum de fosta platformă Tubinox, cumpărată recent de familia Negoiță, tranzacție semnalată în exclusivitate de Profit.ro.

Fosta zonă industrială Republica este tot mai activă din punct de vedere imobiliar. Kaufland va construi un hipermarket pe Bulevardul Basarabia, nr. 250, pe un teren al lui Mihai Lucian Palaz; israelienii de la Shikun & Binui dezvoltă pe terenul fostei fabrici de sticlă Stiteh circa 800 de apartamente; George Monceanu, unul dintre soliștii trupei Body&Soul, intenționează să vândă unui dezvoltator imobiliar terenul pe care funcționează fabrica de construcții metalice Nimb Pipera a familiei sale, iar OMV Petrom a scos la vânzare un teren de 3,5 hectare lângă hipermarketul Cora. Dumitru și Valentin Papacu, proprietarii cofetăriilor și saloanelor de înfrumusețare Paradis din București, pregătesc construcția unui ansamblu rezidențial cu peste 200 de apartamente pe un teren cumpărat de la Titan Mașini Grele pe platforma industrială Titan.

De asemenea, SIF Banat – Crișana a ajuns la un acord cu retailerii germani Kaufland și Lidl pentru vânzarea terenului de circa 3 hectare al fostei fabrici Filan.

EXCLUSIV SIF Banat-Crișana vinde către Kaufland, Lidl și Hornbach fosta fabrică Helitube din Colentina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV SIF Banat-Crișana vinde către Kaufland, Lidl și Hornbach fosta fabrică Helitube din Colentina

Evoluția tranzacțiilor imobiliare din ultimele luni sfidează pronosticurile negative avansate de unii investitori imobiliari, care preconizau o scădere continuă a volumului de vânzări pe fondul epidemiei de coronavirus. În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a încrederii în piață.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a explodat în luna decembrie, cu o creștere de peste 53% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 77.000 de tranzacții, o creștere depășită doar în ianuarie 2018, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a șasea lună de creștere de la începutul pandemiei, iar în octombrie s-a înregistrat cel mai mare volum lunar de tranzacții imobiliare din ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din întregul an 2020 este cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, așa cum anticipa Profit.ro, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
mircea popa
icma
demolare