EXCLUSIV P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, vinde terenul din Dragomirești, cumpărat pentru un nou parc logistic. WDP analizează achiziția

EXCLUSIV P3, companie deținută de unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume, vinde terenul din Dragomirești, cumpărat pentru un nou parc logistic. WDP analizează achiziția

P3 Bucharest A1

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 24 dec 2020

Compania P3, al treilea cel mai mare proprietar de depozite din România, intenționează să vândă, cu peste 6 milioane de euro, terenul de circa 16 hectare cumpărat în Dragomirești Vale pentru a construi un parc logistic de 80.000 de metri pătrați, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piața imobiliară. WDP, numărul doi pe piața spațiilor de depozitare, analizează achiziția.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

P3 a cumpărat terenul în 2018 și a anunțat că va construi cel de-al doilea parc logistic din România al companiei, însă planurile sale s-au schimbat. Compania vizează acum vânzarea celor peste 16 hectare din Dragomirești Vale la un preț ce depășește 35 de euro/metru pătrat, peste nivelul de 29 de euro/metru pătrat plătit în 2018, spun sursele Profit.ro.

Dezvoltatorul belgian WDP, compania care deține a doua cea mai mare suprafață de depozite din România, este în proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru achiziția acestui teren, spun sursele Profit.ro. Belgienii mai dețin aici un parc logistic în suprafață de circa 85.000 de metri pătrați, unde au chiriași precum Aquila sau Sarantis.

„Nu comentăm speculațiile din piață. România continuă să fie o piață importantă pentru grupul P3. Operațiunile și activitatea de leasing a P3 în România au înregistrat o evoluție foarte bună în 2020, aspecte care se reflectă în cei aproximativ 140.000 de metri pătrați pe care i-am închiriat anul acesta, precum și în noile facilități aduse parcului P3 Bucharest A1: acces în locație via tren și o cantină-restaurant de 400 metri pătrați. Avem încredere atât în potențialul de dezvoltare al pieței, cât și în cel al business-ului P3 în România”, a declarat, pentru Profit.ro, Sînziana Pardhan, managing director al P3 Logistic Parks în România. 

EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, își extinde parcul din vestul Bucureștiului printr-o nouă achiziție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CTP, cel mai mare proprietar de depozite din România, își extinde parcul din vestul Bucureștiului printr-o nouă achiziție

Într-un interviu acordat Profit.ro în primăvara acestui an, Pardhan spunea că planificarea lucrărilor de construcție pentru noul parc P3 Bucharest NW Ring Road este una dintre prioritățile P3, însă construcția efectivă va începe după ce vor fi finalizate discuțiile cu potențiali chiriași.

Tot atunci, P3 anunța că are deschiderea să achiziționeze depozite de dimensiuni medii în România.  

„Avem în vedere consolidarea poziției P3 pe piața din România. În acest sens, prospectăm constant piața și privim cu deschidere către noi achiziții, fie terenuri care să ne permită dezvoltarea de proiecte de tip greenfield, fie active existente. Atenția noastră rămâne concentrată, în continuare, către identificarea oportunităților existente în piață. Calitatea este principalul criteriu în dezvoltarea și achiziția de proiecte noi, iar aici ne referim la un cumul de factori care includ locația, solvabilitatea chiriașului, durata contractului, dar și caracteristicile tehnice ale clădirii. Vizăm proiecte de peste 20.000 de metri pătrați “, declara Sînziana Pardhan.

Platforma P3 a fost cumpărată în 2016 de la fondul american TPG Real Estate și de la partenerul său canadian Ivanhoé Cambridge de fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de aproape două ori mai valoroase decât PIB-ul României, contra sumei de 2,4 miliarde de euro, care a marcat cea mai mare tranzacție imobiliară din Europa. Tranzacția a avut ecou și în piața românească. Valoarea locală a deal-ului a fost estimată de consultanții imobiliari la circa 180 milioane euro.

EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, apropiat al lui Viktor Orbán, pregătește vânzarea fostei fabrici de mobilă GP Sofa din Satu Mare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Unul dintre cei mai bogați unguri, apropiat al lui Viktor Orbán, pregătește vânzarea fostei fabrici de mobilă GP Sofa din Satu Mare

În România, P3 deține P3 Bucharest A1, care are o suprafață de 380.000 de metri pătrați. Acesta cuprinde 14 depozite și un teren care permite construirea a încă 100.000 de metri pătrați de spații logistice.

Dezvoltatorul imobiliar WDP, controlat de una dintre cele mai bogate familii din Belgia, a împrumutat 150 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), fonduri ce vor fi folosite pentru extinderea portofoliului din România. Împrumutul va sprijini planurile WDP privind dublarea valorii portofoliului său de proprietăți în România, de la 500 milioane de euro la 1 miliard de euro, în cadrul strategiei de dezvoltare pentru perioada 2019-2023.

Familia de investitori, cu exponentul său Tony De Pauw, care conduce afacerile WDP, este creditată de publicația belgiană De Rijkste Belgen cu o avere de 779,4 milioane de euro, ceea ce o plasează pe locul 40 în topul celor mai bogați belgieni.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste 1,5 miliarde de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, familia antreprenorului Jan De Clerck - proprietarul Alinso, Jan Van Geet – care controlează VGP, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor, Christian Dumolin – proprietarul Koramic Real Estate sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
p3. wdp
teren dragomiresti vale